Paul Kubler

Vinproducenter i Alsace: Paul Kubler, Soultzmatt

Dalgången La Vallée Noble, som rymmer tvillingbyarna Westhalten och Soultzmatt, är ett Mekka för oss som älskar alsaceviner. Här trängs de skickliga producenterna med varandra och hela kulturen andas kvalitet.

Grunden är givetvis förnämliga vinmarker. I nordost Strangenberg, I norr Grand Cru Zinnkoeflé och i söder Bollenberg och i väster de inre delarna av "den ädla dalgången".

Philippe Kubler är tredje generationen av vinmakare som buteljerar vin under etiketten Paul Kubler. För även om traditionen i släkten går tillbaka till 1620 så utgör 1947 det egentliga startåret på firman som vi känner den idag.

Philippe Kubler är vittberest med examen från Bordeaux och erfarenheter från Bourgogne och Nya Zealand. Han har gradvis sökt sig fram till en personlig och konsekvent stil som blivit allt stramare med åren, samtidigt som odlingen ställts om och blivit ekologiskt. Philippe arbetar traditionellt, i positiv bemärkelse.

Kubler har en väl uppbyggd produktlinje där ingpngsvinerna benämns "K". De är generellt på en mycket hög nivå, och belönas alltid med höga poäng av den franska fackpressen. I övrikt höjer sig exempelvis crémant, husets olika Sylvaner och flera Grand Cru Zinnkoepflé över mängden.

Hos Kubler erbjuds flera årgångar av alla viner, ett mycket sympatiskt drag. Skillnaderna mellan en viss produkt mellan årgångarna kan vara ganska stor, så ge dig tid att hitta just dina favoriter.

Senaste besök: 2012

alttext

Fakta

Personer
Philippe Kubler
Vägbeskrivning
103 rue de la Vallée
Kontaktinfo
+33 (0)389 47 00 75
contact@paulkubler.com
Prisläge (2012)
Riesling "K" €8,50
Riesling Breitenberg €13
Stil
Torra terroirviner med personlighet.
Mottagande
Välkomnande, familjärt och anspråkslöst.
Marker
Grands crus: Zinnkoepflé
Lieu-dit: Breitenberg, Weingarten

alttext

Representativa viner (2012)

Fyndvinet
2011 Pinot Blanc "K" Fruktig doft av apelsin, smultron och lite kryddor. Elegant, ganska fyllig smak med utmärkt fokus och friska röda frukter i den behagliga eftersmaken. Pris: €6,30.
Riesling till vardags
2008 Riesling "K" Innehållsrik doft med kola, honung och bergamott. Stram, knappt medelfyllig smak med ganska hårda syror. Behöver lagras! €6,80.
Riesling till fest
2008 Riesling Breitenberg Generös, knäckig doft av nygräddad äppelpaj. Innehållsrik, sammansatt smak med härlig volym och bra klipp i de mogna syrorna. Gott! Pris: €13.
Mest spännande vin
2010 Pinot Gris Grand Cru Zinnkoeplé Härlig doft, fylld av apriskos, sommarblommor och mint. Tät, stram smak med floder av mogen söt frukt som bärs upp av underbara syror. Syndigt gott! Pris: €14.