Engel

Domaine Stirn – Sigolsheim

Domaine Stirn drivs av det äkta paret Fabien och Odile. Båda är önologer till yrket. Fabien har tagit över 4 ha av familjens egendomar efter utbildning i Dijon, och arbete i USA och som konsulterande önolog i Alsace. Brodern har fått den större arealen, och fortsätter göra som sin far, det vill säga att sälja sina druvor till kooperativet.

Det är för övrigt märkligt att det, förutom Stirn, inte finns någon producent i byn med riktigt höga ambitioner. Detta trots att odlarna sitter på de mest fantastisk vingårdar!

Domaine Stirn har alltså ingen lång historia att falla tillbaka på, men numera är det många vinintresserade turister som söker sig till domainen, och mottagandet och vinerna ger mersmak. Speciellt intressant är det att diskutera samspelet mellan terroir och vintillverkning.

Ett besök hos Stirn är mycket trevligt och pågår under lång tid. Det handlar mest om vin, men Fabien har även mycket att berätta om Sigolsheims våldsamma historia. En till hälften nedbrunnen stege, uppsatt på väggen, ger synligt bevis för förödelsens omfattning kring nyåret 1944/45, då familjen Stirns lagringsfat skadades och sprack. Stegens övre halva brann upp, den nedre klarade sig tack vara att de vilade på källargolvet där vinet stod över en meter högt.

Stirn har en stor del av sina stockar på fantastiska vingårdar och hela produktionen ger verkligen vingårdarna rättvisa. Generelt är vinerna rika med en bra fruktighet som matchas av väl avvägda syror. Personligen har jag en svaghet för Grand Cru Brand som ger rieslingviner som är strama och mineraliska, samtidigt som doften är utsökt elegant med tydliga inslag av söta blommor.

Konverteringen till certifierad ekologisk odling är snart genomförd.