Pfister

Vinproducenter i Alsace: Pfister, Dahlenheim

Det fanns en tid då en vinproducent kunde leva enbart på begrepp som "tradition" och "stamkunder". Men den tiden är förbi. Idag krävs öppenhet för impulser utifrån, djup kunskap om odling och vinifikation, liksom förståelse för att man arbetar på en konkurrensutsatt marknad.

Domaine Pfister är en bra illustration av denna utveckling. Här har den unga generationen genom Mélanie Pfister, född 1981 och 8e generationen vinodlare, redan tagit över efter sin far André. Genom sin praktik på enastående domäner som Zind-Humbrecht (Alsace), Méo-Camuzet (Bourgogne) och Cheval Blanc (Bordeaux) tillför hon inte bara det egna företaget, utan hela regionen nya perspektiv och metoder.

Man ska också ha i minnet att 1969 fanns i hela Alsace 11 000 vinodlare varav bara 18 hade mer än de 10 hektar som Pfister har. År 2007 fanns 5 000 odlare, varav 370 hade mer än 10 hektar. Det innebär att de företag som inte växer och utvecklas, marginaliseras på sikt. Det generationsskifte som familjen Pfister genomfört kan stå modell för det den strukturförändring som måste ske i alla traditionella vinregioner i Europa.

Vinerna från Pfister präglas av seriöst arbete på alla plan. Ekologiskt inriktad odling, modern vinifikation och en tydlig husstil. Man gör inte något nummer av att hålla nere restsockret, men det finns inte ett gram överflödigt socker i något av vinerna. Istället är alla viner rena, med precis lagom tyngd i förhållande till kvalitén på druvmaterialet.

Området kring Scharrachberget erbjuder underbar utsikt. Dels över landskapet, dels in i framtiden.

Senaste besök: 2008

Barmès Buecher

Fakta

Personer
André och Mélanie Pfister
Vägbeskrivning
53, rue Principal, Dahlenheim
Kontaktinfo
+33 (0)388 50 66 32
vins@domaine-pfister.com
Prisnivå (2008)
Riesling Silberberg 7,80
Riesling Grand Cru Engelberg €12.
Stil
Välgjorda, torra viner md bra karaktär.
Mottagande
Lugnt och seriöst. Bra engelska.
Marker
Grands Crus: Engelberg
Lieux-dits: Silberberg

Pfister

Representativa viner 2008

Fyndvinet
2005 Muscat Komplex doft med mjuk persikoton från 100% Muscat Ottonel. Trots smekande smak med lakrits, men vinet har härlig ryggrad, struktur och klingande syra. Ett toppvin till löjligt lågt pris.
Riesling till vardags
2006 Riesling Silberberg Tydlig, strukturerad doft med fin citronton. Mycket ung smak med olika citrusfrukter. Inte lång men god och pigg smak, samt ett bevis för hantverksskicklighet detta våra år.
Riesling till fest
2004 Riesling Grand Cru Engelberg Ett mönstervin med typisk, men efter fyra år ganska återhållen doft. Smaken är medelfyllig med tydlig grapefruktton, som fyller munnen med len fruktsötma. Mycket välgjort.
Mest spännande vin
Crémant d'Alsace Med 50% Chardonnay är denna Blanc de Blanc formad i tydlig champagnestil; rik, stram och med ren fin eftersmak. Har märg, volym och kraft trots enbart 5 gram dosage. Årlig produktion: 7000 flaskor.