Bott Geyl

Bott Geyl – Beblenheim

Beblenheim är en lite bortglömd och avsides by, trots att det ligger mindre än en kilometer från D1 som utgör själva Route des Vins d'Alsace. Under Andra Världskriget blev grannbyn Mittelwihr totalförstörd, men Beblenheim klarade sig utan skador. I byn finns gott om trånga, mysiga gator och typiska korsvirkeshus från renässansen.

Byn hyser 11 vinfirmor, varav ett kooperativ. Visst görs mycket bra vin i Beblenheim, inte minst från Grands Crus Sonnenglanz och Schoenenbourg, men den enda klart lysande stjärnan är Bott-Geyl. Men vilken stjärna!

Firman Bott-Geyl bildades 1953 och sedan 1993 leds den av Jean-Christophe Bott. Han vara bara några och 20 år då han, efter praktik i såväl Nya Världen som i Bourgogne, tog över driften. Under starkt inflytande av sin läromästare Léonard Humbrecht ställdes produktionen om mot ekologiska och biodynamiska principer, och certifieringarna kom i början på 2000-talet. Totalt har man 14 ha (13,4 ha vita druvor) fördelade på 75 parceller i 7 kommuner.

Domaine Bott-Geyl har sökt sig fram till en klassiskt ren, fruktig men klassisk stil med anslående mineralitet i alla viner. Viner från tidigare årgångar kunde ha väl mycket karaktär av juice, där malo-laktisk fermentering kan ha haft viss påverkan. Men idag är vinerna inte bara goda, de har både stor personlighet, smakmässigt djup och förbluffande mineralitet.

Bott-Geyl förknippas mest med Gewurtztraminer från Beblenheims egen Grand Cru Sonnenglanz. Bland Riesling är Grand Cru Schoenenbourg av yppersta kvalitet men nyförvärvet Grand Cru Schlossberg, där den första årgången är 2008, lovar också mycket gott. En riktig "joker" är för övrigt Pinot Noir Galets Oligocène som till 2/3 som är väldigt burgunsisk i stilen.

Bott-Geyl har delat upp sina varietetsviner i tre kategorier. Den lägsta är Les Élements, däröver finns fyra Lieux-dits och toppvinerna utgörs av Grands Cru från fyra olika marker. Men kvalitetsskillnaderna mellan nivåerna är ändå förhållandevis liten, främst därför att alla viener är så välgjorda och inga viner faller ur ramen.

Bott-Geyl har dessutom några mycket prisvärda viner gjorde på flera druvor. Det torraste är Alsace Métiss som görs på samtliga tillåtna druvor i pinotfamiljen. I detta användbara, sympatiska och väldigt välgjorda vin finns huvudsakligen Pinot blanc och Auxerrois, medan resten utgörs av Pinot Gris (som ger fetma och volym) samt Pinot Noir (som ger aromer av röda bär). Liksom hos Laurent Barth (i Bennwihr) anger ordet "métiss" att vinet är blandat, eller - i överförd bemärkelse - att det är av blandras.

Bott-Geyl är ett slående exempel på hur det nya, progressiva och det traditionella förenas i dagens Alsace. Med internationella mått håller sig dessutom priserna på en väldigt rimlig nivå. Så det finns ingen ursäkt för att inte lära känna denna genuina familjedomän.