Hunawihr

Vinproducenter i Alsace: Cave Vinicole Hunawihr

Kooperativen är väldigt viktiga i Alsace. I regionen finns 8 000 vinodlare, men bara 1 300 producenter. övriga odlare, som brukar ett fåtal hektar, levererar normalt dina druvor till det lokala kooperativet. Dessa började byggas upp efter kriget, när den vanlige vinbonden i bästa fall hade tak över huvudet, men helt saknade resurser till investeringar i maskinell utrustning.

Cave Vinicole i Hunawihr bildades 1952 och har 120 medlemmar. Våren 2005 rankades CV Hunawihr av den ansedda tidskriften Revue du Vin de France som det tredje bästa kooperativet i hela Frankrike. I topp låg för övrigt la Chablisienne.

Sedan napoleontiden är avsrätten lika för alla barn i en syskonkull. I Bourgogne och Alsace har det lett till en osedvanlig fragmentering av markerna. Lägg till olika giftermål kors och tvärs, och resultatet är att de olika kooperativen ofta vinifierar från ett stort antal Grands Crus och lieux-dits i många kommuner.

De bästa kooperativen i Alsace är för övrigt Hunawihr, Turckheim, Pfaffenheim, Riveauvillé samt Kientzheim-Kaysersberg.

CV Hunawihr imponerar med ursprungstypiska, koncentrerade och välgjorda viner till bra pris. I provningsrummet turas odlarna om att ta emot, vilket ger trevlig lokalförankring. Låt vara ett den sista längden saknas i vinerna, men man måste betänka de enorma volymer man vinifierar.

alttext

Fakta

Personer
-
Vägbeskrivning
48, Route de Ribeauvillé
Kontaktinfo
+33 (0)389 73 61 67
+33 (0)389 73 33 95 (fax)
info@cave-hunawihr.com
Prisläge (2005)
Riesling Vielles Vignes €7,15
Riesling Rosacker €10,10
Stil
Ursprungstypiska, traditionella viner.
Mottagande
Välkomnande, men varierande.
Marker
Grands crus: Froehn, Schoenenbourg, Rosacker, Osterberg, Sporen
Lieux-dits: Muehlforst, Silberberg (Rorschwihr)
alttext

Representativa viner (2012)

Fyndvinet
2009 Pinot Blanc Cuvée Prestige Komplex doft med mineraler, melon, persika och lite gröna örter. Smaken har mycket bra grepp, perfekt balans och den grapefruktkaraktär som är signum för en terroir med kalkrik lera. Perfekt till mat och mycket, mycket bättre än den vanliga Pinot Blanc Réserve. Pris: €6,55.
Basic Riesling
2009 Riesling Vieilles Vignes Klassisk doft av honung och petroleum och en touch flyktiga syror. Smaken är medelfyllig, med bra struktur, viss koncentration och en trevlig finish. Prisvärt, men jag saknar Riesling Muehlforst. Pris: €7,15.
Top Range Riesling
2010 Riesling Grand Cru Rosacker Mycket fin och fokuserad doft av citrus, mogen frukt och krita. Välbyggd, ganska tät och fruktig smak med fin, kvardröjande syra och den typiska citruskaraktär som en Rosacker ska ha. Behöver mycket tid att visa sin fulla potential. Pris: €10,85.
Mest spännande vin
2010 Pinot Gris Muehlforst Ren, återhållen fräsch doft av rök, kaffe, lila och aprikoser. Ren, lång, frisk smak med mycket bra, sandig struktur och en stram syra. Vem kunde gissa att detta vin har 22 gram per liter restsocker? Ett vin som bevisar vilken superb terroir som Muehlforst är! Pris: €10,10.