Alsace wine

Byar att besöka i Alsace: Riquewihr, Haut-Rhin

Fakta

Karta

Alsace Map

Vägbeskrivning
8 km nordväst om Colmar, längs D1 mellan Mittelwihr och Ribeauvillé.
Areal
257 ha
Grand Cru
Schoenenbourg, Sporen
Lieux-dits
-
Tips
Restaurangen St Alexis är en pärla som ligger i bergen ovanför byn. Den kan nås från vägen som börjar vid övre stadsporten. Kör 6 km på slingriga vägar till härlig, rustik och generös mat till lågt pris. Stängt fredagar, sannolikt för att alla menyer innehåller kött vilket katoliker inte äter på fredagar. Tel: +33 (0)389 73 90 38. Bild nedan.
Länk till mer info
Alsace-route-des-vins

RiquewihrJag själv njuter av en öl på St Alexis.

Beställ min bok

"Tack Per, boken kom idag och jag kastade mig över den direkt. Jag måste säga att det är njutning att läsa och bläddra i den."

"Proffsigt och roligt skriven och mycket användbar"

Riquewihr Låt oss för ett ögonblick förtränga att Riquewihr är en av de mest turistifierade byarna i Alsace. Istället skall vi tänka på att här finns Schoenenbourg, och därför de mest fantastiska Rieslingviner man kan önska sig. Redan Voltaire ägde stockar på denna sydvägg som har Alsace mest komplexa geologi.

De flesta producenter med mark på Schoenenbourg har även en del i Sporen, som ger sagolikt rökig och personlig Gewurztraminer. Terroiren är så speciell att Riesling från Sporen blir mer Sporen än Riesling. Men underbart gott!

Många odlare sitter på fina, mindre kända marker belägna i grannbyarna.

Under skörden besöker 50 000 personer till Riquewihr. De ser druvorna bärgas och försvinna ner i källare i de trånga gränderna som kantas av snedvuxna medeltidshus i färgsprakande korsvirke.

Riquewihr har sitt "Ströget", rue General de Gaulle. Här drar stora skaror av turister fram och njuter av atmosfären. Trots massinvasionen, som jag minns redan från mitt första besök 1984, är stämningen ändå bra. Riquewihrs kulturmiljö förtjänar en plats på UNESCOs världsarvslista, tomteaffären till trots!

Odlare att besöka

Hugel et Fils, 3 rue de la Première Armée, +33 (0)389 47 92 15
Ingen firma har betytt mer för kvalitetsutvecklingen i Alsace än Hugel, personifierad av legenden Jean Hugel. Vinerna görs i de tre kvalitetsklasserna Classic, Tradition och Jubilee. Den senare är från Grand crumarkerna i byn. Alla viner är välbyggda och osar kvalitet, VT och SGN är legendariska. Provningsrummet är litet, och personalen oerhört professionell. Boka tid! Hugel har Alsace överägset bästa websajt. Läs mer på Alsace-Vignoble.
Mittnacht-Klack, 8 rue de Tuileries, +33 (0)389 47 92 54.
Jean och Frank gör pålitliga viner med framträdande terroirkarakär från Schoenenburg, Rosacker samt Muhlforst och den strålande Clos St Ulrich (granit) i Ribeauvillé. Gör en unik och spektakulär Muscat Schoenenbourg. Har uthyrningslägenheter, se deras websajt. Ligger i stillsamt villaområde utanför stadskärnan.
Agapé, 10 rue de Tuileries, +33 (0) 389 47 94 23.
En firma i toppklass med torra viner i vänlig stil. Här smakar allt väldigt gott! Ägare är Vincept Sipp som grundade firman efter att att lämnat Sipp-Mack i Hunawihr. Priserna är väldigt humana i förhålande till den höga kvalitén.
Fréderic Engel & Fils, 36 rue des Ramparts, +33 (0)389 47 83 88.
Denna lilla firma är en av Alsace bäst bevarade hemligheter. Yvan och Alain Engel gör härlig, tät Riesling Schoenenbourg , Riesling och Gewurztraminer Sporen samt förnämlig Pinot gris Réserve Personelle. Allt i ett "hål i väggen". Säljer 80% av produktionen till stamkunder.
Charles Sparr, 8 avenue Méquillet, + 33(0)389 47 92 14.
En spännande firma på stark frammarch. Många spännande viner från flera kommuner. Genom giftemål stärks nu (2013) med en biodynamiskt inriktad firma i Wettolsheim. Väldigt spännande!
Jung, Roger et Fils, 23 rue de la Première Armée, +33 (0)389 47 92 17.
Roger Jung har en komplett uppsättning viner från Riquewihr. Väl värt att undersöka, även om tutti-fruttidofterna och de glesa smakerna gjorde mig besviken vid två besök. Jag kan ha fel.