Mader

Maurice Schoech – Ammerschwihr

Maurice Schoech är en firma som steg för steg håller på att etablera sig bland de viktiga producenterna i Alsace. Den främsta anledningen är, helt enkelt, att man år efter år producerar strålande Grand Cru Kaefferkopf. Kaefferkopf är Grand Cru nr 51, den första officiella årgången var 2007 och första försäljningsdatum 2 juli 2008.

Kaefferkopf är en komplicerad terroir genom att den utgörs av (minst) två huvudsakliga delar som inom dig är ganska inhomogena. Bland annat finns märgel med lerig jord av granit ovanpå lager av kalksten och märgel. Men det viktiga är att Kaefferkopf har en egen karaktär som närmast kan beskrivas med - spänstig och komplex.

Maurice Schoech är en medelstor firma med 10 ha. Man gör ganska få viner, vinlistan innehåller "bara" 18 olika produkter. De traditionella druvorna Sylvaner och Chasselas används för en trevlig Edelzwicker, men man gör även ett vin på Pinot Blanc och en mindre del Muscat under etiketten Côtes d'Ammerschwihr. Övriga basviner görs på marker på slättlandet, och de är innehållsrika och håller genomgående hög standard.

Förutom Riesling och Gewurztraminer från Kaefferkopf - här odlas knappt någon Pinot Gris alls - frestar Schoech med storslagen Muscat och Pinot Gris från Mambourg. Mambourg ligger i rakt sydläge och är Alsace varmaste terroir. Schoech har bevisligen det känsliga handlag som krävs för att bemästra Mambourg så att vinerna kombinerar såväl kraft, syra som finess.

Man kan dock inte gå förbi fimans torra Pinot Gris från Grand Cru Schlossberg och Riesling Grand Cru Furstentum. Den senare vingården ligger högt belägen på kalk i rakt sydläga, vilket gör den till en av Alsace mest mångsidiga Grand Cru.

Firmans kronjuvel är emellertid Grand Cru Rangen, en särpräglad vulkanisk terroir mark man delar med 6 andra producenter. Detta monolitiska, kryddiga, benhårda, välgjorda och enormt personliga vin, Harmoni "R", får dock inte säljas som Grand Cru Rangen eftersom det görs av Riesling, Gewurztraminer och Pinot Gris som samplanterats.

Sammanfattningsvis är Maurice Schoech en oerhört seriös producent som i det dolda gör väldigt pålitliga och goda viner!