<- Colmar Kaysersberg -> Sommerberg Wineck-Schlossberg Katzenthal Kaefferkopf Kaefferkopf Ammerschwihr
Alsace

Byar att besöka i Alsace: Katzenthal, Haut-Rhin

Fakta

Karta

Alsace Map

Vägbeskrivning
6 km väster om Colmar, nås från N415 mellan Colmar och Kaysersberg.
Areal
172 ha
Grand Cru
Wineck-Schlossberg, Sommerberg
Lieux-dits
Dorfbourg, Hintenbourg, Phoeller
Tips
Katzenthal har två bra restauranger, A l'Agneau och Caveaux de Bacchus.
Länk till mer info
Alsace-route-des-vins

Katzenthal

Beställ min bok

"Tack Per, boken kom idag och jag kastade mig över den direkt. Jag måste säga att det är njutning att läsa och bläddra i den."

"Proffsigt och roligt skriven och mycket användbar"

Katzenthal

Katzenthal ligger djupt inne i en dalgång, söder om den stora slätten som sträcker sig mellan Colmar och Kaysersberg.

Man hamnar inte i Katzenthal av en slump, så avsides ligger byn. Man når den med bil från N415. Det trevligaste sättet att komma till byn är längs den underbara cykelleden från Ammerschwihr till Turckheim, en led som går på skrå genom Kaefferkopf, tangerar Wineck-Schlossberg, Sommerberg, Florimont och Brand.

På vinjettbilden, tagen från Bois de Kientzheim, kan du leta upp Katzenthal och andra lokaler med musen.

Katzenthal återuppbyggdes efter kriget och är en sömnig och charmerande by med genuin karaktär. Vid fontänen vid kyrkan delar sig vägen i de två enda grenarna. Precis i hörnet av lilla vägen mot Turckheim och Grand rue ligger biblioteket, så typiskt för de små franska kommunerna.

Över byn vakar ruinerna av slottet Wineck som byggdes på 1200-talet, och som förfallit redan på 1500-talet. Slottet ger namn till Wineck-Schlossberg, byns egen Grand cru. Vingården ligger på granit och får allt bättre rykte tack vara några bländande producenter i byn

Glädjande nog finns några hårdsatsande unga entrepenörer i byn. Producenter som gör bra viner till rimligt pris. Speciellt spännande är de byns lieux-dits som hävdar sig väl. Många i byn har även mark på Kaefferkopf, en Grand cru in spe som ger särskilt friska och spänstiga Gewurztraminer.

I byn finns inget kooperativ, men vissa odlare är med i Turckheim.

Odlare att besöka

Meyer-Fonné, 24 Grand-rue, +33 (0)389 27 34 17
Hårdsatsande firma på uppåtgående. Gör kraftfulla viner från väl mogna druvor på Kaefferkopf, Wineck-Schlossberg och byns lieux-dits. Vinerna har ofta viss sötma och jag har funnit en aning bränd ton. Strålande när allt stämmer. Läs mer på Alsace-Vignoble.
Jean-Marc & Frédéric Bernhard, 21 Grand-rue, +33 (0)389 27 05 34
Skäligen okänd producent, där unge Frédéric gör bra viner rakt över. Har en förnämlig uppsättning marker på Wineck-Schlossberg och Schlossberg (för Riesling), Furstentum, Mambourg (för Gewurztraminer) och Florimont. Läs mer på Alsace-Vignoble.
Clément Klur, 105 rue des Trois Epis, +33 (0)389 47 93 16.
På stadigt uppåtgående sedan den yngre generationen tog över 1999. Satsar på organisk, och t o m biodynamiska odling med stort etiskt patos. Stilen är ren och krispig. Gör Riesling från Sommerberg och både Riesling och Gewurztraminer från Wineck-Schlossberg. Prisnivå för Riesling är ca €10. Har även mycket fina uthyrningslägenheter, bl a i centrala Riquewihr. Mycket ambitiös och personlig hemsida.