Roland Schmitt

Vinproducenter i Alsace: Roland Schmitt, Bergbieten

Domaine Roland Schmitt är namnet på en firma i Bergbieten som driva av Anne-Marie Schmitt och de två sönerna. Roland Schmitt själv omkom tragiskt i början på 90-talet.

Domainen producerar egna viner från blott 8 ha. De 2,2 ha man har på Grand Cru Altenberg de Bergbieten och några ha på grannen Glintzberg utgör stommen produktlinjen. Men Roland Schmitt säljer även 20% av sitt vin till kooperativet. En effekt av detta är att man knappt har några egna viner att sälja under perioden januari till april, då man börjar buteljera den senaste årgången.

En annan effekt är man bara har 16 olika viner på sin lista, vilket är bara hälften av vad som normalt erbjuds.

Doldisen bland vinerna är Sylvaner Grand A. Beteckningen är givetvis ett förtäckt sätt att förmedla att vinet kommer från Altenberg. Man gör bara ca 1100 buteljer per år, och som besökare måste du visa särskilt intresse att smaka. Annars kan du räkna med någon bortförklaring, man vill att detta underbara vin skall hamna hos de intresserade.

Domainen drivs efter bio-principer. Det betyder bl a att rankorna tillåts växa ganska fritt, vilket kräver ett enromt manuelt arbete under maj och juni. Odlingsmetoden visar sig i att rankan reglerar sin tillväxt och avkastning på ett naturligt sätt. Vinernas kvalitet är föredömligt jämn med suverän terroirkarakär. Faktum är att även i Gewurztarminer och Pinot Gris från Altenberg terroirens mineralitet dominera över druvkaraktären.

Prispolitiken hos Roland Schmitt är ytterst försiktig. Visst, man skulle kunna höja priserna, men samtidigt vet man hur lätt det är att tappa marknad i den hårda konkurrensen. En viktig del av försäljningen är f ö företagspresenter. En stor del av all VT som produceras blir till julgåvor till företagens anställda. Vilken utmärkt idé att ta hem till Sverige!

Liksom Etienne Loew är man med i ett nätverk, Couronne d´Or som gemensamt marknadsför sina viner.

Hos Domaine Roland Schmitt möts man av mänsklig värme och goda viner. Vad mer kan man begära av livet?

Första besök: 2006
Senaste besök: 2015 - Utökat areal, mer byodynamisk inriktning och strålade viner!

alttext

Fakta

Personer
Anne-Marie, Julien och Bruno Schmitt
Vägbeskrivning
35, rue des Vosges. Skyltat i byn.
Kontaktinfo
+33 (0)388 38 20 72
+33 (0)388 38 75 84 (fax)
rschmitt@terre-net.fr
Prisläge (2015)
Riesling Glinzberg €7,10
Riesling Grand Cru Altenberg de Bergbieten €13
Stil
Komplex, elegant med mineralitet och fyllighet.
Mottagande
Varmt och kompetent. Bra engelska.
Marker
Grands crus: Altenberg de Bergbieten
Lieux-dits: Glinzberg, Thalberg
alttext

Representativa viner (2015)

Fyndvinet
2014 Sylvaner Grand A Cuvée de Leon Frisk, örtig doft med musselskal och mineral. Ren, stram doft med sandig struktur, massor av mogen frukt samt högklassig eftersmak med perfekt balans.
Riesling till vardags
2014 Riesling Thalberg Ren doft av citrus, äpplen, vita blommor och flinta. Medelfyllig, mycket stram och ungdomlig smak med flera lager av frukt. Helt torrt. Måste lagras för att fyllas ut. Ett kvalitetsvin från en liten sluttning intill Grand Cru Altenberg de Bergbieten.
Riesling till fest
2012 Riesling Grand Cru Altenberg de Bergbieten Kraftfull, frisk doft med honung, kryddighet, jordgubbar, vita blommor och ett stänk petroleum. Tät, mineralig smak med rejält med god frukt, bra tryck, härliga syror och förträfflig ryggrad. Ett kanonvin.
Mest spännande vin
2012 Gewurztraminer Grand Cru Altenberg de Bergbieten Komplex och klassisk doft av honung, rosor och torkad frukt. Massiv, sötfruktig ren smak med friska syror med bra balans i den långa, långa eftersmaken. Fantastiskt charmigt.