Alsace wine

Byar att besöka i Alsace: Wettolsheim, Haut-Rhin

Fakta

Karta

Alsace Map

Vägbeskrivning
3 km sydväst om Colmar
Areal
178 ha
Grand Cru
Pfersigberg, Steingrubler
Lieux-dits
Kirschacker, Leimenthal, Pfleck
Tips
-
Länk till mer info
Alsace-route-des-vins

Wettolsheim

Beställ min bok

"Tack Per, boken kom idag och jag kastade mig över den direkt. Jag måste säga att det är njutning att läsa och bläddra i den."

"Proffsigt och roligt skriven och mycket användbar"

Wettolsheim Wettoleheim är en gammal vinby, med ett rykte som sträcker sig tillbaka till första århundradet. Beviset för det finns ovanför by, där romerska lämningar berättar att Wettolsheim var en del av en rik men utsatt gränsbygd. Idag är Wettolsheim en ganska sömnig by, tämligen modern men charmig utan att vara pittoresk.

De flesta byar i Alsace erbjuder viner med en särskild stil. I fallet Wettolsheim är bilden dock månfacetterad eftersom producenterna i byn ofta har mark på tre mycket olika Grand crulägen; Steingrubler (som ligger helt i byn), Pfersigberg (som huvudsakligen ligger i Eguisheim), samt Hengst (tillhörande grannen i norr, Wintzenheim). Steingrubler ger rasiga Rieslingviner från den sandiga övre halvan, medan den lerigare, kallare nedre delen är känd för fet Pinot Gris och kryddig Gewurztraminer.

Byns kuriositet är en kopia av grottan i Lourdes. Denna kyrkliknande, skäligen obskyra konstruktion, byggdes av biskop Schoepfer på den plats där hans föräldrahem stod innan det brann ned. Vid sidan av efternamnet Schoepfer är det vanligt med namnen Mann och Buecher.

Wettolsheim är en plats som man besöker för dess viner. Här finns halvdussinet mycket skickliga producenter, två hotell, fem seriösa restauranger och 10 rum-att-hyra, som väntar!

Odlare att besöka

Albert Mann, 13 rue du Château, +33 (0)389 80 62 00
Ett av toppnamnen i Alsace med viner från lägen som Furstentum, Hengst och Steingrubler. Har en stor del av sin mark i Kientzheim. Vinerna ligger åt det kraftiga hållet men har mängder av finess.
Barmes-Buecher, 30 rue Ste-Gertrude, +33 (0)389 80 62 92
Trots att Geneviève och François Barmes etablerade sig så sent som 1995 har man ett utmärkt rykte, vilket bygger på biodynamisk odling, låga skördeuttag och stark känsla för terroir. Gör Reisling från Herrenweg (Turckheim), Leimenthal, Hengst och Steingrubler. Prova även deras strålande Sylvaner och Pinot Blanc Rosenberg. Mästare på crémant.
Wunch & Mann, 2 rue des Clefs, +33 (0)389 22 91 25.
Trevlig producent som alltid har många årgångar till försäljning. Gör påfallande fylliga viner från Steingrubler, Pfersigberg och Hengst. De söta VT och SGN säljs under etiketten 'Collection Joseph Mann'. Vinmakaren Jean-Louis Mann utbildades i Avize i Champagne vilket förpliktigar!
François et Philippe Ehrhart, 6 rue Saint-Rémy, +33 (0)389 80 60 57.
Denna firma, som även går under namnet Domaine Saint-Rémy, bildades 1991. Genom sammanslagningar har man 21 ha mark på flera fantastiska lägen; förutom Steingrubler och Hengst även Brand (Turckheim), Goldert (Geuberschwihr) samt Schlossberg (Kienztheim/Kaysersberg). God och prisvärd är Pinot Auxerrois från Val Saint Grégoire.
Jean-Louis Schoepfer, 35 rue Herzog, +33(0)389 80 71 29.
En joker som i sina bästa stunder gör fin Muscat och Riesling Hengst till inga pengar alls.