Alsace wine

Byar att besöka i Alsace: Turckheim, Haut-Rhin

Fakta

Karta

Alsace Map

Vägbeskrivning
5 km väst om Colmar.
Areal
339 ha
Grand Cru
Brand
Lieux-dits
Heimburg, Herrenweg, Steinweg
Tips
-
Länk till mer info
Alsace-route-des-vins

 Turckheim

Beställ min bok

"Tack Per, boken kom idag och jag kastade mig över den direkt. Jag måste säga att det är njutning att läsa och bläddra i den."

"Proffsigt och roligt skriven och mycket användbar"

 Turckheim

Turckheim är en långsträckt by, vars murar vilar nedanför den mäktiga sluttning vi känner som Grand Cru Brand. I den omslutna stadskärnan finns två långa gator som sträcker sig mellan den västra och den östra stadsporten, gator som är förbundna med trånga, sömnig gränder. Vid ett besök förbluffas man av att Turckheim är så stilla, borträknat det sjudande myllret och turistkaféerna kring torget vid den södra porten vilken är stadens centralpunkt.

Även om Turckheim är en av de mest betydande vinbyarna i Alsace finns här förvånansvärd få producenter, faktiskt bara tre, innanför stadsmurarna. Några ytterligare hittar vi visserligen utanför den gamla staden men den viktigaste orsaken är att kooperativet är mycket dominerande. Nya producenter uppstår ibland, men efter några år har de återvänt till kooperativts trygghet.

Byns stolhet är – med rätta – Grand Cru Brand, en stekhet amfiteater som vaktas av en eldsprutande drake. I alla fall enligt legenden. Den ursprungliga delen av Brand utgörs av lättvittrad, svart-vit granit, rent mineralogiskt kvarts blandat med biotit. Brand ger viner som är blommiga snarare än fruktiga och den väldränerade marken borgar för bra viner även under mellanår. Utöver Brand ska man leta efter lieux-dits Heimburg, Steinweg och Herrenweg.

Turckheim är en mycket bra utgångspunkt för en semester i Alsace. Utbudet av rum och lägenheter är stort, och kommunikationerna så bra man kan begära; här stannar lokaltåget med Colmar och Munsterdalen. Med cykel når man lätt Eguisheim i söder på 30 minuter, och på samma tid är man framme i Bennwihr åt norr, medan en cykltur till Munster i väster tar en dryg timme.

Odlare att besöka

Zind-Humbrecht, 4 route de Colmar, +33 (0)389 27 02 05
En legendarisk producent med viner bland de absolut yppersta i världen. Anläggningen är hypermodern och hela produktionskedjan, från plantering till buteljering, ligger i internationell framkant i alla tänkbara avseenden. Vinernas kvalité är osannolikt hög. Försäljning på plats, men för mer omfattande besök krävs att man tar kontakt i god tid.
Armand Hurst, 8 rue de la Chapelle +33 (0)389 27 40 22
Ett stort utbud av utmärkta, torra viner till måttliga priser och trevligt mottagande. Beläget i Turckheims utkant på en avtagsväg till route de Colmar.
Cave Vinicole de Turckheim, 16 rue des Tuileres, +33 (0)389 30 23 60
Med en årlig produktion av 3,5 miljoner är man Alsace tredje största kooperativ (tillsammans med Wolfberger och Bestheim) och ett av de tre bästa (tillsammans med Ribeauvillé och Hunawihr). Satsa på vinerna från Grands Crus Brand, Hengst, Sommerberg, Wineck-Schlossberg och den sällsynta Ollwiller. Öppet till kl 18 även på sön- och helgdagar.
Emile Herzog, 28 rue Florimont, +33 (0)389 27 08 79
En underbar liten firma där Mme A Herzog ömt sköter blott 1,4 ha, där de bästa markerna ligger på Brand, Herrenweg och Langgass. Hård beskärning, organisk odling och användning av hästar i stället för traktorer ger förnämliga druvor som omvandlas till mycket högklassiga viner i Herzogs minimala källare.
Marcel Hurst, 21 rue du Conseil, +33 (0)389 27 36 26
Marcel Hurst är en ung och diskret producent som är störste ägare på Grand Cru Brand där man har hela 6 ha av firmans 10 ha. Hurst säljer en del av sina druvor till CV Turckheim för att få tid att leda Turckheims frivilliga brandkår. les Pompiers. Gör mycket bra Pinot Noir.
François Baur, 3 Grand Rue, +33 (0)389 27 06 62
Betydande producent med biodynamisk inriktning och marker på Herrenweg, Langehald och Grand Cru Brand. Har hotell och lägenheter under namnet Hôtel Berceau du Vigneron.