Engel

Jean-Claude Buecher – Wettolsheim

Firman Jean-Claude Buecher gör bara en typ av vin: Crémant d'Alsace.

Även om efterfrågan på Crémant ökar kraftig, med nya försäljningsrekord varje år, utgör mousserande vin en ganska liten del av varje enskild producents produktion. Jean-Claude Buecher utgör alltså ett unikt undantag.

Men Jean-Claude Buecher har valt en egen väg. Född i en familj av vinodlare på slutet av 1950-talet blev han tidigt föräldralös. Men modern och tonårsbarnen valde att kämpa vidare som självständiga producenter, mot alla odds. I och med att Jean-Claude år 1980 gifte sig med Sylviane, även hon från Wettolsheim, kunde arealen ökas till en ekonomiskt hållbar nivå. Strategin - fullständig specialisering - stakades ut. Idag har familjen 11 hektar fördelade över fyra kommuner och med vinstockar på tre Grand Cru: Hengst, Steingrubler och Pfersigberg.

En avgörande faktor för att göra crémant av riktigt hög klass måste druvmaterialet hålla hög kvalitet. Det finns alltså ingen genväg att ta i själva vingården. Sedan 2005, då sonen Franck kom in i verksamheten med nya och omvälvande idéer, sköts vingårdarna efter samma principer som hos de mest progressiva ekologiska producenterna.

Två andra kvalitetsfaktorer är att vinet ska lagras länge på jästen (sur lattes) efter den andra jäsningen för att utveckla komplexitet och en fin mousse. I regelverket är minimitiden nio månader, men Jean-Claude Buecher lagrar vinerna minst två år. Vidare ska vinet säljas kort efter degorgeringen, den process då den döda jästen avlägsnas ur flaskan som därefter, eventuellt, får en dosage innan den iordningställs och säljs. Hos Jean-Claude Buecher är överskrider tiden från degorgering till försäljning aldrig fyra månader.

Normalt tillverkar en producent i Alsace 20 till 40 olika cuvéer. Jean-Claude Buecher gör bara 6-8 stycken:

  • Esquisse är en instegscuvée gjord på Auxerrois, Pinot Blanc och Pinot Noir från unga stockar.
  • Reflets, gjord på Auxerrois, Pinot Blanc och Pinot Noir (tre år sur lattes).
  • Murmure Rosé, gjord på Pinot Noir från yngre stockar.
  • Empreinte Blanc de Blanc, gjord på gamla Chardonnaystockar ovanför Grand Cru Hengst och från lieu-dit Rotenberg (fyra år sur lattes).
  • Fleur de Lys, gjord på Pinot Blanc från Grand Cru Pfersigberg (tre år sur lattes).
  • Sang Froid är en prestigecuvée gjord på Pinot Noir från Grands Crus Hengst och Steingrubler samt från Bergacker och Frontal i Wihr- au-Val.
  • Insomnia avser äldre viner i små partier som legat på fällningen i cirka tio år. Ofta innehåller det Pinot Noir, Pinot Blanc och Auxerrois.

Antalet år sur lattes är helt extrema. 10 år sur lattes (som för den år 2022 aktuella för Crémant Insomnia) ligger på samma nivå som de mest exklusiva champagnerna från firmor som Bollinger och Krug. Till en femtedel av priset. Dessutom säljs alla produkter med årgångsbeteckning, och datum för degorgering är noga angivet på baksidesetiketten.

Crémant är utmärkt till nästan all mat. Kombinationen av syra, frukt och volym kan kombineras med allt från rött kött (välj Crémant Sang Froid) och desserter (Crémant Rosé) till fisk och vitt kött (alla övriga).

Jag stötte på Jean-Claude Buecher för första gången sommaren 2012 då cyklade runt i vingårdarna ovanför Wintzenheim, Wettolsheim och Eguisheim. Jag kände genast att jag, av en ren händelse, träffat en person med stor ödmjukhet, vilja, ambition och värme. Den stolthet som Jean-Clause Buecher och hans familj utstrålar är berättigad. För domaine Jean-Claude Buecher gör makalöst bra produkter, i en helt egen division.