Alsace wine

Byar att besöka i Alsace: Hunawihr, Haut-Rhin

Fakta

Karta

Alsace Map

Vägbeskrivning
10 km nordväst om Colmar, längs D1 mellan Riquewihr och Ribeauvillé.
Areal
465 ha
Grand Cru
Rosacker
Lieux-dits
Muhlforst, "Hunawihrs Schoenenbourg".
Windbuhl, ägs av Zind-Humbrecht, spektakulära Pinot gris.
Tips
Visning av kyrkan onsdagar och fredagar kl 18. Liten affär finns vid fontänen öppen förmiddagar. Flera gîtes.
Länk till mer info
Alsace-route-des-vins

Hunawihr

Beställ min bok

"Tack Per, boken kom idag och jag kastade mig över den direkt. Jag måste säga att det är njutning att läsa och bläddra i den."

"Proffsigt och roligt skriven och mycket användbar"

Hunawihr Om du inte söker kommer du inte att lägga märke till den, en av de mysigaste byarna i Alsace. Hunawihr ligger inklämd bland kullar som ger bländande Rieslingviner med evigt liv. Men allfartsvägen sträcker sig nästan arrogant utom synhåll. Till Hunawihr kommer inga turistbussar, här finns inga stora vinhus, i Hunawihr kan man vandra ostörd på den enda lilla gatan som går upp för backen, runt ett kvarter med 1700-talshus, och sedan ner igen.

Hunawihr är en by med gammaldags prägel. Den berömda kyrkan är från 1300-talet. Vid infarten till byn förkunnas att där hålls såväl katolsk "Messe" som protestantisk "Culte". Under andra världskriget avlossades inte ett skott här.

I Hunawihr finns den vingård som ger att av Alsace största viner. Inom Grand Cru Rosacker ligger en obetydlig clos, Clos Ste Hune. På 1,2 ha odlar Trimbach i Ribeauvillé detta kompromisslösa, vin som år efter år ger bevis för bara naturen och människan tillsammans kan åstadkomma de riktiga underverken.

Odlare att besöka

Mader, 3 Grand rue, +33 (0)389 73 80 32.
Drivs av Jean-Luc och Marie Mader i egen regi sedan 1981. Mycket bra viner, låga priser och trevligt bemötande. Avsätt minst 1 timme. Marie talar fin engelska. Deras Pinot Blanc är ett fynd, kryddig, fyllig med bra bett (€6). GC Rosacker är stram och behöver tid (€10). Pinot Gris och Gewurztraminer är aldrig flabbiga.
Sipp-Mack, 1 rue des Vosges, +33 (0)389 73 61 88.
Mycket trevlig och kompetent producent med fin Riesling, fyllig Vielle vignes (€10), GC Osterberg och GC Rosacker med mycket citrus för €13. Har fina lägenheter som upptäckts av danskar. Alla språk.
Cave cooperative Hunawihr, 48 Route de Ribeauvillé, +33 (0)389 73 61 67.
Frankrikes 3e bästa cooperativ enligt Revue de vins de France. Finfina viner från Grand crulägena Rosacker, Froehn, Osterberg, Schoenenbourg och Sporen (€8-10) samt lieux-dits Muhlforst och Silberberg (€6-8).
Francois Schwach, 28 Route de Ribeauvillé, +33 (0)389 73 62 15.
Stor (25 ha) men okänd, välkomnande producent med mjuka viner från Osterberg, Schoenenbourg, Rosacker och Muhlforst samt flaggskeppet Kaefferkopf. Har även försäljning i Ribeauvillé. Mme Nathalie talar bra engelska.
Mittnacht Frères, 27 Route de Ribeauvillé, +33 (0)389 73 62 01.
Kvalitetsproducent med strama viner som uppvisar terroirkaraktär. Läs mer på Alsace-Vignoble.
Mallo, 8 Grand rue, +33 (0)389 73 80 32.
Ganska tillbakadragen odlare med Rosacker och Mandelberg. Mjuka viner.