Schoenheitz

Vinproducenter i Alsace: Schoenheitz, Wihr-au-Val

Munsterdalen är mest känd för sin enastående, doftande ost. Den djupa dalen, där storkarna letar grodor på fälten, omgärdas av höga sluttningar av granit. Vid dalens dörr ligger Turkheim, vid dess slut reser sig Col de Schlucht, en av de lokala skidorterna.

Den enda odlaren av rang i Munsterdalen är Schoenheitz, ett familjeföretag i Wihr-au-Val, "Byn i dalen". Wihr-au-val totalförstördes av Wehrmacht 1940 som hämnd för det lokala motståndet. Liksom Ammerschwihr var det en medeltida pärla av samma snitt som Riquewihr.

Henri och Dominique Schoenheitz gör torra stringenta viner med uttalad mineralitet. De vita vinerna genomgår (normalt) inte malo-laktisk fermentering och har pigg syra, friskt frukt och stor renhet. Det är Pinot Blanc (egentligen Auxerrois) och Riesling (31% av arealen) som regerar. Gewurztraminer (21%) och Pinot Gris (14%) präglas inte av den riktiga finess som firmans helt torra vinerna når.

Schoenheitz har arbetar alltså huvudsakligen på tre marker. Alla ligger intill byn men är geologiskt väldigt olika. De är:

  • Linsenberg som ligger i sydläge, är ganska lågt belägen och stenig, samt lämpar sig bäst för Riesling och Gewurztraminer.
  • Herrenreben som ligger väldigt högt beläget mot syd, och har en sandig granitjord där Pinot Noir och Riesling mognar perfekt.
  • Holder som ligger mot syd-öst, är relativt lerig och bäst lämpar sig för Pinot Gris och Gewurztraminer.

Ett skäl till den höga kvalitén är den låga avkastningen. Man behåller bara en "baguette" på varje vinranka, och därigenom begränsar man avkastningen på ett naturligt sätt.

På senare år har man också fått mycket uppmärksamhet för sina Pinot Noir, som finns på 15% av arealen. Man arbetar mycket medvetet med ekbehandlingen och resultaten är strålande. Vinmakaren Henri säger att det helt enkelt är väldigt roligt att arbeta med Pinot Noir eftersom det inte bara, som med vita viner, mest handlar om att pressa druvorna och sedan vänta på resultatet.

Om du ringer i förväg får du en engagerad rundtur i källaren och i vingården. Missa inte denna skickliga och välkomnande kvalitetsodlare "in-the-back-of-beyond"!

alttext

Fakta

Personer
Henri och Dominique Schoenheitz
Vägbeskrivning
1, Rue de Wahlbach. Firman, byns enda, ligger vid det stora gatukorset mitt i byn.
Kontaktinfo
+33 (0)389 71 03 96
+33 (0)389 71 14 33 (fax)
cave@vins-schoenheitz.fr
Prisläge (2011)
Riesling Génerique €7
Riesling Holder €10
Stil
Väljorda, torra och viner med mineralton.
Mottagande
Trevligt och ostressat. Mycket bra engelska.
Marker
Grand crus: -
Lieux-dits: Herrenreben, Holder, Linsenberg
alttext

Respresentativa viner (2006)

Fyndvinet
2010 Muscat Underbar, uttrycksfull, ren och druvig doft med peppar, citrus och mint. Lätt, stram och helt torr smak med en fin struktur och en fruktig druvighet som inte är insmickrande.
Riesling till vardags
2007 Riesling Linsenberg Utvecklad, klassisk doft med fina mognadstoner. Slank, lätt smak med viss finess och ren avslutning.
Riesling till fest
2008 Riesling Herrenreben Kraftfull doft av härligt mogna druvor, många sorters citrus, kaffe och olika röda frukter. Fyllig, tät, elegant smak med mineralitet. Vinet känns absolut torr i munnen, samtidigt som den är inbjudande fruktig. Ett härligt vin från drygt 40 åriga stockar.
Mest spännande vin
2007 Riesling Herrenreben VT Absolut underbar doft av honung och torkad frukt. Lätt (för att vara VT), frisk med väldig finess och ren syra, mineralitet och fina citrus/ananastoner i en lagom stor kropp. Ett kanonvin. Mycket likt samma vin av årgång 1998.