Barmès Buecher

Jean-Louis och Fabienne Mann – Wettolsheim

Jean-Louis och Fabienne Mann är kanske inte en av Alsace mest välkända vinproducenter, men utan tvekan en av de bästa.

Jag fick tillfälle att prova vinerna från Jean-Louis Mann redan 2005 på Jours des Grands Crus i Kientzheim. Redan då var stilen utmejslad: torra men ändå rika viner med perfekt balans.

Firman fick sin nuvarande form 1998. Grunden är vingårdar från familjerna Mann i Wettolsheim och Freyburger i Eguisheim, samt vingårdar i Katzenthal och Ingersheim som Fabienne förde med sig in i boet. Idag företräds firman allt mer av sonen Sébastien som anslöt sig till verksamheten i Eguisheim år 2009 efter anställningar på olika platser i Frankrike. Som vanligt när unga, välutbildade ungdomar med nytt kunnade och kompletterande erfarenheter träder in så lyfts kvalitén ytterligare.

Numera är produktionen biodynamisk, och man arbetar mycket målvetet för att upprätthålla en levande markflora och en naturlig näringscirkulation. I syfte att skydda jorden undviker man att bearbeta marken på sommaren. Istället använder man en så kallad Rolofaca, en slags vält som knäcker markvegetationen så att den lägger sig ner. På så vis bildas ett skyddande lager som som håller temperaturen i marken nere, vilket gynnar humusbildning, vattenretention och markfauna.

Prisnivån ligger relativt högt, men det motiveras mer än väl av ett synnerligen lågt skördeuttag, arbetskrävande odlingsmetod och att vinerna oftast säljs efter några års lagring. Och eftersom kvalitetsnivå är så hög behöver man inte sikta på de dyraste cuvéerna för att få en stor vinupplevelse. Firmans Crémant, Pinot Blanc, olika Sylvaner och Riesling Altengarten är alla utmärkta!

Firman har sin provningslokal i en Friggebod i villaområdet alldeles norr om Eguishems ringmur. Lite svårt att hitta, men väl värt den lilla ansträngningen.