Gérard Schueller

Vinproducenter i Alsace: Gérard Schueller, Husseren-les-Châteaux

Firman Gérard Schueller finns i Husseren-les-Châteux, beläget under en serie slottsruiner som syns tydligt i sydvästlig riktning från Colmar. Idag är det Bruno Schueller som driver verksamhet. Inriktningen är lång ifrån main stream, nästan excentriskt. Det resulterar i mycket personliga viner av hög klass, men även i att relationerna till INAO inte är okomplicerade.

Bruno Schueller har mark på de två Grands Crus som delas mellan Eguisheim och Husseren-les-Chateaux, nämligen Pfersigberg och Eichberg. Men den kanske mest intressanta marken är Bildstœcklé. Denna Lieu-dit, där Schueler har 1,4 ha, ligger i Obermorschwihr, sydlig i granne med Eguisheim. Under åren då Alsace olika Grands Crus skulle avgränsas slog varje kommun för att få en egen Grand Cru, så icke Obermorschwihr. Här fanns inga ryktbara odlare med intresse av att driva frågan. Idag är druvor från Bildstœcklé, som är en kalkrik mark, mycket eftertraktade även av de allra största husen i Alsace.

Schueller gör viner med ett minimum av ingrepp. Inget svavel tillsätts under vinifikationen, vinerna tillåts jäsa ut helt fritt och Bruno Schueller gör inget för att förhindra malo-laktisk omvandling. Resultatet är särpräglade, guldgula, aromatisk, och rika viner med rejäl syra.

Doft och smak kan ibland uppfatts som atypiska. Det är inte ovanligt att vinerna deklassificeras vid den officiella provningen men det tycks inte oroa denna mycket skickliga, tillmötesgående och skenbart oorganiserade fritänkare. Vinerna är genomgående mycket bra, men man skall närma sig dem med ett öppet sinne.

Gérard Schueller

Fakta

Personer
Bruno Schueller
Vägbeskrivning
1 rue des Trois Chateaux
Kontaktinfo
+33 (0)389 49 31 54
+33 (0)389 49 36 63 (fax)
Prisläge (2007)
Riesling €6,50
Riesling Grand Cru Pfersigberg €14,50
Stil
Aromatiska, enormt strama personliga viner.
Mottagande
Mycket engagerat. Ingen engelska.
Marker
Grands Crus: Eichberg, Pfersigberg
Lieux-dits: Bildstœcklé

schueller

Representativa viner 2007

Fyndvinet
2005 Pinot Blanc Gjort på 100% Auxerrois. Rik, enormt innehållsrik doft med frukt, kokta grönsaker och citrus. Smaken är ganska lätt, med utmärkt strukur, mogen frukt och en förbluffande syra och mineralitet. Måste luftas rejält.
Riesling till vardags
2005 Riesling Cuvée Particulère Mycket speciell och kraftig doft i fotogenstil. Torr, kraftig smak med toffée, nötter och röd grapefrukt.
Riesling till fest
2005 Risling Grand Cru Pfersigberg Komplex doft av nötter, violer och honung. Hård, kompakt, helt torr smak med väldig mineralitet.
Mest spännande vin
2005 Gewurztraminer Bildstœcklé Kryddig och elegant doft med rosor, arrack och honung. Smaken är lätt, spänstig och elegant. Ett superbt vin.