Zusslin"

Vinproducenter i Alsace: Zusslin, Orschwhir

Firman Valentin Zusslin drivs av två syskon, Jean-Paul och Marie. I bakgrunden finns fortfarande pappan Jean-Marie medan grundaren och farfadern Valentin avled för 2011. Zusslin har devisen "13 generationer, 1 familj, 1 000 idéer". Det är en träffande beskrivning av hur Zusslin är förankrade i historien, närvarande i nuet samt investerar i framtiden.

Redan 1995 tog Jean-Paul, efter att ha gott en introducerande kurs på vinskolan i Rouffach, beslutet att ställa om hela produktionen till biodynamik. Sedan årgången 2000 har hela produktionen varit certifierad.

Hästen Sesam betar i en av familjens hagar inne i byn. Han är idag ensam i stallet, men Jean-Paul och Marie letar efter ytterligare en häst som kan bearbeta jorden utan att orsaka kompaktering. I en annan hage finns fruktträden som ger frukt till det fruktbrännvin som görs på domainen.

Zusslin har sina 13 hektar vingårdar i den höglänta dalgång som sträcker sig norrut från Orschwihr. En stor andel finns på den utmärkta lieu-dit Bollenberg. Bollenberg består främst av ologicena konglomerat, precis som Grands Crus Mambourg och Hengst. Den kalkrika och komplexa jorden och det soliga, torra läget gör Bollenberg till en verklig Prémièr Cru – om sådana hade funnit i Alsace. den totala arealen på Bollenberg är hela 300 hektar. Det unika för Bollenberg är att den passar bra för alla druvor. Zusslin odlar samtliga fyra ädla druvor liksom Pinot Noir på Bollenberg.

Zusslin erbjuder också Clos Liebenberg som är en lieu-dit i kanten av Grand Cru Pfingstberg. Här finns Sylvaner och en Riesling som ofta överträffar domänens Grand Cru, speciellt för den som tycker om häftig syra. Clos Liebenberg ger låg avkastning och Riesling med fantastisk komplexitet och mineralitet. Zusslin har enbart Riesling på Grand Cru Pfingstberg, inte Pinot Gris, vilket är ovanligt.

Zusslin är en firma med höga ambitioner för kvalitet och miljöanpassning. Alla viner görs med en enorm omsorg, ett minimum av intervention och stor teknisk skicklighet. Prisnivån ligger något högre än hos många andra producenter kring Orschwihr. Men det förklaras till stor del av det låga skördeuttaget och det stränga urvalet.

Om du älskar Riesling och intresserar dig för Pinot Noir ska du inte missa Zusslin!

Senaste besök: 2013

Zusslin
Fakta
Personer
Jean-Paul och Marie Zusslin
Vägbeskrivning
56 Grand'Rue, Orschwihr
Kontaktinfo
+33 (0) 389 76 82 84
www.zusslin.com
Prisläge (2013)
Riesling Orschwihr €9
Riesling Clos Liebenberg €18
Riesling Grand Cru Pfingstberg €26,50
Stil
Rena och eleganta viner av högsta klass.
Mottagande
Vänligt och generöst. Perfekt engelska.
Marker
Lieux-dits: Bollenberg, Clos Liebenberg
Grand cru: Pfingstberg

zusslin

Representativa viner (2013)

Fyndvinet
2010 Auxerrois Mogen, druvtypiskt rund och intagande doft med persika, melon, kardemumma och gula äpplen. Elegant och smidig, drygt medelfyllig smak med frisk syra och en skön munkänsla utan överdriven tyngd. Väldigt elegant!
Riesling till vardags
2011 Riesling Orschwihr Generös, attraktiv och uttrycksfull doft av varma äpplen, akacia och karamell. Härligt frisk smak med rik fruktighet, strama men mogna syror och perfekt balans. Gjort på viner från många parceller, bland annat unga rankor på Grand cruvingårdar.
Riesling till fest
2008 Riesling Clos Liebenberg Utvecklad, sammansatt och intagande doft med honung, mandel, mandarin ett stänk honung och antydan till petroleumton. Ren, klassisk smak med bestämda syror med skön kärvhet, rik frukt och fyllig mitt. Ett vin som illustrerar vad kombinationen av lågt skördeuttag och ett svalt odlingsläge kan åstadkomma.
Mest spännande vin
2009 Pinot Noir Bollenberg Kryddig, mycket ungdomlig doft fylld av av vanilj, saftiga svarta, körsbär, lakrids, jordgubbar och kaffe. Mycket stram smak med rejal gravsyra från lång maceration, kraftfull frukt, pigg syra samt en lång och ännu lite kantig eftersmak.