Armand Hurst

Vinproducenter i Alsace: Armand Hurst, Turckheim

Turckheim är en liten och myllrande medeltida stad vilken vakta infarten till Munsterdalen. Även om staden har en av de mest kända och största av Grands Crus, Brand, finns endast 8 producenter i Turckheim. En av dessa är förvisso Cave Vinicole Turckhiem, ett av de största och bästa kooperativen i Alsace.

Armand Hurst är en typisk familjefirma med anor från 1928 då den grundades an Jean Babtiste Hurst. Efter August tog Armand över verksamheten 1989. Något år senare flyttade man i nya och moderna lokaler i byns utkast, nära vägen till Colmar. Omkring 30% av produktionen går på export.

Domainen har 9,5 vinmarker, varav 0,6 ha utgörs av Riesling och 0,7ha av Pinot Noir på Brand, där man har mindre parceller med såväl Muscat, Pinot Gris som Gewurztraminer. Armand Hurst har även mark på kalkberggrund. Det är Lieu-dit Heimburg som reser sig över Ingersheim, någon kilometer åt nord-ost.

Enklare cuvéer gör från alluviala marker i Fechts dalgång, bland annat från Lieu-dit Herrenweg som gjorts välkänd av grannfirman Zind-Humbrecht.

Avkastningen från Grand cruvinerna är låg, ca 45 hl/ha. Det beror till stor del på att vinstockarna är gamla.

Firman har magnumbuteljer till försäljning vilket är ett trevligt initiativ. I övrigt har man mer än 30 viner på sin lista. Stilen är jämn, och vinerna är lika trevliga och välkomnande som det bemötande även en spontan besökare får.

Armand Hurst

Fakta

Personer
Armand Hurst
Vägbeskrivning
8 rue de la Chapelle
Kontaktinfo
+33 (0)389 27 40 22
+33 (0)389 27 47 67 (fax)
vinsahurst@wanadoo.fr
Prisläge (2007)
Riesling €5
Riesling Grand Cru Brand €11
Stil
Ärliga, välgjorda viner med både frukt och syra.
Mottagande
Varmt och väkomnande. Ej engelska.
Marker
Grands Crus: Brand
Lieux-dits: Heimbourg, Herrenweg

Armand Hurst

Representativa viner 2007

Fyndvinet
Muscat Grand Cru Brand 2004 Cuvé Aurélie Personlig doft av muskat med även av honung och citron. Smaken är smäktande, fyllig och med en hård, nästan bitande syra som klär in en aning sötma (9 gram/liter).
Riesling till vardags
Riesling 2005 Doft av petroleum, honung och karamell. relativt fyllig smak med särskilt bra ryggrad och en klädsam strävhet.
Riesling till fest
Riesling Grand Cru Brand Vielle vignes 2005 Ljuv doft av blommor, persoka och citron. Härlig fräsig smak med kryddighet och längd. Ett terroirvin med lagringspotential.
Mest spännande vin
Pinot Gris Grand Cru Brand 2004 VT Guldgult. Frisk doft med russin, botrytis och gummi. Enorm smak med syra och botrytis vita russin i eftersmaken.