Engel

Vinproducenter i Alsace: Frédéric Engel, Riquewihr

Frederic Engel är kanske en av de producenter Alsace med lägst profil. Man finns undangömd i Riquewihr, har mycket spartanska lokaler och marknadsför sig överhuvudtaget inte. Normalt säljs 80% av produktionen till en trogen kundkrets som år efter år finner mycket bra viner till låga priser hos bröderna Engel.

Druvorna pressas hemma hos Yvan, därefter tar man musten till lokalen på Rue des Remparts där den formas till färdigt vin i den tränga och fuktiga källaren.

Flaggskeppet är självklart Grand Cru Schoenenbourg. Denna mark har en unik geologi med lera och gips under ett tunt grusigt täcke. Jorden i sig är kall, men orienteringen och gruset ger perfekta mognadsbetingelser. Schoenenbourg är absolut bland topplägena i Alsace.

Engels andra Grand Cru, Sporen är väldigt speciell och ger alltid en rökig ton som är perfekt för Gewurztraminer och Pinot Gris.

Engel gör rättframma viner i kraftfull stil, men med generös och mogen frukt med korrekt druvkaraktär. Här blir du aldrig besviken. Man strävar efter friskhet så att vinerna passar på matbordet, men vissa årgångar kan Grand Cruvinerna bli rejält kraftfulla. Sortimentet varierar lite med årgången eftersom kvantiteterna är mycket små.

Första besök: 2003. Senaste besök: 2013.

Bruno Sorg

Fakta

Personer
Alain och Yvan Engel
Vägbeskrivning
36, rue des Remparts, gå upp till övre stadsporten och till vänster.
Kontaktinfo
+33 (0)389 47 83 88
+33 (0)389 86 05 08 (fax)
alainengel68@orange.fr
Prisläge (2013)
Riesling €5.90
Riesling Schoenenbourg €11
Stil
Klassiska viner med med kropp och syra.
Mottagande
Vänligt av någon av bröderna. Numera engelska!
Marker
Grand crus: Schoenenbourg, Sporen

Frederic engel

Representativa viner (2013)

Fyndvinet
2012 Pinot Gris Réserve Personelle Tät, kompakt rökig och ren doft av aprikos och choklad. Rik och balanserad smak med fina syror, bra balans och en lång eftersmak med behaglig druvsötma. Ett riktigt kvalificerad och användbar Pinot Gris!
Riesling till vardags
2012 Riesling Vielles Vignes Generös, intressant doft av honung, äpplepaj, mandel och våt sten. Ganska fyllig,kraftfull smak med hög syra som balanserar upp en lätt restsötma. Gjort på gamla vinstockar från sluttningarna alldeles söder om Riquewihr.
Riesling till fest
2011 Riesling Grand Cru Schoenenbourg Kraftfull, kryddig, solvarm doft med honung, grapefrukt, passionsfrukt och nötter. Rik smak med stort djup, grapesfruktskal och mäktig syra. Ett vin som måste lagras några år för att få harmoni.
Mest spännande vin
2011 Gewurztraminer Grand Cru Sporen Stor doft av mogna frukter som mango, banan och apelsin, kryddor som kardemumma och kryddnejlika samt rök och en lätt rosendoft. Smaken är kompakt, frisk, ej överdrivet mäktig med en lång och harmonisk eftersmak med mineralitet.