Alsace wine

Byar att besöka i Alsace: Bergheim, Bas-Rhin

Fakta

Karta

Alsace Map

Vägbeskrivning
11 km nordväst om Colmar, längs D1 mellan Ribeauvillé och St Hippolyte
Areal
452ha
Grand Cru
Altenberg de Bergheim, Kanzlerberg
Lieux-dits
Burg, Engelgarten, Pflaenzer m fl
Tips
Restaurangerna Au Sommelier och Chez Norbert är mycket bra.
Länk till mer info
Alsace-route-des-vins

Bergheim

Beställ min bok

"Tack Per, boken kom idag och jag kastade mig över den direkt. Jag måste säga att det är njutning att läsa och bläddra i den."

"Proffsigt och roligt skriven och mycket användbar"

Bergheim

Bergheim är en gammal och välbevarad fortifierad stad. I väster finns Porte Haute (övre valvet) från 1300 (se bild) som utgör början på huvudgatan. Flera torn finns kvar vilka kan ses under den historiska rundvandringen.

Porte Haut är jämngammalt med den lind (ej limeträd!) som finns i parken vid stadsporten. Det blommar envist, men är stöttat av generöst med betong. Dessutom har byns blomsterprakt, helt välförtjänt, belönats med 4 blommor av Villes et Villages Fleuris.

Bergheims Soldatenfriedhof utgör sista viloplats för tyska soldater som aldrig fick komma hem.

Byn har två Grands crus, Altenberg och Kanzlerberg. Den förra tillhör de absolut förnämsta, i hela Alsace, och den senare är den minsta och är uppdelad på endast två producenter, Spielmann och Lorentz.

Altenberg är den enda Grand cru från vilket det får göras vin med Apellation Grand cru d´Alsace Contrôllé. Det är en seger för Jean-Michel Deiss som, likt en Don Quichote lyckats besegra väderkvarnarna i INAO. Enligt Décret nr 2005-269 från 21 mars 2005 kan Grand cru Altenberg göras enligt två alternativ:

  1. Gewurztraminer, Pinot gris eller Riesling (alltså ej Muscat)
  2. En blandning enligt följande proportioner
    • 50-70% Riesling
    • 10-25% Gewurztraminer
    • 10-25% Pinot gris
    • max 10% sammanlagt av Chasselas, Muscat, Pinot noir eller Pinot blanc, om dessa stockar planterats före 26/3 2005

Bergheim ståtar med fina restauranger, trevliga hotell och lägenheter. Från byn utgår vägen till Thannenkirch, en påtagligt tysk by med fyra bra restauranger.

Odlare att besöka

Marcel Deiss et Fils, 15 Route du Vin, +33 (0)389 73 63 37
Jean-Michel Deiss är, tillsammans med Zind-Humbrecht, Weinbach, Trimbach och Hugel, ett av de riktigt stora namnen i Alsace. Deiss framhäver terroir framför druva, och gör enormt innehållsrika, friska och spännande viner. Alla viner, från byviner (ca €12) till storslagna Grands crus Schoenenbourg, Mambourg och Altenberg för det fyrdubbla. Fina lieux-dits Burg, Rotenberg och Grasberg. Liten lokal vid västra rondellen, med mycket professionell och välkomnande attityd.
Sylvie Spielmann, 2 route de Thannenkirch, +33 (0)389 73 35 95
Mycket ambitiös och spännande viticultrice med som gör strama, medelkraftiga från Grands crus Altenberg och Kanztlerberg samt lieux-dits Blosenberg och Engelgarten. Speciellt fin Gewurztraminer, men allt smakar mycket bra. Satsar på organiskt inriktad odling. Ligger 2 km väster om byn på väg mot Thannenkirch. Sylvie talar fin engelska. Läs mer på Alsace-Vignoble.
Gustave Lorentz, 91, rue des Vignerons, +33 (0)389 73 22 22
Lorentz har alltid varit kända för bra Gewurztraminer, men deras Altenberg kan vara helt magisk. Apelsindoftande, smekande, ren och frisk. Faciliteterna, som är granne med Gud - förlåt - Deiss, är moderna.
Georges et Claude Freyburger, Route du Vin, +33 (0)389 73 63 78
Ganska stor firma med 12 ha egna stockar på Altenberg och lieux-dits Grasberg (kalksten), Goldesch (kalkrik lera) och Rotenberg (kalkrik märgel).
Louis Freyburger et Fils, 1, rue du Maire Witzig, +33 (0)389 73 63 82
Erkänd kvalitetsproducent med Riesling, Pinor gris och Gewurztraminer från Altenberg samt från Burg, Goldesch, Pflaenzer, Reichenberg och Schofweg i Bergheim.
Emile et Yvette Helbeisen, 3 Route du Vin, +33 (0)389 73 63 81
Familjen Halbeisen etablerade sig i Bergheim 1737. Har idag Riesling på Altenberg, och även på lieux-dits Brandhurst, Rotenberg och Grasberg. Driver ett hotell med både rum och lägenheter, mer info finns på www.cour-bailli.com.