Albert Mann

Albert Mann, Wettolsheim

Firman Albert Mann är en domaine med gamla anor som via ingiften drivs av de två bröderna Jacky (med fru Marie-Thérèse), och Maurice (med fru Marie-Claire) Barthelmé sedan 1984. Marie-Claire är barnbarn till framlidne Albert Mann. De båda bröderna, som är kring 50 år, kommer från Kientzheim och har starka familjeband med ägarfamiljen till Paul Blanck.

Kronjuvelerna är utan tvivel lägena på Grand Cru Furstentum (kalk), Grand Cru Hengst (märgel) och Grand Cru Schlossberg (granit). Bland deras lieux-dits märks Rosenberg och Altenbourg. Den sistnämnda marken utgörs av sluttningen norr om Kientzheim, ett av Alsace bästa lägen för Gewurztraminer. Sammanlagt uppgår arealen till 19 ha i 8 kommuner.

Firman har också investerat stort i att skapa Pinot Noir på väldigt, väldigt hög nivå med fyra cuvéer: Pinot Noir Clos de la Faille, Pinot Noir Grand H (Hengst), Pinot Noir Grand P (Pfersigberg) och Pinot Noir Les Saintes Claires.

Det märks att man inte nöjer sig med att vara i topp i Alsace, man vill verkligen sätta ett avtryck på internationell nivå. I korthet –  alla vinerna från Albert Mann räknas till det absoluta yppersta som Alsace kan erbjuda.

Stilen är mycket kraftfull med markerad terroirkaraktär. Man arbetar strikt miljöanpassat med naturlig gödning och ett minimum av bekämpning i vingården. Genom att beskära hårt får man få skott och druvklasar och uppnår höga mustvikter. Normalt klarar man av att balansera vinernas kraft med elegant syra och komplexitet. Jäsningen tillåts fortsätta tills den slutar.

Familjerna är mycket gästvänliga och uppfriskande fulla-i-fan, och ett besök är mycket minnesvärt. Albert Mann har även en av Alsace bästa hemsidor.

Liksom många andra övergår har man slutat använda kork till sina generiska viner, och nu sitter skruvkapsyler på de flesta buteljer från denna kvalitetmedvetna och progressiva domän i absolut toppklass.