Scheidecker-Zimmerlin

Beck-Hartweg – Dambach-la-Ville

Beck-Hartweg har bara 6 hektar, varav 1,5 hektar är Grand Cru Frankstein. Florian Beck-Hartweg gör sin viner i vingården. Den övergripande strategin är att skapa en balanserad vingård med svagväxande vinrankor, biologisk mångfald och naturligt begränsad avkastning. Resultaten är imponerande och konsekventa. Alla viner har utmärkt mineralitet och är förebilder i sitt slag.

Frankstein omfattar 56 hektar och är indelad i fyra åtskilda, men mycket lika, delar i söderläge. Berggrunden är granit och jordar är sandiga, väldränerade och upp värms lätt upp. I jämförelse med andra Grands Crus på granit liknar Frankstein mest Wineck-Schlossberg som ger eleganta, lågmälda, fruktiga viner med renhet och förstklassig friskhet. Florian undviker botrytis på Frankstein eftersom det förtar vingårdens karaktär. Således är Pinot Gris ovanligt ren och fokuserad.

Vi ska också ha stora förhoppningar på hans vin Ritterberg, gjort på Riesling, Pinot Noir, Pinot Gris, Auxerrois och ett stänk Gewurztraminer och som gjordes första gången 2018. Vinet har gjorts utan svavel och är naturligt fruktigt. Men vi ska vänta oss att det med ålder utvecklar den mineralitet som är typisk för Rittersberg som är en helt fantastisk vingård, belägen i skogskanten väster om Scherwiller.

Florian har också visat att det går att göra mycket bra Pinot Noir på granit, och hans bästa röda vin (som kallas "F" som en hänvisning till Frankstein) erbjuder en komplex kombination av kryddor, mandel och svarta frukter trots att det inte varit i närheten av ny ek.

Trots sin ringa ålder tillhör Florian ledningen i sammanslutningen för familjeproducenter, Vignerons independants. Han jobbar också hårt för att sätta byns Grand Cru Frankstein på kartan, och är aktiv i sociala medier.

Florian intresserar sig mycket för naturviner, det vill säga ekologiskt odlade viner där man inte använder något svavel eller filtrering. Hans två aktuella viner är Tout naturellement (Pinot Blanc och Sylvaner) samt Granit. (Pinot Gris, Pinot Noir och Riesling). Båda är väldigt öppna i smak och doft och har en mjuk, fruktig karaktär.

Om du leter efter en nyskapande producent av Alsaceviner bör Beck-Hartweg vara en av dina första anhalter i regionen.