Beck-Hartweg

Vinproducenter i Alsace: Beck-Hartweg, Dambach-la-Ville

Beck-Hartweg i Dambach-la-Ville är en av de historiska familjedomainerna i Alsace, och bygger på en tradition av vinodling som år hela vägen tillbaka till 1590. Sedan några år uppbärs ansvaret av Florian Beck-Hartweg, född i slutet av 1980-talet. På bara några år har Florian fått ett grundmurat rykte bland älskare av Alsaceviner som en skicklig, progressivt och kommunikativ företrädare för framtidens Alsace.

Beck-Hartweg har bara 5,5 hektar, varav 1,5 hektar är Grand Cru Frankstein. Frankstein omfattar 56 hektar och är indelad i fyra åtskilda, men mycket lika, delar i söderläge. Berggrunden är granit och jordar är sandiga, väldränerade och upp värms lätt upp. I jämförelse med andra Grands Crus på granit liknar Frankstein mest Wineck-Schlossberg som ger eleganta, lågmälda, fruktiga viner med renhet och förstklassig friskhet.

Florian Beck-Hartweg gör sin viner i vingården. Den övergripande strategin är att skapa en balanserad vingård med svagväxande vinrankor, biologisk mångfald och naturligt begränsad avkastning. Resultaten är imponerande och konsekventa. Alla viner har utmärkt mineralitet och är förebilder i sitt slag. Florian undviker botrytis eftersom det förtar Franksteins karaktär, således är Pinot Gris ovanligt ren och fokuserad.

Florian har också visat att det går att göra mycket bra Pinot Noir på granit, och hans bästa rött vin (som kallas "F" som en hänvisning till Frankstein) erbjuder en komplex kombination av kryddor, mandel och svarta frukter trots att det inte varit i närheten av ny ek.

Trots sin ringa ålder tillhör Florian ledningen i sammanslutningen för familjeproducenter, Vignerons independants. Han jobbar också hårt för att sätta byns Grand Cru Frankstein på kartan, och är aktiv i sociala medier.

Florian intresserar sig mycket för naturviner, det vill säga ekologiskt odlade viner där man inte använder något svavel eller filtrering. Hans två aktuella viner är Tout naturellement (Pinot Blanc och Sylvaner) samt Granit. (Pinot Gris, Pinot Noir och Riesling). Båda är väldit öppna i smak och doft och har en mjuk, friktig karaktär.

Om du ser dig själv som en seriös älskare av Alsaceviner bör Beck-Hartweg vara en av dina första anhalter i regionen.

Första besök: 2010. Senaste besök: 2015.

Beck-Hartweg

Fakta

Personer
Florian Hartweg
Vägbeskrivning
5 rue Clémenceau
Kontaktinfo
+33 (0)388 92 40 20
florian.hartweg@laposte.net
Prisnivå (2010)
Riesling Cuvée Dambach-la-Ville €8,50
Riesling Grand Cru Frankstein €11,50
Stil
Eleganta, välbalanserade viner med mineralitet, samt allt fler naturviner.
Mottagande
Mycket vänligt, familjärt, engagerat och tillmötesgående. Bra engelska.
Marker
Grands Crus: Frankstein
Lieux-dits: -

Laurent Barth

Repesentativa viner 2015

Fyndvinet
2013 Pinot Gris Cuvée Prestige Frisk, lätt doft med inslag av ananas. Lätt, elegant smak med citrustoner. Helt utan den "gröna" ton man ofta finner i torr Pinot Gris.
Riesling till vardags
2013 Riesling Dambach-la-Ville Attraktiv, klassisk doft med citrus, äpple och en pikant pepprighet. Smaken är gedigen och tät med elegant frukt.
Riesling till fest
2013 Riesling Grand Cru Frankstein Ganska utvecklad doft med örter, honung och ananas. Den knappt medelfylliga smaken har mineralisk sälta, längd, elegans och struktur där eftersmaken är lång och elegant.
Mest spännande vin
2014 Tout Naturellement Ett naturvin av Sylvaner och Pinot Blanc som bjuder på en öppen doft av sommarblommor, äpplen, varma plommon och en lätt kryddighet. Medelfyllig, helt torr smak med påfallande mjuk och saftig fruktighet, bra syra och helt fritt från alkolholvärme. Gott på alla sätt och vis.