Alsace

Klevener de Heiligenstein från Alsace

En doldis utan motstycke

Klevener de Heiligenstein odlas på enbart 100 ha i Alsace. Odlingen är genom dekret begränsad till byn Heiligenstein och till grannbyarna Bourgheim, Gertwiller, Goxwiller, och Obernai.

Själva druvan är identisk med Savagnin-rose som främst odlas i Jura, t ex på legendariska Château Chalon. I Tyskland och Italien benämns druvan Traminer, ej att förväxla med Gewurztraminer. I Alsace har druvan också kallats Rotedel alternativt Edelrose.

Namnet Klevener är lite förvirrande eftersom Klevner (eller Clevner) är godkänd beteckning på Pinot Blanc. Men Pinot Blanc är i sin tur ett vitt vin gjort på Auxerrois, Pinot Blanc, Pinot Gris och/eller Pinot Noir. Hänger ni med?

En spännande historia

År 1742 var Ehrhard Wantz borgmästaren i Heiligenstein, en by grundad på 800-talet och omnämnd 1181. Ehrhard Wantz gjorde en framstöt till le conseil des Echevins de Strasbourg om att få odlingen av druvan sanktionerad. Tillståndet omfattade ursprungligen en lieu-dit vid namn Au, men utvidgades 1753 till ett områd som kallades Auboden. Det är oklart om odlingen av Klevener de Heiligenstein var utbredd även innan 1742, men med tanke på att vinet betalades dubbelt så högt som genomsnittpriset vid den tid måste kvaliteten redan då varit etablerad och hög.

Klevener de Heiligenstein blev erkänt som en av de 7 "ädla" druvorna i Alsace i juni 1971.

Marken där vinet får odlas är mager och högt belägen, på mellan 200 och 300 meters höjd. Terroiren består en relativt kalkfattig blandning av småsten, sand och lera. Detta begränsar avkastningen, vilket gör vinet kraftigt och koncentrerat.

Olika stilar och smak

Klevener de Heiligenstein ger koncentrerade viner med relativt kraftig smak. Doften är som en nedtonad variant av Gewurztraminer. Smaken är rik med bra syra och en tydlig och personlig bitterhet i avslutningen. Mustvikterna kan bli höga, särskilt på gamla stockar, och vinet har inte sällan en liten restsötma. Untantagsvis är vinet direkt sött, i stil med en Vendanges Tardives, särskilt åren med botrytis.

Vinet kan vinna något år på lagring, men bör normalt drickas inom 4-5 år. Därefter kan syran upplevas som för klen i förhållande till vinets kropp.