Albert Mann

Vinproducenter i Alsace: Albert Mann, Wettolsheim

Firman Albert Mann är en domaine med gamla anor som via ingiften drivs av de två bröderna Jacky (med fru Marie-Thérèse), och Maurice (med fru Marie-Claire) Barthelmé sedan 1984. Marie-Claire är barnbarn till framlidne Albert Mann. De båda bröderna, som är kring 50 år, kommer från Kientzheim och har starka familjeband med ägarfamiljen till Paul Blanck.

Albert Mann har förnämliga marker, bland dem Crand crulägena Schlossberg, Furstentum, Hengst och Steingrubler. Bland deras lieux-dits märks Rosenberg och Altenbourg. Den sistnämnda marken utgörs av sluttningen norr om Kientzheim. Sammanlagt uppgår arealen till 19 ha i 8 kommuner.

Kronjuvelen är utan tvivel Grand Cru Furstentum vars kalkrika, komplexa berggrund levererar härlig syra även under ett så hopplöst år som 2003.

Stilen är mycket kraftfull med markerad terroirkaraktär. Man arbetar strikt miljöanpassat med naturlig gödning och ett minimum av bekämpning i vingården. Genom att beskära hårt får man få skott och druvklasar och uppnår höga mustvikter. Normalt klarar man av att balansera vinernas kraft med elegant syra och komplexitet. Jäsningen tillåts fortsätta tills den slutar.

Familjerna är mycket gästvänliga och uppfriskande fulla-i-fan, och ett besök är mycket minnesvärt. Albert Mann har även en av Alsace bästa hemsidor.

Liksom många andra övergår har man slutat använda kork till sina generiska viner, och nu sitter skruvkapsyler på de flesta buteljer från denna kvalitetmedvetna och progressiva domän.

Första besök: 2005
Senaste besök: 2011, vinerna är av högsta klass

alttext

Fakta

Personer
Maurice och Jacky Barthelmé,
Vägbeskrivning
13, rue du Château
Kontaktinfo
+33 (0)389 80 62 00
+33 (0)389 80 34 23 (fax)
vins@albertmann.com
Prisläge (2011)
Riesling Cuvée Albert €14
Riesling Furstentum €25
Stil
Harmoniska, koncentrerade av högsta klass.
Mottagande
Välkomnande, kunnigt. Utmärkt engelska.
Marker
Grands crus: Furstentum, Schlossberg, Hengst, Steingrubler
Lieux-dits: Altenbourg, Rosenberg, Henbourg
alttext

Representativa viner 2011

Fyndvinet
2007 Pinot Gris Hengst Oerhört komplex och inbjudande doft av knäck, hallon, salmiak och ett uns botrytis, Livlig, silkig och kristallklar smak med suveräna syror och fantastisk längd. Ett fynd för €19,50.
Riesling till vardags
2009 Riesling Cuvée Albert Mycket druvtypisk, lätt och med äpplen, våta stenar och mogen citruston. Elegant, välstrukturerad smak som ligger härligt i munnen och har en lång och klassisk eftersmak.
Riesling till fest
2009 Riesling Furstentum Frisk och väldigt tät doft med rök och krusbär. Fyllig, sammansatt, högklassig smak med ett enormt tryck och underbar sandighet i eftersmaken.
Mest spännande vin
2009 Pinot Noir "H" Kryddig, komplex doft med körsbär, gummi, kanel, kardemumma och en aning kokta morötter. Sammansatt, kraftfull och rik smak med mogna tanniner samt kaffe och choklad i eftersmaken. Stort!