Bechtold

Vinproducenter i Alsace: Bechtold, Dahlenheim

Jean-Marie Bechtold är en dynamisk och mycket energisk person som skickligt förvaltar ca 12 hektar mark kring Dahlenheim. Dahlenheim ligger inom området Couronne d'Or, den gyllene cirkeln, som är smeknamnet på vindistriktet ett par mil väster om Strasbourg.

Hjärtat i Bechtolds viner är Grand Cru Engelberg. Denna högt belägna Grand Cru vakar över den lilla floden Mossig som har gett namn åt den regionala, och skäligen onödiga, ursprungsbeteckningen Côte de Mossig. Engelberg består av kalksten med en del märgel. På denna sydsluttning om 14,2 ha trivs Riesling men även Pinot Gris blir mycket, mycket bra.

Utöver Engelberg utvecklar Bechtold ständigt sina viner från tre Lieux-dits; Obere Hund, Silberberg och Sussenberg. Dessutom har Bechtold nyligen köpt in mark för Pinot Noir på Alsace allra nordligaste Grand Cru, Steinklotz i Marlenheim. Man kan räkna med att det blir ett lyft för hela Steinklotz när Bechtold nu etablerar sig där.

Jean-Marie Bechtold har ett intresse för miljömässigt, men även socialt hållbar vinodling. Under flera år har han minimerat användningen av kemikalier men maximerat den biologiska mångfalden på sina marker. Bechtold står nu i begrepp att övergå till biodynamiska metoder.

Men Jean-Marie Bechtold odlar även andra intressen. I den stora byggnaden på innergården i Dahlenheim ligger ett komplett korsvirkeshus nedmonterat, och Bechthold är i full gång med att planera återuppförandet av denna kulturklenod från 1700-talet.

Vinerna från Jean-Marie Bechtold avviker, på ett positivt och personligt sätt från mittfåran i Alsace. Stilen är genomgående mycket lätt, ren och elegant. Vinerna har en silkig struktur utan att vara mjuka, och de är innehållsrika utan att vara kraftiga. En lämplig jämförelse kan kanske vara att Bechtolds viner är som St Emilion, snarare än Pomerol, eller som en Musigny snarare än en Chambertin.

Det är lite tråkigt att Dahlenheim, med Jean-Marie Bechtold och några andra utmärkta producenter, ligger vid sidan av den officiella Route des Vins d'Alsace. Men låt inte det hindra dig, inte minst Jean-Marie Bechtold är värd en liten, liten omväg på din resa i Alsace.

Senaste besök: 2008

Bechtold

Fakta

Personer
Jean-Marie Bechtold
Vägbeskrivning
49, rue Principale, Dahlenheim
Kontaktinfo
+33 (0)388 50 66 57
+33 (0)671 20 84 25
domainebechtold@wanadoo.fr
Prisnivå (2008)
Riesling Générique 6
Riesling Grand Cru Engelberg €10
Stil
Ganska lätta, eleganta men innehållsrika viner.
Mottagande
Positivt och mycket engagerat. Engelska.
Marker
Grands Crus: Engelberg, Steinklotz
Lieux-dits: Obere Hund, Silberberg, Sussenberg

Bechtold

Representativa viner 2008

Fyndvinet
2005 Gewurztraminer Silberberg Elegant, nästan blommig, aningen rökig dift. Fin, lätt elegant smak med toffée, choklad, mogen fruktighet och ren frisk eftersmak.
Riesling till vardags
2006 Riesling Ung, lite päronaktig doft med gröna äpplen. Ren, välstrukturerad och innehållsrik smak tror lättheten.
Riesling till fest
2006 Riesling Grand Cru Engelberg Ännu sluten doft där man kan ana lite citrus och krossade druvor. Ganska mjuk attack där syran och lager och frukt kommer fram efterhand. Smak av mogen citrus och persika, liksom av en gnutta mineralitet. Ett bra vin tack vara stenhårdt urval i vingården.
Mest spännande vin
2003 Pinot Gris Grand Cru Engelberg Rökig, elegant doft med solvarma stenfrukter och sommarblommor. Lätt, elegant och smidig fruktsmak med fina, rena syror och len eftersmak. Ett utmärkt och skickligt tillverkat matvin från en mycket svår årgång.