Mittnacht-Klack

Vinproducenter i Alsace: Mittnacht-Klack, Riquewihr

Mittnacht-Klack är en förhållande vis ung vinfirma som etablerades i början av 1970-talet. Då förenades familjen Klack (Riquewihr) med familjen Mittnacht (Hunawihr). Idag drivs verksamheten således av den andra generationen i familjen sedan firman etablerades.

Firmans bakgrund från två byar förklarar varför Mittnacht-Klack äger mark på flera av Alsace finaste vingårdar.

I Hunawihr har Mittnacht-Klack stockar på Grand Cru Rosacker och lieu-dit Muehlforst. Muehlforst är fantastisk terroir som alltid ger Riesling med härlig frukt, struktur och ett tydligt inslag av grapefruktskal i smaken. När Alsace inför Premier Cru är Muehlforst en given kandidat.

I Riquewihr har firman mark på Grand Cru Schoenenbourg och Grand Cru Sporen, samt lieux-dits Oberberg (för Pinot Blanc) och Rosenbourg (för Pinot Gris). I utkanten på Schoenenbourg växer Muscat som är alldeles utmärkt. Den säljs som "Cuvée Emma".

Spännande och ovanligt är firman har såväl Riesling som Gewurztraminer på alla sina tre Grands Crus: Rosacker, Sporen och Schoenenbourg.

Till dessa ska läggas Clos Saint Ulrich som ligger i dalgången innanför Ribeauvillé. Clos Saint Ulrich är Mittnacht-Klacks eget namn på vingården Hagel. Hagel är unik genom att mikroklimatet i dalgången är svalt, samtidigt som vingården ligger i rakt söderläge. Dessutom är berggrunden speciell, då den består av gammal skiffer av en typ man annars bara hittar i Andlau, cirka 40 km norrut. Den riesling som Mittnacht-Klack gör från Clos Saint Ulrich är absolut snustorr, hård som sten i sin ungdom. Detta är alltså en egenskap hos själva terroiren, och den speciella hårdheten visar sig även i de Riesling Hagel som görs av Paul Fuchs och Etienne Sipp i Ribeauvillé.

Mittnacht-Klack har alltid många årgångar till försäljning. Det ger besökare möjlighet att dels lära sig förstå de olika årgångarna, men också för att upptäcka hur de olika terroirernas karaktär kommer till uttryck, år efter år.

Även de "enklare" kvaliteterna hos Mittnacht-Klack är väldigt bra, mycket tack vare att man tar med must från sina bästa terroirer även i dessa.

Den stora mångfalden gör att du kan vara säker på att hitta viner som du verkligen tycker om hos Mittnacht-Klack. Stilen är tillgänglig, kvalitén är hög och priserna är på en väldigt attraktiv nivå.

Senaste besök: 2014.

Mittnacht

Fakta

Personer
Frank Mittnacht
Vägbeskrivning
8, rue des Tuileries, Riquewihr
Kontaktinfo
+33 (0)389 47 92 54
+33 (0)389 47 89 50 (fax)
info@mittnacht.fr, http://www.mittnacht.fr/
Prisläge (2014)
Riesling Tradition €6,50
Riesling Grand Cru Schoenenbourg €13,70
Stil
Smakrika, lite yviga viner med tydlig terroirkaraktär.
Mottagande
Personligt och vänligt. Bra engelska.
Marker
Grands Crus: Rosacker, Schoenenbourg, Sporen
Lieux-dits: Muehlforst, Oberberg, Rosenbourg, Clos Saint Ulrich (Hagel)

Mittnacht

Representativa viner 2014

Fyndvinet
2011 Pinot Blanc Oberberg Generös och fruktig doft av ananas, mango och päron men också en en fin mineralitet som tillför klass och karakär. Medelfyllig och saftig smak med fina mogna syror, bra balans och en tilltalande kärv struktur i eftersmaken som ger vinet stadga. Utmärkt till nästan all sorts mat.
Riesling till vardags
2010 Riesling Tradition Klassiskt druvtypisk doft av citrus, akaciahonung och mogna gula äpplen. Knappt medelfyllig, stram men välbalanserad smak där syran växer till i munnen och ger bra längd i eftersmaken. Ett vin som tydligt demonstrerar hur bra vingårdarna kring Riquewihr är!
Riesling till fest
2008 Riesing Grand Cru Rosacker Medelgul färg. Utvecklad doft av blommor, honung, röd grapefrukt och en lätt rökighet. Kraftfull, ganska torr smak med imponerande syror, mängder med mogen frukt och lång eftersmak.
Mest spännande vin
2005 Gewurztraminer Grand Cru Sporen Djupt gul färg. Djup, varm, sammansatt doft av kardemumma, nejlikor, syltad ingefära och vanilj. Smaken är len och ren med massor av frukt, samt riktigt bra syror som bär upp den mjuka sötman till en harmonisk helhet. Ett vin som visar Sporens storhet. Mycket gott!