Gresser

Vinproducenter i Alsace: Rémy Gresser, Andlau

En provning hos Rémy Gresser börjar med att man får en karta över Andlau med domainens vinmarker och dess geologi. För Andlau är kanske den by som har mest komplicerad och varierad geologi av alla 119 vinbyar i Alsace, och Rémy Gresser låter terroiren komma till uttryck på ett exemplariskt sätt i alla sina viner.

Det som gör Andlau unikt är förekomsten av skiffer. Skiffer är en bergart som är "skivig" och - om det är så kallad lerskiffer - spröd. I Andlau finns två typer av skiffer som båda är mycket gamla, faktiskt de äldsta bergarterna i hela Alsace, bortsett från graniten i Vogeserna. På Grand Cru Kastelberg finns "Shiste de Steige" från perioden Silur, ca 460 miljoner år gammal. Lite söderut i Saint-André, varifrån Gresser gör fantastisk Pinot Blanc, finns "Schiste de Villé" som tillkom under Ordovicium för 500 miljoner år sedan. Skiffern är sprickig, varm och väldränerad. Därför letar sig vinrankornas rötter ner till mycket stora djup, och druvorna mognar med en fantastisk finess och aromatisk rikedom.

Det är väldigt spännande att smaka Gressers tre Grands Crus bredvid varandra. Min - alltför begränsade - erfarenhet är att Weibelsberg ger Riesling med särskilt finstämd elegans, Moenchberg blir klassisk och massiv, medan Kastelberg ger en särpräglad komplexitet i en nästan rökig stil. Gressers olika Lieux-dits har stor personlighet, där Brandhof ger mycket frisk Muskat och olika Pinot-viner, medan Kritt ger en luftig och elegant Gewurztraminer.

Rémy Gresser har som president i branchorganisationen CIVA, Conseil Interprofessionnel des Vins d'Alsace, arbetat mycket för i Alsace. Medlemmarna i CIVA är antingen enskilda producenter, négociants eller kooperativ, och presidentskapet roterar mellan dessa grupper av intressenter. Rémy Gresser har alltså mycket att berätta om vinbranchen, inklusive de ekonomiska och marknadsmässiga aspekterna. CIVA har för övrigt motsvarigheter i Champagne (CIVC), Bourgogne (CIVB) och Roussillon (CIVR).

Rémy Gresser arbetar ekologiskt och biodynamiskt, har stor teknisk skicklighet och gör viner i en stil som kombinerar elegans och aromatisk rikedom. Därför upplever man varje vin som unikt och naturligt, och aldrig tungt eller överarbetat. Domainen utstrålar heller inget konstlat eller pretentiöst. Och även om Remy Gresser sätter sin viner i centrum så handlar hans gärning mycket om historia, kultur och stor respekt för jorden.

alttext

Fakta

Personer
Rémy Gresser
Vägbeskrivning
2, rue de l'école, Andlau
Kontaktinfo
+33 (0)388 08 95 88
+33 (0)388 08 55 99 (fax)
domaine@gresser.fr
Prisläge (2011)
Riesling €7
Riesling Kastelberg €17
Stil
Utmärkt balanserade, medelfylliga viner med tydlig terroirkaraktär.
Mottagande
Mycket engagerat och generöst. Utmärkt engelska.
Marker
Lieux-dits: Kastelberg, Moenchberg, Wiebelsberg
Grands crus: Brandhof, Duttenberg, Kritt, Saint-André
alttext

Representativa viner 2011

Fyndvinet
2009 Pinot Blanc Saint-André Förbluffande sammansatt doft med apelsin, anis och mogna gråpäron. Smaken är medelfyllig, med elegant frukt, rena och friska syror och en mjukhet som gör att man vill ha mer.
Riesling till vardags
2009 Riesling Andlau Återhållen doft med friska toner av gula äpplen, päron och blandade citrusfrukter. Elegant, ren ganska lätt smak med flera lager av mogen frukt, pigga syror och en ryggrad som gör vinet perfekt till mat.
Riesling till fest
2007 Riesling Grand Cru Kastelberg Komplex doft med sten, rök, en aning petroleum och kanderade citrusfrukter. Mycket elegant, stram smak med kraftfull fruktighet som bärs upp av härliga syror. Smaken är mycket, mycket lång där den komplexa rökigheten och mineraliteten dröjer sig kvar.
Mest spännande vin
2008 Pinot Gris Grand Cru Wiebelsberg Frisk och mycket, mycket komplex doft med rök, vita russin, exotiska frukter, rostad mandel och mörk choklad. Drygt medelfyllig, rik och tät smak med absolut ren frukt och lång, elegant eftersmak med härligt friska syror. Ett ljuvligt vin med stor framtid.