Barmès Buecher

Vinproducenter i Alsace: Barmès Buecher, Wettolsheim

Barmès Buecher kan stå som symbol för det moderna och progressiva Alsace.

Barmès Buecher är en relativt stor domän med 16,37 biodynamiska hektar inom 4 kommuner, Wettolsheim, Wintzenheim, Turckheim och Eguisheim. Ca 2 hektar utgörs av Grand crumarker. Om man däremot ser till volymen vin som produceras är den måttlig, eftersom man håller en låg och optimal avkastning. Som bevis kan nämnas Pinot Blanc Rosenberg (gjord bl. a på Pinot Beurot!) som med cirka 40 hl/ha (beroende på årgång) hamnar på ca hälften av tillåten avkastning. Men så är kraften, koncentrationen och komplexiteten därefter!

Hos Barmès Buecher tar man tillvara alla naturgivna förutsättningar och uttrycker varje kombination av druva och geologi på ett mästerligt sätt. Ett exempel är Pinot Gris från Rosenberg som man separerat i cuvéer; en från kalkrik märgel ('Calcarius') och en cuvée från graniten ('Silicis')

Barmès Buecher gör även en Crémant som ges lång tid 'sur lattes' och som säljs med datum för degorgering angivet på etiketten. Men det spännande är tillverkningsmetoden. I Champagne tillsätts ju socker i tre steg i samband med chaptalisering, tillsättning av söt "liqueur de tirage" samt slutligen "dosage". Men Barmès Buecher gör ett snilledrag; man skördar vid 13% potentiell alkohol, men avbryter jäsningen vid nivå 11,7% alkohol och 22 g/liter restsocker. Därefter startas den andra jäsningen på flaska med resterande naturlig fruktos, vilket även räcker för en gnutta restsocker. Storartat!

För mig är det ingen tvekan om att Barmès Buecher, vad gäller kvalitet, förtjänar en plats på en lista över topp-10 i Alsace. Tar man hänsyn till priserna finns nog ännu färre som kan matcha.

Och om man sedan lägger till bemötandet, glädjen och respekten som möter en besökare, ja då är det ingen tvekan om att den som inte har lärt känna Barmès Buecher – den har inte lärt känna 2000-talets Alsace!

Första besök: 2008. Senaste besök: 2015.

Barmès Buecher

Fakta

Personer
Geneviève (Buecher) Barmès med Sophia och Maxime
Vägbeskrivning
30, rue Sainte Gertrude, Wettolsheim
Kontaktinfo
+33 (0)389 80 62 92
barmesbuecher@terre-vin.fr
Prisnivå (2008)
Riesling Rosenberg €15
Riesling Grand Cru Hengst €25.
Stil
Mycket strama, aromatiska och fokuserade kvalitetsviner.
Mottagande
Glatt och seriöst. Bra engelska.
Marker
Grands Crus: Hengst, Pfersigberg, Steingrubler
Lieux-dits: Clos Sand, Herrenweg, Leimenthal, Pfleck, Rosenberg

Barmès Buecher

Representativa viner 2015

Fyndvinet
2012 Sylvaner Vieilles Vignes Fet, tät doft ned honung, mint och varma hallon. Kraftfull, elegant medelfyllig smak som domineras av sötfrukt, syra och lång eftersmak.
Riesling till vardags
2012 Riesling Rosenberg Mycket elegant doft med citron och äpplen. Utmärkt, mycket torr smak med apelsin, lite strävhet och en ung pigg druvig fruktighet.
Riesling till fest
2009 Riesling Grand Cru Hengst Doften domineras av honung, vita blommor och friskhet. Kraftfull, fruktdriven smak med komplex struktur och väldig mineralitet. Den eftersmaken syran ligger kvar långe i munnen.
Mest spännande vin
2011 Pinot Noir Veilles Vignes Sagolikt fruktig, het doft med svarta mogna körsbär och vanilj från nya fat. Rund, stadig och balanserad medelfyllig smak med plommon, körsbär och klädsamma tanniner. Handtrampat!