leon beyer

Vinproducenter i Alsace: Leon Beyer, Eguisheim

Huset Leon Beyer är ett av Alsace mest betydelsefulla, familjeägda vinfirmor. Givetvis är det imponerande att man saluför 600 000 till 800 000, varav 80% går på export till ett 50-tal länder. Men det finns tre saker som, i kombination med varandra, gör Leon Beyer helt unikt:

  • Vinernas höga kvalitet
  • Den oefterhärmliga, supertorra husstilen
  • Förmågan att enbart saluföra viner med mognad

Men låt oss börja från början. Familjen Beyer har varit engagerad i vinodling sedan 1580. Firman grundades av Emile Beyer år 1867, varefter följde Leon Beyer I och Leon Beyer II som båda var borgmästare i Eguisheim i decennier. Idag drivs firman av Marc Beyer och sonen Yann-Léon (se bild nedan).

Leon Beyer äger drygt 20 ha vinmarker i Eguisheim, vilket - med enkel matematik - innebär att ca 1/3 av årsproduktionen täcks därigenom. Övriga druvor odlar man själv på mark som man "lånar" av ägare som av någon anledning varken vill göra sitt eget vin, sälja druvor till kooperativ eller som kontraktsodlare. Med detta arrangemang får Leon Beyer full kontroll över kvalitén på druvmaterialet. Gradvis övergår man till miljöanpassad odling utan att för den sakens skull sträva efter certifiering.

Firman har på ett konsekvent sätt positionerat sig som producent av "vin de gastronomie". I praktiken innebär det knastertorra viner, där de större vinerna kräver många år för att komma till sin rätt. Man klarar dessutom att jäsa ut sockret i det fina druvmaterialet utan att vinerna blir eldiga och obalanserade. Vid vinifikationen kan det emellertid vara svårt att får ner sockerhalten från, låt säga, 6 gram/liter till 3 gram/liter. För att åstadkomma detta odlar man fram jäst från något jäskar med speciellt hög mikrobiell aktivitet som man sedan ympar in. Det ger en helt naturlig "boost" av lokal jäst från egna druvor.

Leon Beyer har ett enormt lager av viner som väntar på att släppas ut på marknaden. I en stora underjordiska källare med valv av tegel är temperaturen konstant och förhållandena optimala. De främsta vinerna, Gewurztraminer Comtes d'Eguisheim och Riesling R de Beyer från Grand Cru Eichberg samt Riesling Comtes d'Eguisheim (från Grand Cru Pfersigberg) är 6-8 år när de släpps till försäljning. Detta har givit Leon Beyer en särställning på marknaden, och vare sig privata kunder eller restauranger behöver binda upp tid, pengar och utrymme för lagringen.

Ja, Léon Beyer är en stor firma med lokala mått mätt. Profilen är hög och internationell. Men omsorgen, stolheten, arbetsglädjen och engagemanget är personligt, äkta och djupt mänskligt. Och vinerna är verkligen goda!

alttext

Fakta

Personer
Marc och Yann-Léon Beyer
Vägbeskrivning
2, rue de la 1er armée (kontor), samt 8 place Château St Léon (provning och försäljning)
Kontaktinfo
+33 (0)389 21 62 30
+33 (0)389 23 96 63 (fax)
contact@leonbeyer.com
Prisläge (2011)
Riesling €10,95
Riesling Comtes d'Eguisheim €23,50
Stil
Synnerligen strikta, helt torra viner som utvecklas med lagring.
Mottagande
Trevligt och ostressat. Mycket bra engelska.
Marker
Grand crus: Eichberg, Pfersigberg
Lieux-dits: -
alttext

Representativa viner (2011)

Fyndvinet
2008 Cuvée Leon Beyer En blandning av Riesling, Pinot Gris, Muscat och Sylvaner. Stram, ren och lite kryddig och sammansatt doft. Välbyggd, stram smak med generös fruktighet som gör vinet utmärkt till alla tänkbara maträtter.
Riesling till vardags
2009 Riesling Elegant, utvecklad doft av gula äpplen och citrus. Frisk, välstrukturerad smak av mogen frukt som är inbäddad i eleganta syror. Ligger fint i munnen.
Riesling till fest
2004 Riesling Comtes d'Eguisheim Utvecklad, komplex doft av mineral, gummislang, brända mandlar och en gnutta honung. Djup och högklassig smak med flera lager av frukt, bra mitt och strama men inte aggresiva syror.
Mest spännande vin
2004 Pinot Gris Comtes d'Eguisheim Spänstig doft av apelsinjuice, krusbär, en gnutta botrytis (?) och muskovadosocker. Tuff, spänstig smak rasiga syror, en aning alkoholsötma och en riktigt lång eftersmak med sandig struktur.