Hugel

Veckans viner

2016 Pinot Noir Hinterburg, Jean-Marc Bernhard

Cirka 10% av odlingsarealen i Alsace utgörs av Pinot Noir. Ur odlarnas perspektiv öppnar den upp många möjligheter, eftersom den kan användas till rosé, fruktigt rött vin, ekat rött vin, som komponent i vit Pinot Blanc eller till crémant. I crémant kan pinot noir uppträda med andra druvor, som ren blanc de noir eller som rosé. Inte illa!

2016 Pinot Noir 2016 från Jean-Marc, Frédéric och Anne Caroline Bernhard är ännu ungt blåröd i färgen. Doften är kraftfull med röda bär, vanilj och våta stenar. Smaken är medelfyllig med en fruktig attack, medan eftersmaken har strama tanniner och en pigg syra och en mineralitet som skvallrar om att vingården Hinterbourg är fast förankrad på granit. Pris: €14

2015 Pinot Gris Frohenenberg, Gruss

There is a trend to make completely dry Pinot Gris, entirely from Grands Crus and preferably with some elevage in fat vats. However, while these wines are interesting and complex, it may be nice to go back to basics and drink a classic, semi-dry Pinot Gris of high quality. If you choose a wine from an extremely serious one - do I dare say pedantic? - producer and a cool location, it can not go wrong.

2015 Pinot Gris Frohenenberg from Gruss in Eguisheim has a straw yellow color and supple texture. The scent is youthful and fresh, with ginger, mango, fresh apricots and almond. The flavor is rich but not heavy, with a sweet sweetness, which is more than matched up by beautiful acidity and a sense of tannins that creates tension and balance. Very nice! Price: € 9.20.

Irréversible, J-C Buecher

Nyår öppnas mycket bubbel, och flera av de bästa från Alsace kommer från Buecher, specialisten. Crémant Irréversible är gjord på Pinot Noir från Grand Cru Hengst, Grand Cru Steingrubler och lieux-dit Bergacker i Walbach. Hela härligheten får ligga fyra år sur lattes, i minutiöst skötta källare. Buecher är perfektionist, och det märks.

Irréversible från Jean-Claude Buecher är gyllene gul i färgen. Doften är rik och generös, med läckra toner av körsbär och apelsin. Smaken är förhållandevis fyllig med massiv frukt, hög syror som är unga och rena, och en strålande lång eftersmak med härlig rikedom. Hur gott som helst! Pris: €18.

2012 Pinot Noir Steinbach, Joseph Cattin

Steinbach är en kommun allra längst i söder av odlingsområdet för Alsaceviner. Här har den ganska stora negociantfirman Cattin (det fanns två Cattin tidigare, nu bara en) pinot noir på en mark med kalk och järn. Precis som i Bourgogne! Marken ger ett kryddigt, elegant vin som behöver minst fem år för att visa sin storhet. Finns på trestjärniga Auberge d'Ill vilket säger allt.

2012 Pinot Noir Steinbach, Joseph Cattin är djupt rubinrött i färgen, och nästan visköst. Doften är rik och frisk med pomerans, torkade örtkryddor, läder, hallon, charkuterier och järn. Smaken är fyllig och rik, med härliga syror, mogen och läcker frukt samt tydliga och mogna tanniner som ger struktur och stadga. Pris: €17.

Crémant Brut Prestige, Zusslin

Var inte orolig – Crémant tål att lagras! Just denna butelj har fyra år på nacken (inköpt 2013) och antaglig gjord på druvor från 2010. Men liksom för Champagne så är förutsättningarna givetvis att basviner håller hög klass, och att flaskan först fått ligga minst två år sur lattes, som är den andra jäsningen då bubblorna bildas.

Crémant Brut Prestige från Zusslin i Orschwihr är precis så bra som man kan vänta sig av denna producent i absolut toppklass. Doften är komplex av choklad, nätter, grillade äppelskal och krita. Smaken har en väldig volym, med härliga mognadstoner, ren och fin frukt och strålande syra som ger viner ryggrad och balans. Enda anmärkningen: odrygt! Pris: €14.

2011 Riesling Hagel, Louis Sipp

Årgång 2011 lämnar mig ganska oberörs. Vinerna är lite klumpiga och saknar spänst. Men när Etienne Sipp får riktigt mogna druvor från den svala vingården Hagel faller allt på plats. Aromer, frukt och fokus.

2011 Riesling Hagel från Louis Sipp i Ribeauvillé har en doft som svämmar över av citrus och mineral. Smaken är hård ock komprimisslös, med rejält bitande syra som omsluter härligt mogna fruktsmaker. Vinmakeriet är felfritt. Klass! Pris: €12.

2016 Pinot Blanc, Mader

Mader verkar ha en egen fan-club i Sverige. Den består av vinälskare som vill ha torra viner med pregnant syra, rik frukt och rena smaker. Jérôme Mader levererar just det, år efter år, från kalkrika marker i i Hunawhir och Ribeauvillé. Oavsett druva kan man lita på denna sällsynt sympatiska producent.

2016 Pinot Noir från Mader i Hunawihr dftar friskt av gula äpplen, honung, spetskål och örtkryddor. Smaken är medelfyllig med en len och välformad mittpalett, en fin och läskande syra som kapslar in den goda frukten. En stram Pinot Blanc som innehåller en rejäl andel Auxerrois. Pris: €7,40.

2014 Pinot Gris, Sipp-Mack

Alsace är med rätta känt för sin gastronomi, och med ett tiotal olika druvsorter kan man ofta hitta ett lokalt vin som passar perfekt. Men om man inte kan, eller vill, göra en djup analys av vad som matchar maten kan man osett välja antingen en Pinot Blanc eller en relativt torr Pinot Gris. Och väljer man en så skicklig producent som Sipp-mack blir man inte besviken!!

2014 Pinot Gris från Sipp-Mack i Hunawihr har en utvecklad, frisk och fruktig doft av färsk aprikos, apelsin och våta stenar. Smaken är medelfyllig med mjuk och smekande frukt, ren och fin syra, viss rondör och en balanserad eftersom som ger ett torrt intryck. Så välgjort! Pris: €8.

2014 Pinot Gris, Sipp-Mack

Alsace är med rätta känt för sin gastronomi, och med ett tiotal olika druvsorter kan man ofta hitta ett lokalt vin som passar perfekt. Men om man inte kan, eller vill, göra en djup analys av vad som matchar maten kan man osett välja antingen en Pinot Blanc eller en relativt torr Pinot Gris. Och väljer man en så skicklig producent som Sipp-mack blir man inte besviken!!

2014 Pinot Gris från Sipp-Mack i Hunawihr har en utvecklad, frisk och fruktig doft av färsk aprikos, apelsin och våta stenar. Smaken är medelfyllig med mjuk och smekande frukt, ren och fin syra, viss rondör och en balanserad eftersom som ger ett torrt intryck. Så välgjort! Pris: €8.

2011 Riesling Grand Cru Pfersigberg, Bruno Sorg

Pfersigberg är en av Alsace mest mångsidiga Grand Cru. Här kommer alla druvsorter till sin rätt, även Pinot Noir. Orsaken är att jordens innehåll av lerig märgel och grus ovanpå kalksten ger en förträfflig kombination av värme, dränering och mineralinnehåll. Till det kan läggas att odlarna i Eguisheim och grannbyarna Husseren och Wettolsheim driver varandra mot ständigt nya höjder.

2011 Riesling Grand Cru Pfersigberg från Bruno Sorg i Eguisheim är djupt gul, ännu med lite grönstänk. Doften är djup och innehållsrik av persika, honung, apelsinblommor och samma mineralton som man drar in i näsan då man cyklar genom vingårdarna i Alsace. Smaken är kraftfull och sammetslen med härlig syra, viss strävhet och en eftersmak som är både söt och salt. Härligt! Pris: €14.

2010 Riesling Grand Cru Kanzlerberg, Spielmann

Kanzlerberg är Alsace allra minsta Grand Cru, bara drygt 3 hektar stor och därmed 1/25 av ytan för Grand Cru Schlossberg. Bar två producenter gör vin härifrån, Sylvie Spielmann och Gustave Lorentz. Det är Riesling och Gewurztraminer som blir bäst på denna tunga lerjord som ligger ovanpå gamla guvor där man tog till och med 70-talet tog ut fluorit (se etiketten) och gips.

2010 Riesling Grand Cru Kanzlerberg från Sylvie Spielmann i Bergheim har en doft av konifiterad citron, harts, vita plommor och lite exotiska frukter. Smaken är stor och rik, men ger ett helt torrt intryck med kraftfull syra som ger vinet ryggrad och förträfflig längd. Ett vin som är ovanligt utvecklat för att vara Kantzlerberg, främt tack vare en sen skörd. Pris: €19.

2012 Pinot Gris Grand Cru Pfingstberg, Camille Braun

De senaste 50 åren åren har odlingen av Pinot Gris i Alsace femdubblats. efter många år du odloarna har försökt att maximera sockarhalten finns en tydlig trend mot torr Pinot Gris från de allra bästa vingårdarna. I Orschwihr är det Grand Cru Pfingstberg och lieu-dit Lippelsberg som år efter år ger fantastisk Pinot Gris!

2012 Pinot Gris Grand Cru Pfingstberg från Camille Braun i Orschwihr har en djup gröngul färg. Doften är ganska återhållen med nougat, melon, tändsticksplån och blommor. Smaken är drygt medelfyllig med en aning sötma, hög och klingande syra, len munkänskal samt en lång och balanserad eftersmak med ett uns bitterhet. Perfekt till grillad kyckling. Pris: €15.

2013 Riesling, Rominger

I södra Alsace ligger tvillingbyarna Soultzmatt och Westhalten, omgivna av förnämliga vinmarker. Här finns den kalkrika höjden Strangenberg för Pinot Noir, Steinstuck för Riesling, den mångsidiga och omfattande Bollenberg och inte minst Grand Cru Zinnkoepflé som excellerar med alla druvsorter, inklusive Sylvaner. Rominger är tar tillvara naturens möjligheter på bästa möjliga sätt; strama fokuserade viner och ett ökat antal naturviner. Och allt är lika välgjort.

2013 Riesling från Eric Rominger i Westhalten har en djupt gul färg. Doften är helt ren och klassisk Riesling med äpplen, skiffer, citrusblommor och honung. Smaken avspeglar året med medelfyllig kropp, mycket hög men mogen syra, saftig frukt och klingande frisk eftersmak med mineralitet som en Chablie. En typ av vin man aldrig tröttnar på. Pris: €10.

2008 Muscat, Rolly-Gassmann

När alla andra i Alsace har skördat klart, då först börjar Rolly-Gassmann plocka sina druvor. Och på något fullständigt ofattbart sätt lyckas man göra viner med enorm smakrikedom (och en aning sötma) samtidigt som syran i vinet alltid är mer än tillräcklig. I skrivande stund bygger man en ny, fullständigt hysteriskt avancerad vinkällare och vineri i många underjordiska våningar. För någonstans måste man ju förvara sin 5 miljoner flaskor...

2008 Muscat från Rolly-Gassmann i Rorschwihr visarr inte minsta spår av att tröttas efter nio år. Doften är frisk av krossade druvor, mint, koriander och syrliga tropiska frukter. Smaken är kompakt, smekande, frisk och välbalanserad med intensiv och närmast oändlig eftersmak. Pris: €14.

Crémant Fleur de Lys, J-C Buecher

Även om den respekterade firman Dopff au Moulin med rätta betraktas som banérförare för Crémant d'Alsace så lyfter Jean-Claude och Franck Buecher bubblet till oanade höjder. På 11 hektar gör man uteslutande Crémant från förstklassiga vingårdar, perfekt druvmaterial och extremt skickligt hantverk. Ett absolut måste om du besöker Alsace!

Crémant Fleur de Lys från Buecher i Wettolsheim är gjort av Pinot Blanc från Grand Cru Pfersigberg och har lagrats över tre år på sin jästfällning. Doften är elegant och utvecklad med inslag av nougat, krita, citrus och brioche. Smaken är torr, ren och stram med härlig frukt, mycket frisk men inte aggresiv syra och en förbluffande längd. WOW! Pris: €18.

2014 Gewurztraminer Grand Cru Schoenenbourg från Agapé

Schoenenbourg är arketypen för en Grand Cruvingård; mytomspunnen, historisk och ursprung för absolut enastående viner. Marken är som gjord för Riesling, som dominerar stort, men det odlas även små mängder Muskat och Gewurztraminer. Det krävs ett säkert handlag för att Gewurztraminer inte ska bli "over the top" men Vincent Sipp på Agapé demonstrerar i detta vin sin skicklighet och stilkänsla.

2014 Gewurztraminer Grand Cru Schoenenbourg från Agapé i Riquewihr har en intensiv honungsdoft, kompletterad med röd grapefrukt, färsk ingefära och kardemumma. Smaken har en mild sötma, mogen och ren frukt, förvånansvärt pigg syra, perfekt balans och en rejäl längd. Oj, vad gott! Pris: €18,50.

2010 Riesling Orschwihr, Zusslin

2010 Riesling Orschwihr från Zusslin (i just Orschwihr) har, efter sex år, en utvecklad och rik doft av kanderad citron, ljunghonung, stekta äpplen ch ett stänk nougat. Smaken är helt torr men mättad med saftig frukt, underbara fruktyror och en härlig lång och balanserad eftersmak med en lätt strävhet. Pris: €17.

2014 Sylvaner Vieilles Vignes, Henry Fuchs

Den största kännaren av Alsaceviner heter Thierry Meyer. Han har tidigare skrivit för Bettane & Desseauve och bidrar nu till Decanter. År 2010 frågade jag honom om det fanns några spännande nya namn i Alsace. Svaret kom direkt: Paul Fuchs, som just tagit över familjeföretaget. I upplaga 2016 kom välförtjänt Henry Fuchs med i Guide Vert. Kvaliten är genomgående lysande, och den torra stilen kompletteras med frukt, balans och finesss från förnämliga vingårdar.

2014 Sylvaner Vieilles Vignes från Henry Fuchs i Ribeauvillé har en tät doft av gråpäron, örter och färska aprikoser. Smaken är helt torr men än rik och fullig, men härliga mogna syror och förträfflig balans. Ett löjligt billigt klipp. Pris: €7.

2013 GypsE, Sylvie Spielmann

I Alsace finns det några områden där det finns gips i berggrunden. De är kring Grand crulägena Schoenenbourg, Altenberg de Bergbieten samt Kanzlerberg. På och intill Kanzlerberg har Sylvie Spielmann vingårdar på tung lerjord ovanpå gamla gruvor från vilka hämtade gips och fluorit, och härifrån gör hon mycket personliga, innehållsrika och intressanta viner av mycket hög klass.

2013 GypsE från Sylvie Spielmann i Bergheim görs på Pinot Blanc, Pinot Gris och Pinot Noir. Doften är generös och söt med honung, körsbär och varma gula äpplen. Smaken är sammetslent fyllig med lager på lager av rik och saftig frukt, friska och mogna syror, bra struktur och en förbluffande hårt mineralitet som gradvis växer fram i den torra och sensationellt goda eftersmaken. Ett toppvin, utan tvekan ett av de godaste jag har smakat! Pris: €19.

2012 3x3, Zusslin

Valentin Zusslin är kanske den firma som stiger snabbast på Alsace stjärnhimmel. Den drivs passionerat av syskonen Marie och Jean-Paul. Vingårdarna ligger främst på lieux-dits Clos Liebenberg och Bollenberg samt Grand Cru Pfingstberg. Från Bollenberg kommer 3x3 som är en mix av tre druvor: Chasselas, Pinot Gris och Gewurztraminer.

2012 3x3 från Valentin Zusslin i Orschwihr är ljust, glänsande gult. Doften innehåller druvskal, vita blommor, ananas, ingefära och mynta. Smaken är nästan torr, väldigt fokuserad med generös och mogen fruktighet, goda syror och viss mineralitet i den fint balanserade eftersmaken. Pris: €10.

2010 Pinot Gris Grand Cru Altenberg de Bergheim, Gustave Lorentz

Gustave Lorentz är en stor, men familjeägd negociant med fina vingårdar kring Bergheim. I kraft av sin storlek behöver Lorentz inte göra detta vin varje år. Men 2010 var perfekt eftersom syranivåerna var tillräckligt höga för att göra ett balanserat vin i den mjuka men torra stil som är typisk för detta respekterade företag.

2010 Pinot Gris Grand Cru Altenberg de Bergheim från Gustave Lorentz har en frisk doft av aprikoser, mandel, kardemumma och torkade frukter. Smaken är mjuk och rik med mycket bra struktur, mogen (men inte övermogen) frukt och eleganta syror i mycket lång eftersmak. Pris: 25 €.

2013 EZ, Domaine Weinbach VV191

Det verkar finnas en liten trend i Alsace att de allra främsta firmorna gör cuvéer som tycks vara särskilt ämnade för restaurangbranschen. Exempel på det är Senteurs des Vignes från Albert Mann, Gentil Hugel, Riesling Terroir d’Alsace från Zind-Humbrecht och – kanske ännu mer överraskande – EZ från Domaine Weinbach. EZ står givetvis för Edelzwicker, den ökända benämningen på Alsace allra mest basala produkt som ofta säljs i literflaskor. Vad har då dessa cuvéer gemensamt? Jo – skyhög kvalitet!

2013 EZ från Domaine Weinbach i Kayserberg har en frisk doft med diskreta inslag av rosor (gewurztraminer), ananas, apelsin och kvitten. Smaken är fyllig men torr med fin frukt och mogna syror som ger ett vin som passar till i stort all slags mat. Pris: €23 på restaurang.

2011 Pinot Blanc, Sylvie Spielmann

Sylvie Spielmann har cirka nio hektar vingårdar någon kilometer utanför Bergheim. Sedan många år arbetar hon biodynamiskt på sina vingårdar som domineras av tung lera. Här gör hon viner med exemplarisk balans och renhet, och där styrkan ligger smakrikedom och stringens med förhållandevis låg alkoholhalt. Hon säljer sina viner först efter flera års lagring då terroiren tydligt visar sig i vinet.

2011 Pinot Blanc från Sylvie Spielmann i Bergheim är vackert gröngult. Doften är domineras av söt gul frukt, med inslag av färska örter och mynta. Smaken är medelfyllig med kraftfull kropp, klingande syra, flera lager av mogen frukt och perfekt balans i avslutet. Pris: €11,50.

2014 Pinot Blanc Mise du Printemps 2014, Josmeyer

Winzenheim är en långsträckt by alldeles väster om Colmar. Genom ären har den varit en tungt trafikerad genomfartsled mot Munsterdalen och passen över Vogeserna, men en ny förbifart har fått byn att bli mer inbjudande. Här finns bara ett fåtal producenter, men den legendariska firman Josmeyer erbjuder viner av yppersta klass, med alla mått mätt.

2014 Pinot Blanc Mise du Printemps från Josmeyer i Winzenheim har en gnistrande gröngul färg. Doften är ganska generös och syrlig med toner av melon, kryddor, vax och citrus. Smaken är medelfyllig med lite kärv struktur, härliga syror, mogen frukt samtidigt som som vinet är elegant och fint balanserat. Mycket välgjort! Pris: €11.

2013 Gewurztraminer Cuvée Prestige, Florian Beck-Hartweg

Florian Beck-Hartweg är en mycket entrepenöriell och skicklig producent med sin bas nedanför de sluttningar i Bas-Rhin där graniten dominerar. Han har lyckats visa storheten hos Grand Cru Frankstein, en vingård som kan leverera mycket friska och komplexa viner av alla druvor, med en tydlig och oöverträffad mineralitet. På bara några år har Florian blivit en betydelsefull ambassadörer för Alsace, trots en mycket blygsam produktionsvolym.

2013 Gewurztraminer Cuvée Prestige från Florian Beck-Hartweg i Dambach-la-Ville är grönaktigt gul till färgen. Doften är öppen och ren och erbjuder apelsin, mandel, persika och en diskret doft av rosor. Attacken på gommen är full av härlig och komplex, silkeslen frukt. Även om vinet har viss sötma så är den perfekt balanserad av en frisk syra, typisk för 2013, och av mineraliteten i eftersmaken. Bravo! 10 €.

2011 Riesling Grand Cru Wineck-Schlossberg, Meyer-Fonné

Wineck-Schlossberg är en vingård som inte tillhör de mest välkända i Alsace. Men Wineck-Schlossberg är begåvat med några väldigt engagerade vinproducenter som passion, skicklighet och kärlek till sin hemby förmår att uttrycka vingårdens potential. Utan rangordning är de Fréderic Bernhard, Clémant Klur och Felix Meyer. De gör sin Wineck i lite olika stil, men det som förenar är en omisskänsliga friskheten och sältan i eftersmaken.

2011 Riesling Grand Cru Wineck-Schlossberg från Meyer-Fonné i Katzenthal är ljust guldgult i färgen med en aning grönstick. Doften är stor generös och ren med gula äpplen, apelsin, choklad, mandel och honung. Smaken är kraftfull och fruktig, och den friska syran, mineraliteten och den lena sötman bildar en harmonisk och balanserad helhet. Pris: €16.

2012 Gewurztraminer Grand Cru Mambourg, Jean-Marc och Frédéric Bernhard

Allt oftare ser man etiketter utan någon ledtråd av vilken druva som vinet är gjort på, trots att hela regelverket för Alsaceviner är uppbyggt kring druvsorterna. Producenterna kan göra så här för att framhäva terroiren. En sådan producent är Marcel Deiss med sina Grands Crus Schonenbourg, Altenberg de Bergheim och Mambourg. En annan är Jean-Marc och Frédéric Bernhard med sina vingårdar Vogelgarten, Furstentum och Mambourg. De två senare är Grands Crus och då finns druvan angiven på baksidesetiketten.

2012 Gewurztraminer Grand Cru Mambourg från Jean-Marc och Frédéric Bernhard i Katzenthal är ljust guldgult i färgen. Doften är frisk och mättad utan att vara påträngande med fina toner av ananas, toffée, biggaråer och rosor. Smaken ar bra attack med tydlig sötma , men absolut fri från klibbighet. Munskänslan är lent silkig och den friska syran ger vinet härlig balans. Enormt välgjort! Pris: 14 €.

Crémant Extra Brut Chardonnay, Lucas Rieffel

Det odlas mer och mer chardonnay i Alsace. Andelen är upp i cirka en 1% och allt talar för att den kommer öka. Orsaken är den stora efterfrågan på crémant. Idag görs crémant av främst Pinot Blanc och Auxerrois, men man ser också allt fler "rena" crémant på Chardonnay och Pinot Noir. Lagringstiderna på flaska ökar. Det enda som tycks konstamt är priset som är löjligt lågt.

Crémant från Lucas och André Rieffel i Mittelbergheim är gjort på Chardonnay från 2007 och 2008 och säljs alltså efter minst sex års lagring på flaska. Färgen är ljust guldgul med vackra grönstick, och doften är frisk och elegant med bröd, citrus, äpplen och ett stänk choklad. Smaken är stram med härligt fullig frukt, rasiga syror, förnämligt finkornig mousse och ren eftersmak utan bitterhet. Jättegott Pris: 9,50 €.

2014 Pinot Blanc Bouquet de Printemps, Bernhard

Skörden 2014 påverkades starkt av ett utbrott av skadeinsekten Suzukii. Den lilla flugan gjorde hål i druvskalen som läckte ut druvsaft vilken oxiderades till vinäger. Särskilt i vingårdar med Pinot Noir luktade det starkt av ättika! Många kasserade sin Pinot Noir, ibland helt i onödan. För faktum är att ättikssyran till stor del reduceras under vinifikationen, så att den inte kom att påverka smaken och doft negativt.

2014 Pinot Blanc Bouquet de Printemps från Jean-Marc och Fréderic Bernhard i Katzenthal är gjord på Pinot Blanc, Auxerrois och Pinot Noir. Smaken är frisk och fruktig med inslag av gula äpplen, nektarin och körsbär från Pinot Noir. Smaken är medelfyllig, stadig och rik med härliga syror, tät fruktighet och utmärkt balans i eftersmaken. Pinot Noir plockades och pressades med de gröna druvorna. Pris: 6 €.

2013 Pinot Noir, Nouvelle Lune, André Rohrer.

Mittelbergheim är en av Alsace finaste och mest genuina byar. Hit åker många bara för att strosa längs de vackra gatorna med hus sedan 1500-talet. Men bakom fasaderna gömmer sig flera innovativa producenter med stort intresse för så kallade naturviner. De är Rietch, Rieffel, den nystartade och mikroskopiska Cathering Riss samt André Rohrer. André har Pinot Noir på en tredjedel av sina marker. Av det gör han tre cuvéer rött vin och en crémant Bland de Noir. Kul!

2013 Pinot Noir Nouvelle Lune från André Rohrer i Mittelbergheim har en inbjudande och öppen doft av svarta körsbär, jordgubbar, vanilj och lakrids. Smaken är fyllig och mycket fruktig, nästan som druvjuice, samtidigt som de fräscha syrorna är på plats tillsammans med bestämda garvsyror som ger fin struktur. Eftersmaken är lång och påfallande ren. Naturvin! Pris: 13,20 €.

2013 Tout Naturellement, Florian Beck-Hartweg

Ska man göra ett vin naturel, utan svavel eller filtrering, börjar arbetet i vingården. Till exempel måste den biologiska mångfalden på alla trofiska nivåer vara hög, ovan jord såväl som i själva marken. Detta gör att näringsämnen inte lakas ut och utnyttjas optimalt, det ger ett naturligt skydd mot skadedjur och der ger utrymme för många typer av naturlig jäst. Vinrankorna ska ha rätt livskraft och fotosyntes för att ge aromatisk komplexitet men inte ett överskott av socker i druvorna. I källaren behöver du en kunnig, kompetent, uppfinningsrik, nyfiken och engagerad producent som Florian Beck-Hartweg.

2013 Tout Natur Naturellement av Florian Beck-Hartweg i Dambach-la-Ville är gjord på Pinot Blanc och Sylvaner. Doften är mjuk, uttrycksfull och inbjudande med äpplen, physallis, gula plommon, färska örter och en wiff av jäst som bidrar till komplexiteten. Smaken är rund, rik och levande med uttalad fruktighet och friska men inte aggressiva syror som kommer fram ganska sent på gommen. En perfekt balanserad vin som är riktigt, riktigt bra och mångsidig! Pris: 9,20 €.

2012 Riesling Effenberg, Camille Braun

Nästan alla av de bästa producenterna går över till ekologisk odling och arbetar ofta med biodynamiska metoder. Orsaken är dels att vinerna blir bättre, men framförallt vill man ta ansvar för att odlingen är uthållig så att framtida generationer kan föra traditionen vidare. Camille Braun har nu konverat nästan alla sina vingårdar till biodynamik, och vinerna har vunnit stadga, djup och smakrikedom.

2012 Riesling Effenberg från Camille Braun i Orschwihr har en läcker guldgul färg. Doften är söt och fruktig med jordgubbar, vita blommor, vanilj och röd grapefrukt. Smaken är fyllig med fruktsötma som balanseras av friska syror och en liten bitterhet. Eftersmaken är lång och ren Pris (2015): €9.

2005 Pinot Blanc, Charles Noll

Ett helt vanligt vin från en helt vanlig producent. Ändå har detta vin inte bara klarat av hela nio års lagring, utan till och med utvecklats till att bli riktigt bra. Vinerna från Alsace faller aldrig ihop som korthus när de får några år på nacken. De får sitt långa liv tack vare fina vingårdar, skonsam vinmakning och av att producenterna inte är så giriga och styva i korken som i vissa andra distrikt.

2005 Pinot Blanc från Charles Noll i Mittelwihr är djupt gulgrön färg. Doften är kraftfull med honung, vax, vanilj och färska aprikoser. Smaken är medelfyllig med bra struktur, tydlig och mogen frukt samt en ganska intensiv syra som ger bra ryggrad. Ganska lång och torr eftersmak där ändå frukten är förvånansvärt ungdomlig. Pris (2014): €5

2005 Riesling Grand Cru Kanzlerberg, Lorentz

Kanzlerberg är den minsta Grand Cru i Alsace, bara drygt 3 hektar stor med endast två ägare, Lorentz och Sylvie Spielmann. Den ligger granne med den soldränkta Grand Cru Altenberg de Bergheim som ger guldgula, generösa men eleganta viner med soft av apelsiner och honung. Men Kanzlerberg är inte så exponerad, och den leriga jorden gör att vinerna är betydligt stramare och fordrar lång lagring för att komma till sin rätt.

2005 Riesling Grand Cru Kanzlerberg från Lorentz i Bergheim har en tät, gröngul färg. Doften är komplex men återhållen och erbjuder grapefrukt, lime, färska örter och kvitten. Smaken är medelfyllig och helt torr, och den kraftfulla frukten växer gradvis fram i munnen. Vinet har förträfflig struktur, och den härliga syran får saliven att rinna till. Ett underbart vin för vinintresserade. Pris (2009): €21

2010 Crémant d'Alsace, Jean-Claude Buecher

Crémant säljer allt bättre och blir allt viktigare för Alsace. Kvaliten höjs genom att mindre Pinot Gris och Auxerrois används till förmån för Chardonnay och, inte minst, Pinot Noir. Numera ser man ofta årgången på flaskan liksom datum för degorgeringen. Mer seriöst. Ännu godare. Och fortfarande lika löjligt billigt.

2010 Crémant d'Alsace från Jean-Claude Buecher i Wettolsheim doftar av hasselnötter, apelsinmarmelad, sockerkaka och smultron. Smaken är rik, fyllig och harmonisk med härligt bett i syran, perfekt mousse och sammetslen frukt i avslutet. Dosagen är 6 gram/liter och druvorna är Pinot Noir, Pinot Blanc och ett stänk Auxerrois. Degorgerat i mars 2014.Pris (2014): €7,90

2012 Pinot Gris Clos Windsbuhl, Zind-Humbrecht

Clos Windsbuhl är en av juvelerna i Zind-Humbrechts krona. Den är belägen högt ovanför Hunawihr, intill skogskanten och längs cykelvägen som förbinder Hunawihr med Riquewihr. Mikroklimatet är svalt, och berggrunden ren kalksten, muschelkalk. Här mognar druvorna långsamt oavsett om druvan är Riesling, Gewurztraminer eller Pinot Gris så har vinet föredömlig syra, komplexitet och struktur. Men varför har vinet sålts i Sverige till 50% av priset vid direktförsäljning på vingården?

2012 Pinot Gris Clos Windsbuhl från Zind-Humbrecht i Turckheim har en ganska ljus, gröngul färg. Doften är komplex och läcker med mandel, vita russin, ananas, honung och en ren och tilltalande ton av skogssvamp. De 43 år gamla stockarna ger en djup och tät smak med frisk och hög syra, fina tanniner, ett uns bitterhet och prefekt balans trots 36,5 gram restsocker per liter. Pris (2014): €46, men 239 SEK på Systembolaget!

2007 Muscat, André Rohrer

Mittelbergheim är en av Frankrikes vackraste byar, belägen på en sydsluttning alldeles söder om staden Barr. I byn finns producenter med helt olika stil; Gilg ger viner med volym och lite sötma, Rietch experimenterar med naturviner, Rieffel gör stramt klassiska viner, medan André Rohrer gör viner som är torra. Väldigt torra!

2007 Muscat från André Rohrer i Mittelbergheim har en ljust, gröngul färg. Doften är frisk, sammansatt och intensiv med citron, mintkarameller, vått grus och apelsinblommor. Smaken är knappt medelfyllig och absolut torr med härligt mogen frukt, rena fina syror, en lätt strävhet och den långa eftersmaken bärs upp av en absolut ren syra. Vem säger att Muscat inte vinner på att lagras? Pris (2008): €5.

2010 Riesling Grand Cru Schlossberg, Becker

Grand Cru Schlossberg är den största av Alsace 51 Grand Cru. Arean är cirka 80 hektar, fördelad på två delar där den största delen sträcker sig från byn Kaysersberg till byn Kientzheim. Schlossberg ligger i rakt söderläge, och det tunna, tunna jordlagret värmas snabbt upp av solen, samtidigt som det släpper igenom det mesta regnvattnet. Under år med naturligt hög syra i vinerna, som 2008, 2010 och 2012 kombineras terroirens naturligt generösa framtoning med en friskhet och struktur som sällan uppnås under varma år som 2009 och 2011.

2010 Riesling Grand Cru Schlossberg från Becker i Zellenberg har en djupt gul färg. Doften är stor och fruktig med inslag av apelsin, ananas, akacia och mineral. Smaken är ganska fyllig och helt ren med en härligt sprittande syra som bäddar in den generösa frukten, samtidigt som det finns en kittlande sälta i eftersmaken. Ett riktigt, riktigt bra vin från en pålitlig producent. Pris (2014): €16.00

2013 Premieres Vendanges de Marguerite, Caroline och Etienne Loew

Vin från gröna druvor som Riesling, Gewurztraminer, Muscat, Sylvaner med flera har normalt druvsorten utsatt på etiketten. Men det förutsätter att vinet är vitt. Om färgen avviker uppfyller det kraven för att säljas som Vin d'Alsace men utan druvbeteckning. Domaine Loew har gör faktisk en rosé av Sylvaner genom att låta druvskalen vara med vid jäsningen. Då extraherar alkoholen ut lite färgade antocyaniner ur skalen, tillräckligt för att vinet ska bli bli missfärgat i lagens mening.

2013 Premieres Vendanges de Marguerite från Caroline och Etienne Loew i Westhoffen har en lysande, blekt röd färg. Doften svämmar över av smultron, hallon och skogshonung. Smaken är lätt och lingonsyrlig men med en skönt bärig frukt, samt en liten liten strävhet i den helt torra eftersmaken. Ett vin som inte bara är gjort på ekologiska druvor, utan ett äkta Vin Biologique som vinfierats med ett minimum av intervention. Kul! Pris (2014): €8,90

2005 Crémant Paradoxe, Jean-Claude Buecher

Jean-Claude Buecher gör bara en typ av vin: Crémant d'Alsace. Född i en familj av vinodlare på slutet av 1950-talet blev han tidigt föräldralös. Men modern och tonårsbarnen valde att kämpa vidare som självständiga producenter, mot alla odds. I och med att Jean-Claude år 1980 gifte sig med Sylviane, även hon från Wettolsheim, kunde arealen ökas till en ekonomiskt hållbar nivå. Strategin - fullständig specialisering - stakades ut.

2005 Crémant Paradoxe från Jean-Claude Buecher i Wettolsheim har en intensivt gröngul färg. Uttrycksfyll doft med citrus, mineral, gröna äpplen, brioche och nötter. Intensiv, sammansatt och mycket stram smak med härlig frukt, sälta och ett rent, läckert utmejslat slut. Helt torrt. Lagrat över åtta år sur lattes. Oerhört bra. Pris (2014): €13,10.

2011 Sylvaner Vieille Vigne, Bruno Sorg

Asien utgör en enorm marknad för vin. I takt med att köpkraften stiger i länder som Kina och Vietnam, medan Hong Kong (ja, jag vet att det är en del av Kina...) och Singapore blir – om möjligt – mer öppna för västerländska gastronomiska influenser, konsumeras mer vin. I Singapore dominerar förvisso australiska viner, men genom personer som Etienne Hugel och Christian Beyer sker en intensiv bearbetning av de asiatiska marknaderna. Inte konstigt, för Alsaceviner är mångsidiga och kan kombineras med alla typer av asiatisk mat. Allra bäst fungerar ganska neutrala viner, gärna baserade på den alltför ofta förbigångna Sylvaner.

2011 Sylvaner Vieille Vigne från Bruno Sorg i Eguisheim har en rik doft av ananas, mjölkchoklad och färsk, hackad oregano. Smaken har rejält tryck med rejäl frukt, spänstiga syror och en liten, lite ölbeska i den balanserade, nästan torra eftersmaken (årgång 2012 är knalltorr). Perfekt till en fiskgryta à la Laksa. Löjligt billigt. Pris (2014): €5,00.

Crémant d'Alsace, Mader

Crémant d'Alsace är det bubbel som dricks mest i Frankrike. Det mesta är ganska enkel men uppfriskande dricka. Men det finns också producenter med högre ambitioner. De är inte många, men har två saker gemensamt: Chardonnay och lång lagring på flaska i samband med den andra jäsningen. Det är under denna tid sur lattes som vinet får sin komplexitet i takt med att de döda jästsvamparna långsamt bryts ner.

Crémant d'Alsace från Mader i Hunawihr är gjord på 50 % Chardonnay och 50 % Pinot Blanc, förnärvarande från årgång 2010. Färgen är medeldjupt gröngul. Doften är rik och tät med brioche, valnötter och citron. Smaken är medelfyllig, stram och elegant med massor av frukt som bäddats in i häftiga syror, balanserade av 5,5 gram dosage. Eftersmaken är lång och övertygande, ett resultat av hela 30 månader sur lattes. En av de bästa i hela Alsace. Pris: €8,50.

2010 Pinot Blanc, Albert Boxler

I Alsace odlas druvorna Pinot Blanc och Auxerrois på drygt 20% av arealen. I statistiken buntas de samman, men i karaktär är de olika. Pinot Blanc är lätt och stram, medan auxerrois är betydligt fylligare och mjukare. I takt med att alltmer Pinot Blanc används till Crémant kommer det bli allt svårare att hitta stilla vita viner gjorda på 100% av druvan.

2010 Pinot Blanc från Albert Boxler i Niedermorschwihr har en tät, gulgrön färg. Doften är krämig med mjölkchoklad, mandel, mogna gula äpplen, mineral och nektariner. Smaken är kompakt, stram och stringent med massor av härlig frukt, sandig munkänsla och absolut perfekt balans, trots de skyhöga syrorna. Boxler gör makalöst bra viner! Pris: €10.

2011 Muscat d'Alsace, Blanck

Precis som i alla andra vinområden finns det i Alsace viner som inte når upp till vad man kan begära. Det finns sur Riesling, klibbig Gewurztraminer och slapp Pinot Gris. Men Muscat från Alsace håller genomgående hög klass. Kanske kan det bero på att druvsorten är så bräcklig och känslig, och att odlingsarealen är så liten. Eller kanske för att Muscatvinerna associeras med sommaren, sparrisen och goda vänner som träffas över ett friskt och förföriskt glas med det mest intagande av alla viner. Sann och ren glädje, med andra ord.

2011 Muscat d'Alsace från Blanck i Kientzheim har ganska djupt gul färg. Doften är utvecklad men fokuserad och erbjuder apelsin, mineral, citronmeliss och krossade druvor. Smaken är knappt medelfyllig och helt torr med djup, tät frukt, mogna och friska syror, fin struktur och en härlig sälta i eftersmaken. Vinet kommer till stor del från Grand Cru. Klass rakt igenom, priset är löjligt lågt. Pris (2014): €11.

1999 Riesling Grand Cru Kirchberg, Louis Sipp

Jag har druckit många, minst ett två dussin, flaskor av detta vin. De flesta har varit bra, någon har varit tvålaktig, en har varit korkskadad men denna butelj var - perfekt! Sedan 1999 har lagringsbarheten hos Alsaceviner förbättrats. Det beror främst på att dagens korkar är så mycket bättre, men också på bättre förståelse av hur man optimerar balansen mellan oxidativa och reduktiva faser under jäsningen och fram till att vinet buteljeras strax innan efterföljande skörd.

1999 Riesling Grand Cru Kirchberg från Louis Sipp i Ribeauvillé har en sund, gul färg med lite inslag av grönt. Doften är stor men inte överdriven, och erbjuder mango, grapefrukt och ljung. Smaken är fyllig, sammansatt och lite kärv och ger intryck av att vara helt torr, trots den överväldigande och smekande frukten som ligger kvar i munnen länge, länge. Vem hade kunnat tro att detta vin är 15 på? Pris: €20.

2007 Riesling Grand Cru Kastelberg, Gresser

Grand Cru Kastelberg är den enda av Alsace mest förnäma vingårdar som ligger belägen på skiffer. Denna bergart är uppbyggd av sedimentära lager av lerpartiklar lättvittrade mineral. Ibland har bergarten omvandlats så att den har blivit hård, spröd och skivig. Eftersom skiffer frigör mycket mineralämnen, samtidigt som den är mörk och väldränerad, får vinerna från Kastelberg en karaktärsfull karaktär till druvor som kan mogna perfekt.

2007 Riesling Grand Cru Kastelberg från Gresser i Andlau har en utvecklad doft av salmiak, citrus, mineral med en anstrykning av kardemumma, akacia och rök. Smaken är ganska fyllig med lager av mogen frukt, stringent syra, utmärkt struktur och absolut förstklassig balans. Eftersmaken är frisk och mycket, mycket lång. Pris: €20.

2008 Riesling Grand Cru Rosacker, Eblin-Fuchs

Från 2011 har antalet ursprungsbeteckningar (Appelation d'Origin Contrôlée) i Alsace utökats från tre stycken (AOC Alsace, AOC Alsace Grand Cru, AOC Crémant d'Alsace) till hela 53 stycken. Det är en följd av EU:s nya regler för skyddade ursprungsbeteckningar, vilka för Alsace del inneburit att var och en områdets 51 Grand Cru har blivit egen AOC. Framöver ska det stå Appelation Grand Cru Rosacker etcetera på flaskan. Knäppt, men kanske bra.

2008 Riesling Grand Cru Rosacker från Eblin-Fuchs i Zellenberg är biodynamiskt odlat. Färgen är gyllengul, och doften är generös och söt med passionsfrukt, citron, en gnutta diesel och mandel. Smaken är till en början sluten, men breder snart ut sig bekvämt i munnen och erbjuder intensiv fruktighet och en kraftfull, mogen syra som skapar fin balans i det torra avslutet. Pris: €14.

2010 Riesling Ammerschwihr, Martin Schaetzel

Firman Martin Schaetzel har en förnämlig uppsättning vingårdar ända från Thann i söder (Grand Cru rangen), via Eguisheim (Grand Crus Eichberg och Pfersigberg) och Ammerschwihr (Grand Cru Kaefferkopf) till höjden alldeles söder om Riquewihr. Från denna mångfald mejslar Michel Vié fram viner som är torra och söta, lätta och fylliga liksom fruktiga eller fylla av mineralitet. Allt görs med samma fabulösa precision, och ett man blir aldrig besviken.

2010 Riesling Ammerschwihr från Martin Schaetzel i Ammerschwihr är en ganska ljus gul färg med inslag av grönt. Doften är ren, frisk och full av mineraler, citrus, akacia och ett uns honung. Smaken är medelfyllig, ren som kristall med härlig syra, mogen frukt, förnämlig struktur och stringent avslut. Klassiskt! Pris: €11,40.

2009 Riesling Grand Cru Schlossberg, Jean-Marc et Frédéric Bernhard

Årgångarna i Alsace skiljer sig mycket åt. Orsaken till det är givetvis variationer i väderlek, men främst att kvalitetsproducenterna inte manipulerar sina viner. Om man skördar tidigt, använder standardiserad jäst, justerar vinet med syra eller bas och använder massor av svavel blir vinet likadant – och lika tråkigt – år efter år. Årgång 2009 gav viner som till en början var klumpiga och beska. Efter 5 år har de "hittat hem" och äntligen utvecklat en fin balans, även om stilen aldrig kommer vara att vara klassisk. Men gott är det!

2009 Riesling Grand Cru Schlossberg från Jean-Marc och Frédéric Bernhard i Katzenthal har guldgul färg. Doften är rik och mättad med kaffe, arrack, apelsin, mogen ananas och persikopuré. Smaken är medelfyllig, kraftfull, något eldig och rik med sandig strävhet, bra syra och mycket bra balans. Ett vin med rejäl volym som inte slår över. Pris: €13.

2005 Gewurztraminer Altenbourg, Domaine Weinbach

Altenbourg är en vingård som ligger strax ovanför byn Kientzheim, på en mjuk sluttning med relativt tung jord, rik på kalksten. Denna terroir är soldränkt, men marken är ganska tung och vindarna är måttliga. Denna kombination av jord och mikroklimat gör att Gewurztraminer mognar jämnt och långsamt, och behåller sin syra. Dessutom utvecklas ofta ädelröta som koncentrerar aromen och smaken ännu mer. Detta kan vara den största terroir för Alsace "signature grape".

2005 Gewurztraminer Altenbourg från Domaine Weinbach i Kaysersberg är djupt gyllengul. Doften är sublim men ändå kraftfull och erbjuder ingefära, kaffe, ananas, rosenblad, citron och dill. Smaken är söt men perfekt balanserad med utmärkt syra, den har sammetslen konsistens och en eftersmak som varar i evigheter. Ett stort vin från en riktigt stor producent. Pris: 30 €.

2011 Pinot Gris, Kientzler [ läs mer ]

Crémant Rosé, Jean-Marc et Frédéric Bernhard [ läs mer ]

2007 Riesling Grand Cru Osterberg, Louis Sipp [ läs mer ]

2003 Riesling Grand Cru Pfersigberg från Bruno Sorg [ läs mer ]

2012 Riesling Vielles Vignes, Frédéric Engel [ läs mer ]

2011 Pinot Gris Réserve, Dirler-Cadé [ läs mer ]

2011 Sylvaner, Laurent Barth [ läs mer ]

2002 Riesling Grand Cru Rangen, Schoffit [ läs mer ]

2007 Riesling Langgass Emile Herzog [ läs mer ]

2008 Riesling Herrenreben, Schoenheitz [ läs mer ]

2011 Rouge de Saint-Hippolyte, Cave de Ribeauvillé [ läs mer ]

2010 Riesling Grand Cru Schoenenbourg, Agapé [ läs mer ]

2005 Muscat Altengarten, Jean-Louis et Fabienne Mann [ läs mer ]

2008 Crémant, Pierre Frick [ läs mer ]

2010 Riesling Westweingarten, Anstotz [ läs mer ]

2010 Pinot Gris Gottesthal, Paul Buecher [ läs mer ]

2008 Riesling Grand Cru Engelberg från Maurice Heckmann [ läs mer ]

2011 Riesling Dirstelberg, Agathe Bursin [ läs mer ]

2005 Crémant, Bruno Sorg [ läs mer ]

2004 Gewurztraminer Grand Cru Osterberg, Mittnacht Frères [ läs mer ]

2007 Gewurztraminer Grand Cru Osterberg, Louis Sipp [ läs mer ]

2004 Riesling Grand Cru Altenberg de Bergbieten Vieilles Vignes, Roland Schmitt [ läs mer ]

2010 Riesling Clos des Chats, Simonis [ läs mer ]

Crémant Blanc de Noir, Louis Sipp [ läs mer ]

2009 Muscat Grand Cru Zinnkoepflé, Seppi Landmann [ läs mer ]

2007 Riesling Jubilée Hugel, Hugel [ läs mer ]

2010 Pinot d'Alsace, Deiss [ läs mer ]

Crémant, Albert Boxler [ läs mer ]

2009 Gewurztraminer Nature'S, Louis Sipp [ läs mer ]

2007 Pinot Blanc Cuvée Précieuse, Pierre Frick [ läs mer ]

2007 Riesling Grand Cru Froehn, Becker [ läs mer ]

2010 Riesling, Léon Beyer [ läs mer ]

2009 Riesling Grand Cru Sommerberg Jeunes Vignes, Albert Boxler [ läs mer ]

2010 Pinot Blanc Auxerrois, Albert Mann [ läs mer ]

2007 Sylvaner Cuvée "Z", Eric Rominger [ läs mer ]

2007 Pinot Gris, Seppi Landmann [ läs mer ]

2007 Pinot Noir Cuvée Mathieu, Martin Schaetzel [ läs mer ]

2007 Riesling Grand Cru Brand, Stirn [ läs mer ]

2008 Pinot Noir, Agathe Bursin [ läs mer ]

1995 Gewurztraminer Grand Cru Hengst, Josmeyer [ läs mer ]

2000 Gewurztraminer Comtes d'Eguisheim, Léon Beyer [ läs mer ]

2005 Sylvaner Vielles Vignes, Paul Blanck [ läs mer ]

Crémant, Charles Baur [ läs mer ]

2007 Gewurztraminer Grand Cru Pfersigberg 2007, Odile Weber [ läs mer ]

2007 Riesling Clos Windsbuhl, Zind-Humbrecht [ läs mer ]

2007 Riesling Grand Cru Saering, Schlumberger [ läs mer ]

2008 Riesling Grand Cru Spiegel, Dirler-Cadé [ läs mer ]

2008 Riesling Steinacker, Louis Sipp [ läs mer ]

2007 Riesling Grand Cru Pfersigberg, Bruno Sorg [ läs mer ]

2008 Pinot Blanc Saint-André, Rémy Gresser [ läs mer ]

2007 Pinot Gris, Agathe Bursin [ läs mer ]

2009 Pinot Gris Grand Cru Furstentum, Albert Mann [ läs mer ]

2008 Pinot Noir Barrique, Clément Lissner [ läs mer ]

2005 Gewurztraminer Grand Cru Spiegel, Dirler-Cadé [ läs mer ]

2008 Pinot Gris Tradition, Hugel [ läs mer ]

2010 Riesling Tradition, Emile Beyer [ läs mer ]

2005 Gewurztraminer Grand Cru Spiegel [ läs mer ]

2008 Pinot Gris Hinterburg, Meyer-Fonné [ läs mer ]

2007 Gewurztraminer Grand Cru Mambourg, Jean-Marc och Frédéric Bernhard [ läs mer ]

2008 Muscat, Laurent Barth [ läs mer ]

2007 Pinot Gris Grand Cru Frankstein [ läs mer ]

2008 Riesling Grand Cru Eichberg [ läs mer ]

2007 Riesling Grand Cru Wineck-Schlossberg, Jean-Marc Bernhard [ läs mer ]

2006 Gewurztraminer Herrenweg de Turkheim, Zind-Humbrecht [ läs mer ]

2009 Riesling Andlau, Kreydenweiss [ läs mer ]

2008 Riesling Vignoble d'E, André Ostertag [ läs mer ]

2007 Pinot Gris Trois Châteaux, Kuentz-Bas [ läs mer ]

2007 Riesling Grand Cru Brand, Zind-Humbrecht [ läs mer ]

1998 Riesling Cuvée Exceptionnelle, Louis Sipp [ läs mer ]

1998 Riesling Clos Ste Hune, Trimbach [ läs mer ]

2002 Riesling Réserve, Léon Beyer [ läs mer ]

2008 Riesling Grand Cru Geisberg, Couvent de la Divine Providence [ läs mer ]

2007 Riesling Kronenbourg, Bott-Geyl [ läs mer ]

2007 Pinot Noir "F", Beck-Hartweg [ läs mer ]

2008 Pinot Gris Terrasses Hinterburg, J-M Bernhard [ läs mer ]

2007 Riesling Bouxreben, Ziegler-Mauler [ läs mer ]

2008 Auxerrois, Etienne Simonis [ läs mer ]

2009 Riesling Grand Cru Osterberg, Kientzler [ läs mer ]

2008 Riesling Grand Cru Schoenenbourg, Raymond Renck [ läs mer ]

2002 Riesling Grand Cru Altenberg de Bergheim, Lorentz [ läs mer ]

2008 Riesling Grand Cru Wineck-Schlossberg, Meyer-Fonné [ läs mer ]

2008 Pinot Gris, René et Etienne Simonis [ läs mer ]

1990 Riesling Patergarten, Paul Blanck [ läs mer ]

2008 Gewurztraminer Grand Cru Sporen, Frédéric Engel [ läs mer ]

2007 Riesling Ostenberg, Etienne Loew [ läs mer ]

2008 Pinot Gris Cuvée des Seigneurs, Eblin-Fuchs [ läs mer ]

2007 Pinot Blanc Auxerrois, Henry Fuchs [ läs mer ]

2008 Pinot Blanc Auxerrois, Martin Schaetzel [ läs mer ]

2005 Riesling Grand Cru Kastelberg Vielles Vignes, Guy Wach [ läs mer ]

2007 Edelzwicker Sélection du Gourmet, Emile Herzog [ läs mer ]

2009 Pinot Noir Strangenberg, Agathe Bursin [ läs mer ]

2007 Muscat Reserve, Frey-Sohler [ läs mer ]

2001 Gewurztraminer Grand Cru Kanzlerberg, Sylvie Spielmann [ läs mer ]

2007 Riesling Steinacker, Xavier Wymann [ läs mer ]

2005 Riesling Grand Cru Kirchberg, Jean Sipp [ läs mer ]

2006 Riesling Grand Cru Schlossberg, Domaine Stirn [ läs mer ]

2008 Muscat, Maurice Schoech [ läs mer ]

2007 Riesling Langgass, Emile Hertzog [ läs mer ]

2006 Riesling Grand Cru Brand Vielles Vignes, Domaine Stirn [ läs mer ]

2007 Pinot Gris Herrenweg, Zind-Humbrecht [ läs mer ]

2007 Riesling Muhlforst, Mader [ läs mer ]

2004 Gewurztraminer Bollenberg, Camille Braun [ läs mer ]

2006 Pinot Gris, Guy Wach [ läs mer ]

2004 Riesling Grand Cru Sporen, Scheidecker-Zimmerlin [ läs mer ]

2005 Riesling Grand Cru Goldert, Ginglinger-Fix. [ läs mer ]

2007 Pinot Blanc, Christian & Véronique Hebinger [ läs mer ]

2005 Gewurztraminer Silberberg, Bechtold [ läs mer ]

2008 Pinot Blanc, Bruno Sorg [ läs mer ]

2007 Riesling Rothstein, Clément Lissner [ läs mer ]

2003 Pinot Noir Barrique, Koeberlé-Kreyer [ läs mer ]

2008 Riesling Grand Cru Kaefferkopf, Maurice Schoech [ läs mer ]

2001 Gewurztraminer Réserve, Leon Beyer [ läs mer ]

2004 Riesling Grand Cru Wineck-Schlossberg, Clément Klur [ läs mer ]

2006 Pinot Blanc, Pfister [ läs mer ]

2005 Riesling Grand Cru Pfingstberg, Camille Braun [ läs mer ]

2008 Muscat, Laurent Barth [ läs mer ]

2007 Sylvaner Cuvée "Z", Eric Rominger [ läs mer ]

2007 Riesling Cuvée Spéciale, Christian & Véronique Hebinger [ läs mer ]

2007 Riesling Tradition, Barmès Buecher [ läs mer ]

2007 Riesling Grand Cru Wineck-Schlossberg, Jean-Marc & Frédéric Bernhard [ läs mer ]

2004 Riesling Silberberg, Willy Rolli-Edel [ läs mer ]

2007 Sylvaner, Domaine Weinbach (Faller) [ läs mer ]

2007 Pinot Noir, Bruno Sorg [ läs mer ]

2007 Riesling Thalberg, Roland Schmitt [ läs mer ]

2003 Pinot Gris Grand Cru Engelberg, Bechtold [ läs mer ]

2007 Riesling, Domaine de l'Oriel Gérard Weinzorn [ läs mer ]

2008 Auxerrois, Clément Lissner [ läs mer ]

2004 Pinot Noir Cuvée Théophile, Mader [ läs mer ]

2007 Pinot Blanc "B", Albert Boxler [ läs mer ]

2002 Gewurztraminer Grand Cru Pfersigberg, Charles Baur [ läs mer ]

2005 Riesling Bruderbach Clos de Frères, Etienne Loew [ läs mer ]

2004 Muscat Grand Cru Brand Cuvée Aurélie, Armand Hurst [ läs mer ]

2007 Pinot Blanc, Roland Schmitt [ läs mer ]

2005 Muscat Les 3 Demoiselles, Pfister [ läs mer ]

2002 Pinot Gris Grand Cru Hengst, Josmeyer [ läs mer ]

2005 Muscat Bollenberg, Camille Braun [ läs mer ]

2007 Pinot Gris, Roland Schmitt [ läs mer ]

1999 Riesling Grand Cru Kirchberg, Louis Sipp [ läs mer ]

2002 Riesling Muhlforst, Mader [ läs mer ]

2006 Gewurztraminer Grand Cru Mandelberg, Scheidecker-Zimmerlin [ läs mer ]

2005 Muscat Grand Cru Wineck-Schlossberg, Vincent Spannagel [ läs mer ]

2007 Riesling Stein, André Rohrer [ läs mer ]

1999 Riesling Altenberg de Bergheim, Charles Koehly [ läs mer ]

2002 Pinot Blanc Rosenberg, Barmès Buecher [ läs mer ]

2007 Gewurztraminer Gesetz, Domaine Lucas & André Rieffel [ läs mer ]

2002 Riesling Hinterberg, Audrey & Christian Binner. [ läs mer ]

2006 Pinot Blanc, Bruno Sorg. [ läs mer ]

2007 Pinot Gris, Clément Lissner [ läs mer ]

2006 Cuvée 8, Domaine Pfister [ läs mer ]

2005 Pinot Gris Réserve Bergheim, Sylvie Spielmann [ läs mer ]

2004 Riesling Grand Cru Sporen, Scheidecker-Zimmerlin [ läs mer ]

2006 Pinot Gris 'Les Perles Rares', Domaine Laurent Vogt [ läs mer ]

2004 Riesling Hagel, Louis Sipp [ läs mer ]

2004 Pinot Blanc Réserve Bergheim, Sylvie Spielmann [ läs mer ]

2003 Pinot Noir Barrique, Bruno Sorg [ läs mer ]

2006 Gewurztraminer Grand Cru Mandelberg, Scheidecker-Zimmerlin [ läs mer ]

2005 Sylvaner Rosenberg Vielle Vigne, Barmès Buecher [ läs mer ]

2005 Pinot Blanc Gebreit, Lucas & André Rieffel [ läs mer ]

2007 Riesling Grand Cru Kaefferkopf, René och Etienne Simonis [ läs mer ]

2000 Riesling Grand Cru Hengst, Josmeyer [ läs mer ]

2003 Pinot Gris Grand Cru Engelberg, Jean-Marie Bechtold [ läs mer ]

2004 Gewurztraminer Bollenberg, Camille Braun [ läs mer ]

2004 Riesling Bruderbach, Etienne Loew [ läs mer ]

2005 Klevner Vielles Vignes, Lucas & André Rieffel [ läs mer ]

2001 Riesling Grand Cru Altenberg de Wolxheim, Laurent Vogt [ läs mer ]

1999 Riesling Grand Cru Engelberg, Maurice Heckman [ läs mer ]

2005 Pinot Gris, André Rohrer. [ läs mer ]

2006 Pinot Gris Clos Windsbuhl, Zind-Humbrecht. [ läs mer ]

2002 Pinot Gris Cuvée Précieuse, Pierre Frick. [ läs mer ]

2004 Riesling Grand Cru Osterberg, Joggerst. [ läs mer ]

2004 Muskat Grand Cru Marckrain, Barth René. [ läs mer ]

2001 Riesling Jubilée, Hugel. [ läs mer ]

2002 Riesling Grand Cru Moenchberg, Guy Wach. [ läs mer ]

2005 Riesling Grand Cru Goldert, Ginglinger-Fix. [ läs mer ]

2004 Muscat d'Alsace, Frédéric Engel. [ läs mer ]

1995 Riesling Altenberg de Bergheim, Gustave Lorentz. [ läs mer ]

2004 Gewurztraminer Kaefferkopf, Audrey & Christian Binner. [ läs mer ]

2004 Muscat, Jean-Marc Bernhard. [ läs mer ]

2005 Pinot Gris, Armand Hurst [ läs mer ]

2000 Gewurztraminer Grand Cru Kanzlerberg, Sylvie Spielmann [ läs mer ]

2004 Gewurztraminer Grand Cru Rosacker, Mader [ läs mer ]

2005 Riesling St Grégoire, Edgar Schaller [ läs mer ]

1996 Riesling Kappelweg, Rolly-Gassmann [ läs mer ]

2004 Pinot Gris Lippelsberg, Camille Braun [ läs mer ]

Crémant d´Alsace, Clément Klur [ läs mer ]

2005 Riesling Grand Cru Moenchberg, Armand Gilg [ läs mer ]

2006 Gewurztraminer, Mittnacht Fréres [ läs mer ]

2002 Gewurztraminer Grand Cru Sonnenglanz, Domaine Stirn [ läs mer ]

2005 Pinot Blanc, Gérard Scheuller, Husseren-les-Chateaux [ läs mer ]

2005 Muscat Marnes Vertes, Etienne Loew [ läs mer ]

2002 Gewurztraminer Grand Cru Pfersigberg, Charles Bauer [ läs mer ]

2004 Pinot Gris, Jean-Luc Mader. [ läs mer ]

2005 Sylvaner "Grand A" 2005, Roland Schmitt [ läs mer ]

2005 Gewurztraminer Zinnkoepflé, Agathe Bursin [ läs mer ]

1999 Riesling Grand Cru Kitterlé, Schlumberger. [ läs mer ]

2003 Riesling Grand Cru Kastelberg, Guy Wach. [ läs mer ]

2004 Pinot Blanc 2004, Bruno Sorg. [ läs mer ]

2002 Pinot Gris Grand Cru Hengst, Josmeyer. [ läs mer ]

2002 Riesling Grand Cru Schoenenbourg, Frédéric Engel [ läs mer ]

2001 Pinot Gris Grand Cru Pfingstberg, Lucien Albrecht. [ läs mer ]

2004 Pinot Blanc, François Bléger [ läs mer ]

2000 Muscat Cuvée Béatrice, Audrey och Christian Binner. [ läs mer ]

2001 Riesling Grand Cru Steinert, Pierre Frick [ läs mer ]

2003 Pinot Noir Barrique, Koeberlé-Kreyer [ läs mer ]

2002 Riesling Pfersigberg, Paul Ginglinger [ läs mer ]

2001 Riesling Schoenenbourg, Vincent Stoeffler [ läs mer ]

2000 Riesling Osterberg, Cave Vinicole Hunawihr. [ läs mer ]

2002 Altenberg de Bergheim, Charles Koehly [ läs mer ]

2002 Gewurztraminer Kaefferkopf d´Ammerschwihr, Ziegler-Mauler. [ läs mer ]

2002 Pinot Gris Sélection Cinérea, Domaine Stirn. [ läs mer ]

2001 Riesling Grand Cru Florimont, Bruno Sorg. [ läs mer ]

2002 Riesling Grand Cru Rangen Clos Theobald, Schoffit. [ läs mer ]

2002 Trimbach Pinot Gris Reserve [ läs mer ]

2001 Riesling Grand cru Brand, Gerhard Weinzorn [ läs mer ]

1999 Gewurztraminer Reckholder, Greiner-Schleret [ läs mer ]

2002 Muscat d'Alsace, Rolly-Gassmann [ läs mer ]

2001 Riesling Linsenberg, Schoenheitz [ läs mer ]

2001 Pinot Gris Bergheim, Sylvie Spielmann [ läs mer ]