Albert Mann

Vinproducenter i Alsace: Maurice Schoech, Ammerschwihr

Maurice Schoech är en firma som steg för steg håller på att etablera sig bland de viktiga producenterna i Alsace. Den främsta anledningen är, helt enkelt, att man år efter år producerar strålande Grand Cru Kaefferkopf. Kaefferkopf är Grand Cru nr 51, den första officiella årgången var 2007 och första försäljningsdatum 2 juli 2008.

Kaefferkopf är en komplicerad terroir genom att den utgörs av (minst) två huvudsakliga delar som inom dig är ganska inhomogena. Bland annat finns märgel med lerig jord av granit ovanpå lager av kalksten och märgel. Men det viktiga är att Kaefferkopf har en egen karaktär som närmast kan beskrivas med - spänstig och komplex.

Maurice Schoech är en medelstor firma med 10 ha. Man gör ganska få viner, vinlistan innehåller "bara" 18 olika produkter. De traditionella druvorna Sylvaner och Chasselas används för en trevlig Edelzwicker, men man gör även ett vin på Pinot Blanc och en mindre del Muskat under etiketten Côtes d'Ammerschwihr. Övriga basviner görs på marker på slättlandet, och de är innehållsrika och håller genomgående hög standard.

Förutom Riesling och Gewurztraminer från Kaefferkopf - här odlas knappt någon Pinot Gris alls - frestar Schoech med storslagen Muskat och Pinot Gris från Mambourg. Mambourg ligger i rakt sydläge och är Alsace varmaste terroir. Schoech har bevisligen det känsliga handlag som krävs för att bemästra Mambourg så att vinerna kombinerar såväl kraft, syra som finess.

Firmans kronjuvel är emellertid Grand Cru Rangen, en särpräglad vulkanisk terroir mark man delar med 6 andra producenter. Detta monolitiska, kryddiga, benhårda, välgjorda och enormt personliga vin, Harmoni "R, får dock inte säljas som Grand Cru Rangen eftersom det görs av Riesling, Gewurztraminer och Pinot Gris som samplanterats.

Senaste besök: 2009.

alttext

Fakta

Personer
Sébastien och Jean Léon Schoech
Vägbeskrivning
4, route de Kientzheim
Kontaktinfo
+33 (0)389 80 62 00
+33 (0)389 80 34 23 (fax)
domaine.schoech@free.fr
Prisläge (2009)
Riesling Génerique €6
Riesling Grand Cru Kaefferkopf €11
Stil
Kraftfulla, friska med balans.
Mottagande
Lågmält och vänligt. Tyska men ej engelska.
Marker
Grands crus: Kaefferkopf, Mambourg, Rangen
Lieux-dits: -
alttext

Representativa viner 2009

Fyndvinet
2008 Muskat Frisk doft av passionsfrukt, röd grapefrukt mango och kaktus/citron. Doften är stram, frisk och citrusskal med härlig elegans och lätthet.
Riesling till vardags
2008 Riesling Ung druvig doft av vanilj och en gräddig sötma med drag av äggtoddy. Smaken är bräddfylld av ung frukt, har bra mitt och fina mogna syror.
Riesling till fest
2008 Riesling Grand Cru Kaefferkopf Komplex doft med indiska kryddor, fänkål, hallon och jordgubbar. Smaken är outvecklad men har en djup fruktighet som är saftig och generös, samtidigt som syrorna är strama och läskande.
Mest spännande vin
2008 Muskat Grand Cru Mambourg Djup, mullrande doft av muskot, passionsfrukt, rabarberkompott och vita vinbär. Makalöst strukturerad smak med överdådig karaktär av druva, mineralitet, kraft och elegans. Oj!