Josmeyer

Vinproducenter i Alsace: Josmeyer, Wintzenheim

Josmeyer är en av Alsace stora. Det finns två orsaker, båda stavas H-E-N-G-S-T.

Ingen Alsace Riesling är vildare, ingen är mer hänsynslös än Riesling Hengst från Josmeyer. Hengst betyder "hingst", och är en träffsäker liknelse för det råbarkade stjärnämnet, eller den oslipade diamenten. Hengst ligger på oligocena konglomerat, en kall, kalkrik jord som fordrar rejäl värme och ett skickligt handlag för att få den extraktrikedom, mognad och balans som kan mogna ut till frukt och finess.

Josmeyer har sedan decennier vårdat sina gamla stockar med Auxerrois. Den säljs under beteckningen "H". I varma lägen ger Auxerrois feta, ibland platta viner med volym. På Hengst, med små skördeuttag blir resultatet en komplex, kryddig och värdig representant för det bästa i Alsace.

Josmeyer äger mark på Hengst och Brand. Dessa två olika är motpoler, Hengst är kall, lerig och kalkrik medan Brand är varm, snadig och utan ett spår av kalk. Satsa på Hengst från stora år, drick Brand från mellanåren. Känn dig priviligerad.

Firman grundades 1854 och drivs idag av Jean Meyer. Namnet Josmeyer är en sammansättning av Joseph Meyer. Firman är ganska stor med 25 ha. Förutom Hengst och Brand finns Herrenväg i portföljen. Tillsammans med Clos des Capucins (Weinbach) och Harth (Shoffit m fl) är Herrenweg den enda alluviala marken av odiskutabel klass.

alttext

Fakta

Personer
Jean Meyer
Vägbeskrivning
76 rue Clémenceau
Kontaktinfo
+33 (0)389 27 91 90
+33 (0)389 27 91 99 (fax)
josmeyer@wanadoo.com
Prisläge (2005)
Riesling Le Kottabe €11,80
Riesling Hengst €26
Stil
Torra viner med odiskutabel klass.
Mottagande
Professionellt.
Marker
Grands crus: Brand, Hengst
Lieux-dits: Herrenweg, Warstein

alttext

Notater (2006)

2005 Muscat
Stor, ren druvdoft. Mycket lätt smak med intryck av fruktsötma. Välbalanserad med pigg syra och elegans, men ej intressant.
2002 Pinot Auxerrois "H"
Mycket kraftfull, kryddig doft. Smaken har bra koncentration och längd med ett inslag av blomkål. Något överskattat.
2002 Riesling Les Pierrets
Mycket elegant, klassisk mineraldoft med fin lime. Renlärig smak med finlemmad, ren frukt och finfina syror.
2001 Riesling Les Pierrets
Helt naturligt gulare än 2002:an. Generös doft med lite honung. Smakrik, tät struktur som växer fint i munnen. Mycket mineral och saftig, riktigt god frukt med en aning honung.
2004 Riesling Grand Cru Brand
Ljuvlig, sammansatt och typiskt blommig doft. Mycket ung, outvecklad smak med gröna äpplen, mineral och underliggande frukt som växer ut i en riktigt lång eftersmak.
2003 Riesling Grand Cru Brand
Ganska liten doft med årgångens typiska tropiska frukter. Torr men mjuk, mineralig smak som är förvånande homogen.
2000 Riesling Grand Cru Hengst
Härlig doft med blommor, mineral, citrus och allt man önska sig. Riktigt god, bred och fyllig smak med lite kamfer. Underbar struktur. Ett högklassigt vin.
1997 Riesling Grand Cru Hengst "Samain"
Utvecklad doft med mognad och sötma. God, kryddig smak med lager av frukt och nötter. Påfallande lång smak med spänstiga syror.
2001 Pinot Gris Fondation
Frisk doft med en smula sous-bois. Elegant, komplex smak med bra struktur och trevlig apelsinton. En blandning av kompletterande terroirer. Restsocker: 8 g/liter
2002 Pinot Gris Grand Cru Hengst
Underbar, komplex doft med honung och aprikos. Storartad, mycket ung smak med supersyra. Sagolikt! Restsocker: 30 g/liter.
2000 Pinot Gris Grand Cru Hengst l'Exeption
Tung, ganska söt doft. Aningen bränd, starm och välstrukturerad smak med kanderade mandlar. Ett gåslevervin. Restsocker: 50 g/liter.
2002 Gewurztraminer Grand Cru Hengst
Frisk doft utan överdriven gewurzton. Fin ung smak med gula äpplen. Bra längd. Restsocker: 40 g/liter.
1997 Gewurztraminer Grand Cru Hengst
Fantastiskt komplex doft med tropiska frukter och lite gummi. Stram, ren och god smak med aprikos och ananas. Ett skolexempel på hur restsocker (30 g/liter) smälter in i ett bra vin efter ca 10 år.