Alsace

Katzenthal – vinet i centrum

Katzenthal ligger djupt inne i en dalgång, söder om den stora slätten som sträcker sig mellan Colmar och Kaysersberg.

Man hamnar inte i Katzenthal av en slump, så avsides ligger byn. Man når den med bil från N415. Det trevligaste sättet att komma till byn är längs den underbara cykelleden från Ammerschwihr till Turckheim, en led som går på skrå genom Kaefferkopf, tangerar Wineck-Schlossberg, Sommerberg, Florimont och Brand.

Katzenthal återuppbyggdes efter kriget och är en lugn och charmerande by med genuin karaktär. Vid fontänen vid kyrkan delar sig vägen i de två enda grenarna. Över byn vakar ruinerna av slottet Wineck som byggdes på 1200-talet, och som förfallit redan på 1500-talet.

Slottet ger namn till Wineck-Schlossberg, byns egen Grand cru. Vingården ligger på granit och har lyfts till höga höjder av några utmärkta producenter i byn. Graniten har med all tydlighet skapat stilidealet i by. Här uppskattar man torra viner med stram elegans.

Glädjande nog finns några pålitliga, välkomnande och mycket skicklig producenter i byn. Speciellt spännande är de byns lieu-dit Hinterberg som ger krispig och elegant Pinot Noir. En annan specialitet är Muscat som blir fruktig och ren på Katzenthals svala granit.

Många i byn har även mark på Kaefferkopf, en Grand cru som ger särskilt friska och spänstiga Gewurztraminer. En trend är för övrigt att stockar med Gewurztraminer ympas om med Riesling vilket är väsentligt mer efterfrågat idag.

I byn finns inget kooperativ, men vissa odlare är med i Ingersheim, andra i Turckheim.

Hotel A l'Agneau är ett utmärkt, välplacerat och mycket prisvärt alternativ för mat och boende. Mycket bra, traditionell restaurang.