Lorentz

Vinproducenter i Alsace: Gustave Lorentz, Bergheim

Gustave Lorentz tillhör de stora kvalitetshusen i Alsace. med sin bas i underbara Bergheim producerar man årligen 1,8 miljoner buteljer. Det kan jämföras med sifran 0,9 miljoner för Trimbach och 1,5 miljoner för Hugel. Av Gustave Lorentz produktion kommer 80% från köpta druvor.

Men det är naturligtvis Lorentz egna viner på Grand crunivå som är grunden till firmans rykte. Man äger mark på två Grand Cru; Kanzlerberg (Riesling och Pinot Gris) och Altenberg de Bergheim (Riesling och Gewurztraminer). Dessutom köper man in druvor från 0,3 ha på Rosacker (Riesling) i Hunawihr.

Dagens Gustave Lorentz utgörs av en amalgamering 1972 av två historiska firmor, Gustave och Jérome Lorentz. Den förra hade med sig ett stort stycke Altenberg i boet, den senare den halva av Kanzlerberg som ej stannade hos familjen Spielmann.

Etiketten till höger kommer från en butelj 1947 Clos des Templiers, som är liktydigt med just Kanzlerberg. Syftningen på Tempelriddarna avser den uråldiga ordensbyggnad som som ännu finns vid foten av Kanzlerberg, vid vägen mot Thannenkirch.

Gustave Lorentz är kända för sunda, typiska, ganska fylliga viner utan störande sötma. Det är på Grand crunivå som Lorentz excellerar. Stilen gör vinerna drickbara i unga år, men de inneboende kvaliteterna borgar för utmärkta lagringsegenskaper.

De lägre nivåer är rekorderliga, men kan inte mäta sig med de viner som de bästa småodlarna kan erbjuda för samma pris. Men det är väl självklart; på volymprodukterna kan ett så stort hus som bäst representera ett gott genomsnitt av produktionen i den aktuella byn.

Lorentz skall ha speciell heder för sin förmåga att fånga terroirkaraktären i sin Grand Cru. Som sig bör är Rosacker citrusaktig och kraftig, Kanzlerberg stram och mystisk medan Altenberg är komplett och förförisk.

Första besök: 2006
Senaste besök: 2008 - generellt mycket hög klass i de övre kvalitetssegmeneten men priserna på Grand Cru har höjts med 50%.

alttext

Fakta

Personer
-
Vägbeskrivning
91, rue des Vignerons.
Kontaktinfo
+33 (0)389 73 22 22 (tel)
+33 (0)389 73 30 49 (fax)
info@gustavelorentz.com
Prisläge (2006)
Riesling Sigillé €10
Riesling Altenberg de Bergheim €20
Stil
Väljorda viner som lyfter på Grand crunivå.
Mottagande
Professionellt men något opersonligt. Gedigen engelska.
Marker
Grands crus: Altenberg de Bergheim, Kanzlerberg, Rosacker
Lieux-dits: Burg, Rotenberg

alttext

Notater (2006)

2005 Pinot Blanc
Frisk, angenäm pärondoft, typisk för nybuteljerade viner. Ganska fet smak med bra balans men utan bett.
2000 Riesling Sigillé
Trevlig, utvecklad doft med mycket lime och petrol. Linlemmad, något mjäkig smak som känns helt mogen. Trevlig skalighet. Saknar smaktryck.
2002 Riesling Burg
Typisk, renlärig doft. Kraftig, nästan söt smak med bra struktur. Dock ej intressväckande.
2002 Riesling Grand Cru Rosacker
Underbar doft med äpplen, grape och kanderad citron. Ett uns petroleum börjar visa sig. Stram, men kraftig smak som börjar utvecklas. Mycket bra kropp, härligt bett, viss komplexitet och härlig balans.
2000 Riesling Grand Cru Kanzlerberg
Helt terroirtypisk, mintig, lite eterlik doft med väldig täthet. Förvånansvärt fyllig, rund, eterisk smak med fin längd. Mycket personligt vin från en unik terroir.
2001 Riesling Grand Cru Altenberg de Bergheim
Sammetslen doft av blodapelsin och ljuvlig frukt. Mjuk, välformad kropp med inbjudande, rasig syra.