Mittnacht

Vinproducenter i Alsace: Mittnacht Frères, Hunawihr

År 1963 slog sig de två bröderna André och Louis Mittnacht sig samman och bildade Mittnacht Frères. Idag drivs den av kusinerna Christophe och Marc Mittnacht. Under 1999 ställde man om till biodynamisk produktion och man är certifierad enligt Agriculture Biolologique och Demeter.

De biodynamiska odlingsmetoderna syftar till att ge en lugn och stabil ranka som har en naturlig motståndskraft mot infektioner. Harmoniska rankor ger en måttlig avkastning med mogen frukt som i sin tur ger vin med balans och djup. Vinerna från Mittnacht Frères har just dessa två förnämliga särdrag. Alla viner bildar en avstämd helhet samtidigt som de har ''det lilla extra''.

Man har en särskilt intresse för Pinot Gris, en druva skördar relativt tidigt, och får därför fram en spänstig, citrusaktig rökig karaktär utan de svamptoner som röta ger upphov till.

Lieu-dit Muehlforst ligger norr om Hunawihr och delas med grannkommunen Ribeauvillé. Muehlforst är en av de vingårdar som står i begrepp att upphöjas till Premier Cru, och här växer druvor som Mittnacht Frères förädlar till härlig Riesling och Pinot Gris med doft av grapefrukt och med typisk terroirkärvhet i smaken.

Firmans Crémant, normalt sammansatt av 50 % Pinot Auxerrois och resten Pinot Blanc, Riesling, Pinot Gris, Pinot Noir och Chardonnay, får ofta mycket fina recentioner. Och deras Crémant Rosé tillhör de bästa i Alsace!

Missa inte denna välkomnande firma som utstrålar vänlighet, ambition och kompetens!

Senaste besök: 2016.

Mittnacht

Fakta

Personer
Marc och Christophe Mittnacht
Vägbeskrivning
27 Route de Ribeauvillé
Kontaktinfo
+33 (0)389 73 62 01
+33 (0)389 73 38 10 (fax)
mittnacht.freres@wanadoo.fr
Prisläge (2016)
Riesling Les Fossiles€10
Riesling Grand Cru Osterberg €19,50
Stil
Torra, karaktärsfulla viner med djup.
Mottagande
Vänligt och professionellt. Utmärkt engelska.
Marker
Grands Crus: Mandelberg, Osterberg, Rosacker
Lieux-dits: Muhlforst

Mittnacht

Representativa viner 2016

Fyndvinet
2014 Copains-Copines/Gyotaku Sammansatt doft med kryddor, apelsin, rosor och söta frukter. Knappt medelfyllig, helt torr smak men fin struktur, stram frukt och lätt och elgent avslut. Gjort på flera druvor, inklusive Gewurztraminer, med syfte att passa till asiatisk mat. Namnet Gyotaku används på exportmarknaden.
Riesling till vardags
2015 Riesling Les Fossiles Elegant doft med lime, passionsfrukt och vita blommor. Kraftfull smak med röd grapefrukt, kärvhet och lång ren eftersmak.
Riesling till fest
2012 Riesing Rosacker Utvecklad doft med likör, kanderad citron, vita blommor och nougat. Drygt medelfyllig smak med väldigt tryck, saftig frukt, hög syra som växer i munnen och mycket lång eftersmak.
Mest spännande vin
Crémant Rosé Komplex doft av hallon, jord och svarta körsbär. Medelfyllig frisk och helt torr smak med små nätta bubblor, härlig munkänsla och massor av körsbär i eftersmaken.