Vinproducenter i Alsace: Ginglinger, Eguisheim

Paul Ginglinger är en typisk, och klassisk domaine i Alsace med rätter från 1610. Med 12 hektar vingård är det ett rent familjeföretag. Sedan leds sedan 2000 av Michel Ginglinger. Michel tillhör en välutbildad generation av vinmakare och företagsledare, med erfarenheter från tre kontinenter och examen från Reims i hjärtat av Champagne.

Firman har alltså gamla anor från tiden då hela regionen låg i spillror efter att den franska kungen finansierat arméer med legosoldater som fritt kunde härja i området.

Ginglinger har en förvånande kort lista på viner, knappt 20 viner finns upptagna i sortimentet. Kanske är det signifikant för just Eguisheim som har osedvanligt hög andel Grand Cru, av vilka Eichberg omfattar 58 ha och Pfersigberg 75 ha. Med totalt 354 ha blir det hela 37 % !

Eichberg består av två delar, den historisk och kvalitetsmässigt bästa delen Eich (där det en gång vuxit ek) samt Bodenacker. Vinerna från Eichberg kombinerar stor kropp och en exotisk karaktär med stor mineralitet. Det är traditionellt mark för Gewurztraminer, men härifrån kommer även Michel Ginglingers häftigaste Pinot Noir, "Les Rocailles". Även Pfersigberg är kalkrik, i detta fall består berggrunden av klassisk, hård Muschelkalk. Pfersigberg är slankare i stilen och har en oemotståndlig doft av själva vingården.

Hos Ginglinger får man den ovanliga möjligheten att prova både Riesling och Gewurztraminer från dessa utmärkta Grands Cru, liksom en Pinot Gris Grand Cru Eichberg.

Paul Ginglinger har 12 ha vingård, varav 1 ha är planterad med Pinot Noir. På övriga 11 ha har man 30% Pinot Blanc/Auxerrois, 23% Gewurztraminer, 20% Riesling, 19% Pinot Gris samt 5% Muskat och 3% Sylvaner. Stockarna har en medelålder på förbluffande 30 år. Dessutom har men en del Chardonnay som förädlas till en äkta Crémant Blanc de Blanc.

Produktionen är inte certifierad enligt Agriculture Biologique men man följer ändå regelverket. Man använder varken kemiska bekämpningsmedel eller mineralgödning. Resultatet? Koncentrerade, balanserade viner med underbar renhet och terroirkänsla även i de mest anspråkslösa vinerna.

Man måste besöka Paul Ginglinger när man är i Alsace. Om vinerna kan man bara säga: "Bravo!"

En sak till: Namnet Ginglinger får uttalas såväl på tysk som på fransk språkmelodi

Första besök: 2010.
Senaste besök: 2011.

Ginglinger

Fakta

Personer
Michel Ginglinger
Vägbeskrivning
8, Place Charles de Gaulle, Eguisheim
Kontaktinfo
+33 (0)389 41 44 25
+33 (0)389 24 94 88 (fax)
info@paul-ginglinger.com
Prisläge (2010)
Riesling Drei Exa €9
Riesling Grand Cru Eichberg €15
Stil
Fokuserade, rena, rika viner med terroirkaraktär.
Mottagande
Sympatiskt och kunnigt.
Marker
Grands Crus: Eichberg, Pfersigberg
Lieux-dits: -

Ginglinger

Representativa viner 2010

Fyndvinet
2009 Clevner Sammansatt doft med citrus, blommor, örtkryddor och meloner. Smaken är kraftfull men elegant, med stadig frukt som bärs upp av friska syror. Ett matvin som kan serveras till precis allt!
Riesling till vardags
2009 Riesling Drei Exa Stram doft med citrus, äpple, vanilj, jord och choklad. Smaken är medelfyllig och elegant med silkig fruktighet och en absolut ren, lång eftersmak. En "enkel" Riesling som höjer sig långt, långt över ett vanligt standardvin.
Riesling till fest
2008 Riesling Grand Cru Eichberg Djupt guldgul färg. Explosiv doft av klementiner, ananas, söta aprikoser, akaciahonung och våta stenar. Smaken är fyllig och intensiv med förnämlig struktur och ryggrad, samtidigt som den långa eftersmaken har en underbar mineralitet och perfekt balans.
Mest spännande vin
2009 Pinot Noir "Les Rocailles" Tät, kryddig doft med röda bär och moreller samt underbara vaniljtoner som dofter dyr ek. Smaken är tät, varm, och smekande med flera lager av mogen frukt och friska syror som leder över i en lång, graciös eftersmak.