Mittnacht

Mittnacht Frères – Hunawihr

År 1963 slog sig de två bröderna André och Louis Mittnacht sig samman och bildade Mittnacht Frères. Idag drivs den av kusinerna Christophe och Marc Mittnacht. Under 1999 ställde man om till biodynamisk produktion och man är certifierad enligt Agriculture Biolologique och Demeter.

De biodynamiska odlingsmetoderna syftar till att ge en lugn och stabil ranka som har en naturlig motståndskraft mot infektioner. Harmoniska rankor ger en måttlig avkastning med mogen frukt som i sin tur ger vin med balans och djup. Vinerna från Mittnacht Frères har just dessa två förnämliga särdrag. Alla viner bildar en avstämd helhet samtidigt som de har ''det lilla extra''.

Firman går två cuvéer som "skräddarsytts" för asiatisk mat. Den ena är Copins-Copines gjord på 50% Pinot Blanc och Auxerrois, kompletterad med 50% ädla druvor. Den andra är naturvinet Umami som svämmar över av frukt- och blomdofter, men som ändå håller sig på den torra sidan.

Man har en särskilt intresse för Pinot Gris, en druva skördar relativt tidigt, och får därför fram en spänstig, citrusaktig rökig karaktär utan de svamptoner som röta ger upphov till.

Lieu-dit Muehlforst ligger norr om Hunawihr och delas med grannkommunen Ribeauvillé. Muehlforst är en av de vingårdar som står i begrepp att upphöjas till Premier Cru, och här växer druvor som Mittnacht Frères förädlar till härlig Riesling och Pinot Gris med doft av grapefrukt och med typisk terroirkärvhet i smaken.

Firmans Crémant, normalt sammansatt av 50 % Pinot Auxerrois och resten Pinot Blanc, Riesling, Pinot Gris, Pinot Noir och Chardonnay, får ofta mycket fina recentioner. Och deras Crémant Rosé tillhör de bästa i Alsace!

Missa inte denna välkomnande firma som utstrålar vänlighet, ambition och kompetens!

Senaste besök: 2018.