Alsace wine

Byar att besöka i Alsace: Westhalten, Haut-Rhin

Fakta

Karta

Alsace Map

Vägbeskrivning
25 km syd-sydväst om Colmar, längs vägen mellan Rouffach och Soulzmatt.
Areal
291 ha
Grand Cru
Vorbourg, Zinnkoepflé
Lieux-dits
Bollenberg, Lutzelberg, Strangenberg, Sundel
Tips
Bo och/eller ät på Auberge du Cheval Blanc eller Bollenberg.
Länk till mer info
Alsace-route-des-vins

Westhalten

Beställ min bok

"Tack Per, boken kom idag och jag kastade mig över den direkt. Jag måste säga att det är njutning att läsa och bläddra i den."

"Proffsigt och roligt skriven och mycket användbar"

Westhalten Det finns två vägar att följa om man vill resa västerut, upp mot bergen, från Rouffach. Man bör absolut välja den äldre, slingrande vägen som följer dalgångens nordliga kant. Vägen rundar Grand Cru Vorbourg med den vackra porten till Clos St Landelin. Vorbourg är en del av Strangenberg som sträcker sig ända fram till byn Westhalten.

På västra sidan om Westhalten reser sig den mäktiga Grand Cru Zinnkoepflé, vars topp på 420 meter är den högsta punkten bland Alsace 51 förnämsta marker. Zinnkoepflé har en alldeles speciell, fräsande syra som ger ryggrad åt Gewurztraminer men som gör att Riesling måste lagras i minst 5 år. Mellan Strangenberg och Zinnkoepflé finns ett geologisk unikt stråk, en nord-sydlig åder av kalkrik sandsten som tangerar Westhaltens norra gräns.

Många odlare i Westhalten har mark på Zinnkoepflé, men även på Bollenberg mot Orschwihr samt i Vallée Noble. Medan Bollenberg är känd för fantastisk Gewurztraminer ger Vallée Noble härligt stram Riesling 'till vardag och fest'.

Byn har ca 15 producenter, varav många är mycket skickliga. Botanisera bland dessa och undvik det enorma och helt ambitionslösa kooperativet Bestheim (resultat av sammanslagningen av kooperativen i Bennwihr och Westhalten).

Odlare att besöka

Agathe Bursin, 11 rue de Soultzmatt, +33 (0)389 47 04 15
Ett av Alsace mest strålande stjärnskott under 2000-talet. Vinerna från Agathe Bursin är rika, koncentrerade, doftande, rena, balanserade osv, osv. Tyvärr är produktionen mikroskopisk, nästna alla buteljer säljs i samma stund som skörden är bärgad.
Éric Rominger, 16 rue Saint Blaise, +33 (0)389 47 68 60
Mycket seriös odlare med mark på Saering och Zinnkoepflé och lieu-dit Schwarzberg som ger ypperlig Riesling. Rominger är biodynamisk sedan 2005 och siktar på låg avkastning kring det idealiska 40 hl/ha. Gör mycket bra Pinot Noir, men alla viner härifrån är goda!
Diringer, 8 rue de Rouffach, +33 (0)389 47 01 06
Firma med lång tradition i byn. Har bra Riesling från Zinnkoepflé till mycket rimligt pris.
Léon Boesch, 6 rue Saint Blaise, +33 (0)389 47 01 83
Betydande och erkänt skicklig producent som faller tillbaka på 11 generationer av vinmakare. Har 13 hektar vingårdar, varav 2,5 på Grand Cru Zinnkoepflé. Tillämpar skonsamma odlingsmetoder, långsam pressning, samt lång jäsningstid 'sur lie'.