Martin Schaetzel

Vinproducenter i Alsace: Martin Schaetzel, Ammerschwihr

Perfektion intill minsta detalj, det är ett bra sätt att beskriva domaine Martin Schaetzel.

Martin Schaetzel är en ganska liten domaine med 12 ha, belägen i centrala Ammerschwihr. Trots den blygsamma storleken har man över 30 viner på sin lista, bland annat hela nio olika Riesling. Bara från Grand Cru Kaefferkopf gör man flera olika cuvéer som representerar olika geologier inom Kaefferkopf. Firman drivs sedan 2010 av Michel Vié som lärts upp på plats av Jean Schaetzel, mannen som utvecklade firman till vad den är idag: en av Alsace bästa.

Schaetzel lyckas verkligen fånga karaktären från sina olika vingårdar, mycket tack vara att man arbetar biodynamiskt vilket lyfter fram inflytandet av marken. Detta kan man för övrigt bara förstå om man är på plats och får förmånen att jämföra viner av samma druva och årgång parallellt.

Till skillnad från de flesta andra mindre producenter vänder sig Schaetzel inte till tillfälliga besökare i regionen. Faktum är att hans adress inte ens finns med på byns officiella orienteringstavla. Skylten på gatan är en minsta i Alsace och besökare bör ringa i förväg. Men är man väl på plats är mottagandet vänligt, generöst och professionellt på alla sätt. Till och med poduktlistan är ett välskrivet och elegant formgivet häfte med mycket information om vinerna.

År efter år uppmärksammas Martin Schaetzel av La Revue du Vin de France för sina viner. Men behöver inte sikta på de mest exklusiva vinerna. Alla viner, från de "enklaste" Sylvaner, Pinot Blanc och Auxerrois till toppnumren från Grand crulägena Kaefferkopf, Rangen, Pfersigberg och Eichberg är alla oerhört välgjorda.

En riktig pärla!

Första besök: 2010. Senaste besök: 2013.

Martin Schaetzel

Fakta

Personer
Jean Schaetzel
Vägbeskrivning
3, Rue de la 5ème Division Blindée, Ammerschwihr
Kontaktinfo
+33 (0)389 47 11 39
jean.schaetzel@wanadoo.fr
Prisnivå (2013)
Riesling €5,80
Riesling Grand Cru Kaefferkopf €16
Riesling Grand Cru Rangen €32
Stil
Eleganta viner på högsta nivå med substans och fantastisk klass.
Mottagande
Mycket vänligt och professionellt
Marker
Grands Crus: Eichberg, Kaefferkopf, Pfersigberg, Rangen
Lieux-dits: Rosenbourg

Martin Schaetzel

Representativa viner (2013)

Fyndvinet
2011 Muscat Ren, kryddig och frisk doft med krossade druvor, kaprifol, mint och lite peppar. Lätt och elegant smak med inslag av körsbär, pigg syra, lager av silkeslen frukt och elegant eftersamk.
Riesling till vardags
2010 Riesling Côtes d'Ammerschwihr Klassisk Riesling med äpplen, äppelpaj och honung. Generös och högklassig, perfekt balanserad smak med härliga syror som får det att vattnas i munnen.
Riesling till fest
2011 Riesling Grand Cru Kaefferkopf Generös doft av plommon, gråpäron, Gravensteiner och ett stänk rök. Sammetslen, levande smak med frisk syra, härlig strävhet och uppfrisknde sälta i den mycket långa eftersmaken.
Mest spännande vin
2010 Pinot Gris Cuvée Lili Frisk doft med karamell, kaffe, torkad frukt och inslag av den milda ekbehandlingen. Len, ren fruktig smak med tät struktur, kraftfull syra och mycket lång eftersmak. En spännande, experimentell cuvée i en torr stil som blir allt vanligare i Alsace.