Vinproducenter i Alsace: Bott-Geyl

Beblenheim är en lite bortglömd och avsides by, trots att det ligger mindre än en kilometer från D1 som utgör själva Route des Vins d'Alsace. Under Andra Världskriget blev grannbyn Mittelwihr totalförstörd, men Beblenheim klarade sig utan skador. I byn finns gott om trånga, mysiga gator och typiska korsvirkeshus från renässansen.

Byn hyser 11 vinfirmor, varav ett kooperativ. Visst görs mycket bra vin i Beblenheim, inte minst från Grands Crus Sonnenglanz och Schoenenbourg, men den enda klart lysande stjärnan är Bott-Geyl. Men vilken stjärna!

Firman Bott-Geyl bildades 1953 och sedan 1993 leds den av Jean-Christophe Bott. Han vara bara några och 20 år då han, efter praktik i såväl Nya Världen som i Bourgogne, tog över driften. Under starkt inflytande av sin läromästare Léonard Humbrecht ställdes produktionen om mot ekologiska och biodynamiska principer, och certifieringarna kom i början på 2000-talet. Totalt har man 14 ha (13,4 ha vita druvor) fördelade på 75 parceller i 7 kommuner.

Domaine Bott-Geyl har sökt sig fram till en klassiskt ren, fruktig men klassisk stil med anslående mineralitet i alla viner. Viner från tidigare årgångar kunde ha väl mycket karaktär av juice, där malo-laktisk fermentering kan ha haft viss påverkan. Men idag är vinerna inte bara goda, de har både stor personlighet, smakmässigt djup och förbluffande mineralitet.

Bott-Geyl förknippas mest med Gewurtztraminer från Beblenheims egen Grand Cru Sonnenglanz som tillsammans med Gewurtztraminer Grand Cru Furstentum ger domainen stor lyskraft. Bland Riesling är Grand Cru Schoenenbourg av yppersta kvalitet men nyförvärvet Grand Cru Schlossberg, där den första årgången är 2008, lovar också mycket gott. En riktig "joker" är för övrigt Pinot Noir Apolline som till 2/3 växer på Sonnenglanz, resten kommer från Lieu-dit Schloesselreben.

Bott-Geyl har delat upp sina varietetsviner i tre kategorier. Den lägsta är Les Élements, däröver finns fyra Lieux-dits och toppvinerna utgörs av Grands Cru från fyra olika marker. Men kvalitetsskillnaderna mellan nivåerna är ändå förhållandevis liten, främst därför att alla viener är så välgjorda och inga viner faller ur ramen.

Bott-Geyl har dessutom två, mycket prisvärda viner gjorde på flera druvor. Det ena domineras av Pinot Blanc och är i krispig stil, medan det andra Les Pinots d'Alsace Métiss görs på samtliga tillåtna druvor i pinotfamiljen. I detta användbara, sympatiska och väldigt välgjorda vin finns 1/3 Pinot blanc, 1/3 Auxerrois medan resten utgörs av Pinot Gris (som ger fetma och volym) samt Pinot Noir (som ger aromer av röda bär). Liksom hos Laurent Barth (i Bennwihr) anger ordet "métiss" att vinet är blandat, eller - i överförd bemärkelse - att det är av blandras.

Bott-Geyl är ett slående exempel på hur det nya, progressiva och det traditionella förenas i dagens Alsace. Med internationella mått håller sig dessutom priserna på en väldigt rimlig nivå. Så det finns ingen ursäkt för att inte lära känna denna genuina familjedomän.

Senaste besök: 2010. Bott-Geyl

Fakta

Personer
Jean-Cristophe Bott och Valerie Bott-Cartier
Vägbeskrivning
1, Rue du Petit Château, Beblenheim
Kontaktinfo
+33 (0)389 47 90 04
+33 (0)389 47 97 33 (fax)
info@bott-geyl.com
Prisläge (2010)
Riesling Les Élements €10
Riesling Grand Cru Schoenenbourg €21
Stil
Komplexa, kraftfulla och sofistikerade viner av högsta klass.
Mottagande
Sympatiskt och kunnigt.
Marker
Grands Crus: Furstentum, Mandelberg, Schlossberg, Schoenenbourg, Sonnenglanz
Lieux-dits: Burgreben, Grafenreben, Kronenbourg, Schloesselreben

Bott-Geyl

Representativa viner 2010

Fyndvinet
2006 Les Pinots d'Alsace Métiss Honungsdoftande, kraftig doft som - i denna årgång - domineras av Pinot Gris. Ren, balanserad, fruktig smak med fin mineralitet, trots den blygsamma stamtavlan. Extremt väljort!
Riesling till vardags
2007 Riesling Kronenbourg Doften är återhållen och ung med vita päron, mogna äpplen och en lågmäld kryddighet. Smaken är mycket ung med lager av tät frukt, höga men mogna syror och monolitisk salmiaksälta i eftersmaken. Ett oförlöst vin med massor av potential.
Riesling till fest
2008 Riesling Grand Cru Schlossberg Djupt guldgul färg. Öppen, utpräglat fruktig med gummiton. Mycket rik med massor av tät frukt, utmärkt struktur och massor av tropiska frukter och hög och ren syra. Lång, lång och torr eftersmak trots 10,5 g restsocker.. Ett barnarov att dricka det nu, vinet borde fått vila minst 10 år till.
Mest spännande vin
2008 Gewurztraminer Les Élements Sammansatt doft av banan, ingefära, smör, mandel, apelsin och en återhållen doft av blomsterrabatt. Smaken är fokuserad men smekande, fruktpackad men frisk, harmonisk och med ett uns av gruvans bitterhet parad med en sälta man nästan aldrig hittar i en Gewurztraminer. Bravo! Detta är inte firmans "största" Gewurztraminer, men absolut den mest versatila.