Vinproducenter i Alsace: Clément Klur

Katzenthal ligger i skuggan av den gamla slottsruinen Wineck, som givit namn till Grand Cru Wineck-Schlossberg. Byn, återuppbyggd efter att ha jämnats med marken 1944-45, är helt präglad av vin.

Clément Klur startade vintillverkning i egen regi 1999 då han och kusinen Michael Stoecklé gick skilda vägar. Clément Klur och hans hustru Francine har en utmejslad och sympatisk profil på verksamheten; biodynamisk produktion och aktiv marknadsföring kompletteras med uthyrning av trevliga lägenheter. Jo, dessutom vill man ha kul med sina besökare!

Klur har delat upp sin produktlinje i tre kategorier. Viner som benämns "Katz" är druvtypiska vardagsviner från enklare lägen. Benämningen "Klur" används för viner med inslag av övermogna druvor och hustes bästa Riesling från Wineck-Schlossberg. Den tredje kategorin omfattar prestigecuvéer som Vendange tardives och SGN. Detta sätt att segmentera produktionen är otraditionellt i en miljö där vinmakarna helst skulle vilja göra n särskild cuvée från var och en av sina dussintals parceller.

Allt omkring familjen Klur präglas av antroposofiska tankar. Den biodymiska odlingen innefattar användning av speciella preparat (500 och 501) som i homeopatisk dos (4 g/ha) tillförs vingården som livgivare. Man är också noga med att följa naturens olika rytmer.

De härliga, välutrustade och kitchiga lägenheterna är vackert färgsatta i rogivande kulörter men fulla av små sprituella detaljer. Man erbjuder mycket bra boende i både Katzenthal och Riquewihr.

Man engagerar sig djupt i sina marker, sin by och sina kunder. Varje dag kan man läsa en sentens, skriven med krita på en tavla utanför firman. I november 2006 föll jag för "Le Monde est une rose, respire-la et passé-la à ton ami. ". Fritt översatt: Jorden är en ros, andas in den och för den vidare till din vän.

Clément Klur förser dig inte bara med bra viner, han ger dig även något att fundera över och förhålla dig till.

Clément Klur

Fakta

Personer
Clément och Francine Klur
Vägbeskrivning
105 rue des Trois Epis
Kontaktinfo
+33 (0)389 80 94 29
+33 (0)389 27 20 17
info@klur.net
Prisläge (2007)
Riesling Katz €5
Riesling Grand Cru Wineck-Schlossberg €12,60
Stil
Varierande stil beroende på produktlinje. Toppcuvérrna allt bättre.
Mottagande
Sympatiskt och varmt med glimten i ögat
Marker
Grands Crus: Wineck-Schlossberg
Lieux-dits: Hinterbourg

Clément Klur

Representativa viner 2007

Fyndvinet
Cremant Fin, äpplig doft. Pigg, riktigt elegant fruktig smak med härligt bett. Blandning av Pinot Blanc och Auxerrois. Har, liksom all Cremant, genomgått malolaktisk jäsning.
Riesling till vardags
Riesling 2005 Katz Okomplicerad doft med en aning bokna äpplen. Trevlig, välbyggd smak med tillräcklig frukt.
Riesling till fest
Riesling 2004 Grand Cru Wineck-Schlossberg Fyllig, äpplig doft, blommig doft med en aning lavendel. Mycket fruktig smak med en smula ung sötma men med en förnämlig underliggande frukt och struktur. Mycket bra potential.
Mest spännande vin
Gewurztraminer 2002 Grand Cru Wineck-Schlossberg Sammansatt, mogen Gewurzdoft. Frisk, påfallande elegant smak med bra struktur och aprikos, fikon och karamell. Välgjort och återhållet utan tillstymmelse till att vara överdrivet eller klibbigt.