Engel

Frédéric Engel – Riquewihr

Frederic Engel är kanske en av de producenter Alsace med lägst profil. Man finns undangömd i Riquewihr, har mycket spartanska lokaler och marknadsför sig överhuvudtaget inte. Normalt säljs 80% av produktionen till en trogen kundkrets som år efter år finner mycket bra viner till låga priser hos bröderna Engel.

Druvorna pressas hemma hos Yvan, därefter tar man musten till lokalen på Rue des Remparts där den formas till färdigt vin i den tränga och fuktiga källaren.

Flaggskeppet är självklart Grand Cru Schoenenbourg. Denna mark har en unik geologi med lera och gips under ett tunt grusigt täcke. Jorden i sig är kall, men orienteringen och gruset ger perfekta mognadsbetingelser. Schoenenbourg är absolut bland topplägena i Alsace.

Engels andra Riesling Grand Cru, Sporen är väldigt speciell och ger alltid en rökig ton som är perfekt för Gewurztraminer och Pinot Gris. Från vinstockar som växer granne med Sporen gör Engel en underbar Pinot Gris Vielles Vignes som har alla kvaliteter man kan begära av en klassificerad mark.

Engel gör rättframma viner i kraftfull stil, men med generös och mogen frukt med korrekt druvkaraktär. Här blir du aldrig besviken. Man strävar efter friskhet så att vinerna passar på matbordet, och de senaste åren har vinerna blivit jämnare och mer eleganta. Sortimentet varierar lite med årgången eftersom kvantiteterna är mycket små.