Mader

Mader – Hunawihr

Vins Mader drivs av Jerôme Mader, med föräldrarna och grundarna Jean Luc och Anne Mader som fullt engerade. Firman är ung, Jean-Luc lämnade kooperativet 1981 för att prova sina vingar. Nu brukar man 10,6 ha varav 1,3 hektar på Grand Cru Rosacker och 0,5 hektar Grand Cru Schlossberg.

I fönstret hos Mader satt tidigare en skylt med texten "Nos vins sont sec". Här gör man strama och fokuserade viner med måttlig alkoholhalt. Stilen gör att de unga varietetsvinerna av Pinot Blanc, Pinot Gris och Gewurztraminer blir mycket drickbara även som unga. Hos Mader behöver man sällan vänta på att något restsocker skall smälta bort.

Firmans Riesling från Grand Cru Rosacker behöver dock mycket tid, sannolikt mer än de flesta är beredda att vänta, för att syran skall mildras och frukten krypa fram. Har du inte tålamod, välj då Riesling Muhlforst. Muhlforst en utmärkt Lieu-dit på märgel som ger härlig citruston, lagom syra och rejäl kraft. PÅ senare år har Mader även utvecklat sitt sortiment med riesling från ytterligare tre vingårdar: Berg, Burgweg, Haguenau,

Det senaste tillskottet är ett stycke terasserade vingårder på Grand Cru Schlossberg. Härifrån kommer en särpräglad och torr Pinot Gris av yppersta klass. Firmans crémant har också utvecklats enormt sedan man ökat andelen chardonnay.

Ann Mader älskar att skriva. Hon har redigerat en mycket trevlig antologi dä människor i alla åldrar skrivit om en dag i deras liv då de var 10 år. En originell och lättläst bok för den som vill bättra på sin franska. Hon dokumenterar även berättelser från de gamla i Hunawihr, huvudsakligen om vinodling.

Mader är en producent man absolut inte ska missa då man kombinerar det allra bästa av tradition och förnyelse. Samt, vilket är det allra bästa, gör oerhört goda viner!