Jean Sipp

Vinproducenter i Alsace: Jean Sipp, Ribeauvillé

Familjerna Sipp dominerar, tillsammans med Trimbach, vinlivet i den pulserande lilla staden Ribeauvillé. Jean Sipp har anor från den schweiziska invandringen på 1600-talet och innehar klassiska marker, bl a på två av byns tre Grand crulägen, Kirchberg och Osterberg

Firman är relativt stor, och omfattar 23 ha på 50 parceller i 5 kommuner. Firman leds av den synnerligen drivande Jean-Jaques. Han härskar i det välbesökta provningsrummet, och är mycket entusiastisk utan att vara påträngande. Då han träder tillbaka kommer Jean-Guillaume Sipp att ta över, synnerligen väl förberedd efter att ha arbetat hos Zind-Humbrecht, Olivier Lefleive (Bourgogne) och Mont-Redon (Châteauneuf du Pape).

Familjens stolthet utgörs av en Lieu-dit som välver sig över Ribeauvillés västra utlöpare. Det är Clos Ribeaupierre, en mark på granit. Här växer fantastiskt fin Pinot Gris. En aktuell årgång är den fantastiskt fina 1999. Det visar, återigen, att den bästa Pinot Gris och Gewurztraminer får man från bra lägen under mellanår.

Varje beskrivning av Jean Sipp innehåller en redovisning av vad man inte är, nämligen detsamma som Louis Sipp. Dagens ägare är kusiner, men stilarna är olika. Vinerna från Jean Sipp är lättdruckna redan från födseln, medan vinerna från namnen går från att vara otillgängliga till att efter 5 år, vara utvecklade med utpräglad petroleumkaraktär.

Jean Sipp har sin stora styrka i Riesling och Muscat. Den mjuka stilen kan ibland få Pinot Gris och Gewurztraminer på fall. Man är också mycket ambitiösa med sin Pinot Noir.

Jean Sipp har ett stort sortiment, och man erbjuder viner av en mängd stilar och kvaliteter. Det finns dock ett gemensamt drag av ärlighet i alla viner, och en hel del spänning. I detta urval finns det pärlor för alla smaker, och de bästa vinerna har potential att utvecklas under decennier. Men varför vänta så länge att dricka trevliga viner från Jean Sipp?

Senaste besök: 2012

alttext

Fakta

Personer
Jean-Jaques Sipp
Vägbeskrivning
60, rue de la Fraternité
Kontaktinfo
+33 (0)389 73 60 02
+33 (0)389 73 82 38(fax)
domaine@jean-sipp.com
Prisläge (2012)
Riesling Vielles Vignes €9
Riesling Grand Cru Kirchberg €17
Stil
Mjuka, välgjorda välbalanserade viner.
Mottagande
Mycket trevligt och entusiastisk. Räkna ej med engelska.
Marker
Grands crus: Kirchberg, Osterberg
Lieux-dits: Clos Ribeaupierre, Haguenau, Trottacker
alttext

Representativa viner 2012

Fyndvinet
2007 Pinot Auxerrois Barriques Generös och utvecklad, smörig doft med vanilj, kaffe och nötter, nästan som en Bourgogne. Smaken är sammetslen med bra volym och pigga syror som ger en frisk eftersmak. Ett ganska ovanligt vin som är lyckat i alla årgångar, tack vare vinstockarnas mycket höga ålder. Pris: €9.
Riesling till vardags
2009 Riesling Vieilles Vignes Sammansatt, utvecklad doft med grapefrukt, gummi och akacia. Imponerande smak med rik frukt, stabila syror, fin balans och skön, sandig mineralitet i avslutet. Ett vin av hög klass! Pris: €10.
Riesling till fest
2008 Riesling Grand Cru Kirchberg Sammansatt och ren doft av apelsin, honung och mynta. Smaken är stram, elegant med bra frukt i mitten och en härlig struktur, full av mogen frukt och rasiga syror. Klassiskt! Pris: €17.
Mest spännande vin
2008 Gewurztraminer Cuvée Carole Frisk och komplex doft av rosor, ingefära, citron och kryddor. Smaken är stor och mångfacetterad, och fyller munnen med mängder av frukter. Den höga sötman balanseras av friska syror och ett uns bitterhet. Denna cuvée, namngiven efter dottern, är alltid ett mäktigt men välbalanserat vin. Pris: €14.