Bechtold

Bechtold – Kirchheim

Jean-Marie Bechtold är en dynamisk och mycket energisk person som skickligt förvaltar ca 12 hektar mark kring Dahlenheim. Dahlenheim ligger inom området Couronne d'Or, den gyllene cirkeln, som är smeknamnet på vindistriktet ett par mil väster om Strasbourg.

Hjärtat i Bechtolds viner är Grand Cru Engelberg. Denna högt belägna Grand Cru vakar över den lilla floden Mossig som har gett namn åt den regionala, och skäligen onödiga, ursprungsbeteckningen Côte Mossig. Engelberg består av kalksten med en del märgel. På denna sydsluttning om 14,2 ha trivs Riesling men även Pinot Gris blir mycket, mycket bra.

Utöver Engelberg utvecklar Bechtold ständigt sina viner från tre Lieux-dits: Obere Hund, Silberberg och Sussenberg. Dessutom har Bechtold köpt in mark för Pinot Noir på Alsace allra nordligaste Grand Cru, Steinklotz i Marlenheim. Man kan räkna med att det blir ett lyft för hela Steinklotz när Bechtold nu etablerar sig där.

Jean-Marie Bechtold har ett intresse för miljömässigt, men även socialt hållbar vinodling. Under flera år har han minimerat användningen av kemikalier men maximerat den biologiska mångfalden på sina marker. Bechtold har sedan 00-talet gått över till biodynamiska metoder.

Men Jean-Marie Bechtold odlar även andra intressen. Jean-Marie har på egen hand uppfört ett komplett, tidigare nedmonterat korsvirkeshus från 1700-talet. Det är i detta hus han numera tar emot sina besökare i Kirchheim.

Vinerna från Jean-Marie Bechtold avviker, på ett positivt och personligt sätt från mittfåran i Alsace. Stilen är genomgående mycket lätt, ren och elegant. Vinerna har en silkig struktur utan att vara mjuka, och de är innehållsrika utan att vara kraftiga. En lämplig jämförelse kan kanske vara att Bechtolds viner är som St Emilion, snarare än Pomerol, eller som en Musigny snarare än en Chambertin.

Bechtold är en enda producenten i Kirchheim som ligger en bra bit vid sidan av den officiella Route des Vins d'Alsace. Men låt inte det hindra dig, Jean-Marie Bechtold är absolut värd en omväg på din resa i Alsace.