Alsace

Systemet för Grand Cru i Alsace

Historiska vinmarker

I Alsace har man odlat vin sedan romartiden. Det finns dokumenterat att man så tidigt som på 300-talet insåg att vissa vingårdar år efter år gav bättre vin än andra lägen. Samma fenomen hittar vi i Bourgogne, i Rhone, Rheingau och Moseldalen. Bordeaux fick den första systematiska klassificeringen av vinslotten 1855.

Syftet med att lyfta fram vissa vingårdar som bättre än andra är dels att ge konsumenterna en signal om att "Det här kan vara något", men även att sporra och ställa krav på producenterna.

År 1975 fattades beslut om att införa Grand crusystemet i Alsace. Detta vara alltså bara 13 år efter att Alsace fick sin grundläggande Appellation d´origin controllée.

Systemet är i princip mycket enkelt.

Per 2005 har 50 lägen valts ut. De flesat av dessa vingårdar har omnämts som framstående senast under 1300-talet. I grova drag finns det en Grand cru i var och en av de viktigaste byarna. Dessa omfattar mellan 3.2 ha (Kantzlerberg) och 80.3 ha (Schlossberg).

En första omgång om 25 lägen fick sin Grand crustatus 1983. En andra omgång om lika många upphöjdes 1990. Besluten fattades av INAO på rekommendation av en lokal expertgrupp.

Vägledande vid bedömningen var att lägena skulle vara rimligt homogena och dessutom ha ett etablerat anseende som utmärkt odlingsmark.

Krav på spritt ägande

Man utsåg inte några vingårdar som enbart hade en ägare, lägen som på franska kallas monopole.

Detta medförde att bl a Clos des Capucins, som ägs av familjen Faller (Domaine Weinbach) inte upphöjdes. Mer sentida monopole som också är diskvalificerade är Clos Windsbuhl (Hunawihr) som ägs av Zind-Humbrecht och Clos Rebberg (Andlau) som ägs av Marc Kreydenweiss.

Fritt val

Vissa av de mest framstående producenterna har valt att inte använda Grand crubeteckning på några av sina mest välkända viner. Man har av olika skäl, om vilka det redan har skrivits spaltmil, ansett att det egna firmanamnent och etablerade varumärket är lämpligare. I firman Hugels fall anför man dock främst etiska skäl som man bl a utvecklas på sin hemsida.

De avvikande firmorna är:

  • Hugel i Riquewihr, vars Jubilée kommer från GC Schoenenbourg (Riesling) och GC Sporen (Gewurztraminer)
  • Leon Beyer i Eguisheim vars Rieslingvin Cuvée des Comtes d´Eguisheim kommer från GC Eichberg, och vars Gewurztraminer Cuvée Particulière är från GC Pfersigberg.
  • Trimbach i Ribeauvillé vars Clos Ste-Hune kommer från GC Rosacker, och vars Cuvée Frédéric-Emile görs av druvor från både GC Geisberg och GC Osterberg.