Frick

Vinproducenter i Alsace: Pierre Frick, Pfaffenheim

Pierre Frick är inte bara biodynamisk som odlare och vinmakare, hela atmosfären kring den sköna miljön i Pfaffenheims centrum andas natur, liv och skönhet. Frick övergick till organisk odling på 1970-talet, arbetar enligt biodynamiska principer sedan 1981 och har inte chaptaliserat sedan 1988.

Han har med sin stora skicklighet producerat två viner, en 1999 Riesling och 2002 Riesling Rot Murlé, helt utan svaveltillsats. Det senare jäste i 21 månader innan det tappades i augusti 2004.

Även som oanmäld besökare sker en provning oerhört seriöst. Glasen är Roman Art (se artikel om Dricka & Lagra), seansen börjar med ett glas mineralvatten, och all provning sker blint! Det finns ett komplett häfte där alla viner beskrivs och alkoholhalt, syra och restsocker anges.

Hos Frick är spännvidden mellan smaker och stilar mycket stor. Skälet är enkelt; genom att intervenera så lite som möjligt, och genom att ha mycket låga skördeuttag tillåts druva, terroir och årgång komma till maximalt uttryck i vinet.

Frick har viner som är génerique, lieux-dits och Grand cru samt dessutom en höjdarkategori som han kallar Cuvée Precieuse. Gemensamt är för alla viner är att de har mycket hög kvalitet och stor personlighet.

Pierre Frick drar sig inte för att utmana systemet. Han säljer obekymrat en Alsace Riesling 2001+2002, vilket är gravt otillåtet. Men, so what?

Biodynamiska metoder innebär bl a att stockar och marker behandlas med speciella vätskor med kodynga som har rörts i speciella maskiner för att få energi. Eller att buteljera när månen är i rätt fas, och att låta vin rinna i en porslinstrappa som ger energi åt vinet. Medan man funderar på vad detta innebär, kan man förundras över den oerhörda beslutsamhet som Pierre Frick har.

Från 2005 kommer Pierre Frick helt sluta med korkar och istället övergå till - ölkapsyler!

alttext

Fakta

Personer
Jean-Pierre och Chantal Frick, den senare konstnär
Vägbeskrivning
5, rue de Baer, följ skyltning från torgen
Kontaktinfo
+33 (0)389 49 62 99
+33 (0)389 49 73 78 (fax)
pierre.frick@wanadoo.fr
Prisläge (2005)
Riesling Génerique €8.40
Riesling Cuvée Précieuse €11.40
Riesling Steinert €11.40
Stil
Kraftfulla, mycket personliga viner med koncentration och finess
Mottagande
Mycket seriöst, nästan andäktigt. Ej engelska.
Marker
Grands crus: Eichberg, Steinert, Vorbourg
Lieux-dits: Bergweingarten, Bihl, Rot Murlé, Strangenberg
alttext

Notater från blindprovning (2005)

2001 Sylvaner Bihl
Underbar Sylvaner med bra frukt, fin syra och en komplexitet man nästan aldrig hittar hos druva.
2001+2002 Riesling
Mycket torr (2.3 g/liter) och lätt, nästan autolytisk som champagne. Mogen doft av katrinplommon.
200? Muscat
(Här har jag missat vad jag drack..). Knalltorr, kryddig med mycket mer än bara druvkaraktär. Tydlig Läkeroldoft!
2001 Riesling Steinert
Enormt elegant, kanonsmak med väldig kraft och syra (7,8 g/liter) som balanserar sötman (21 g/liter). Har förbluffande mineralitet. Ett riktigt kanonvin!
2003 Gewurztraminer
Likördoft. Lätt, komplex, kryddig smak med härlig bitterhet. Suverän 2003a. Ger ett torrt intryck, restsocker 5.1 g/liter.
2002 Pinot Gris Cuvée Précieuse
Spännande doft av sous bois. Lång, spännande, ren smak med massor av mineral. Super för €11.40!
2001 Sylvaner Cuvée Précieuse
Päron i doften. Kryddig, kraftig och låång svårplacerad smak. Avkastning: 40 hl/ha.
2001 Gewurztraminer Steinert
Lätt, elegant, återhållen Gewurz-doft. Söt, elegant mycket sammansmak. Påfallande lätt, trots 14,2% alkohol.
2001 Sylvaner Bergweingarten
Stark, bränd svårplacerad doft med torkad frukt. Kraftig, söt smak med lite citrus. Med 13% alkohol och 37 g/liter restsocker skulle detta varit en Vendange tardive, om reglerna tillät det.
2000 Riesling Vorbourg VT
Underbart mogen Riesling, med mild skifferton som i en gammal Mosel. rejäl sötma (29 g/liter) som kläs in i mjuk syra. Sagolikt.
2001 Sylvaner Perles Noir
Har någon någonsin smakat en Sylvaner på SGN-nivå? Med 11,8% alkohol och restsocker på 165 g/liter? Vilket motsvarar 21% potentiell alkohol? Värt en resa!