Alsace wine

Introduktion till AOP Alsace

Alsace blev erkänt ursprungområde, Appelation d'Origine Protegée så sent som 1962. Just för Alsace (och Champagne) finns det ett lokala kontor för den myndighet som ansvarar för det nationella AOC systemet, Institut National des Appellations d'Origine eller INAO. Den regionala organisationen CIVA, Conseil Interprofessionnel des Vins d'Alsace arbetar med service och marknadsföring, inte myndighetsutövning.

Idag finns det tre AOP:

  • Vin d'Alsace
  • Alsace Grand Cru
  • Crémant d'Alsace

Totalt bidrar AOP Alsace med 30% av Frankrikes konsumtion av vita AOP-viner. Systemet med Grand cru sattes i verket så sent som 1983. Det finns 51 Grand cru-lägen, som av väldigt skiftande storlek, anseende och betydelse. Var och en av dessa utgör en unik AOP. Sverige är den fjärde största exportmarknaden för Crémant d'Alsace.

AOP-systemet reglerar alla aspekter av odlarens och producentens vardag. Några exempel:

  • Druvor: Vilka druvsorter som är tillåtna. I Alsace är det cirka tio gröna druvor, en blå samt ett fåtal ytterligare.
  • Odlingsteknik: Metoden att beskära och binda upp stockarna, t ex att beskärningssystemet maximalt tillåter 12 skott på varje huvudgren. Skördeuttag, t ex 5500 liter per hektar för Grand cruviner.
  • Skörd: Tidigaste datum för skörd, vilket delas upp i separata datum för varje underappelation, druva och kvalitetsklass.
  • Vinifikation: Det kan gälla eventuell chaptalisering (tillsats av socker till musten), samt i sällsynta fall tillsats av vinsyra, vilket tilläts 2003.
  • Geografi: Alsace har reglerade ursprungsområden, t ex Grand cru-lägen, speciellt namngivna lägen (lieux-dits) och regionala beteckningar (t ex Riesling de Wolxheim och Côtes de Rouffach)
  • Identifiering: Bruket av beteckningar på etiketter, vilka kan vara tillåtna eller tvingande, och flaskor.

Varje punkt ovan diskuteras på separata sidor som nås via menyn.

IGP och Vin de France

Det finns möjlighet att söälja vin från Alsace under annan ursprungsbeteckning är AOP, då med antingen Indication Geographique Protégée (IGP) eller som Vin de France. Men dessa möjligheter utnyttjas väldigt sparsamt. Ett välkänt exempel är dock vinet Zind från producenten Zind-Humbrecht om innehåller druvsorten chardonnay och därför måste säljas som Vin de France.

Buteljering

Alla viner från Alsace skall buteljeras inom regionen. Endast en flasktyp är tillåten, den klassiska långsmala butelj som kallas flûte. Motsvarande regler finns i Champagne.

Regelverket ger dock utrymme för att sälja framförallt enklare viner, såsom Edelzwicker, i literbutelj som bara skiljer sig från den stadgade flasktypen genom att vara aningen större.