Riesling Pinot Gris Gewurztraminer Muscat d'Alsace Pinot Blanc Chasselas Pinot Noir
Alsace druvor

Muskat från Alsace

Två av en sort

I Alsace är Muscat inte en druva utan två. Den äldsta och ädlaste heter Muscat á petis grains. Den andra sorten är Muscat ottonnel, som är av betydligt yngre datum. Sammanlagt täcker varieteten bara drygt 3% av arealen i Alsace. Muscat á petis grains kallas även Muscat d´Alsace, vilket förvirrande nog även är en vanlig beteckning på vin gjort av båda druvorna..

Muscat á petits grains är en av världens äldsta druvor. Den odlas överallt i Gamla världen både för konsumtion som dessertfrukt, för russin och som bas för en rad olika vintyper. Druvan är särskilt populär kring Medelhavet, där den spreds redan under antiken av greker, fenicier och romare. Muscat á petis grains ger främst söta viner såsom Rivesaltes och Muscat Beaume de Venice. Vinet är torrt och magnifikt i Frontignon, men uppträder även skälmaktigt i Piedmontes förföriska Moscato d´Asti.

Mörkvita druvor

Muscat á petis grains är, sitt namn till trots, sällan grön. Varietieten är notoriskt instabil och muterar lätt. Det ger upphov till stor färgvariation, på en skala från grönt till kastanjefärg. I Alsace framställs enbart vita viner, men ibland kan man hitta en lätt ton av rosa i vinet.

I vinården känner man igen druvan på de rödaktiga skotten (se bild).

Sylvaner I slutet av 1800-talet introducerades en ny sort, Muscat ottonnel som sannolikt är en korsning mellan Chasselat och någon variant av Muscat från Loiredalen. Den mognar tidigare och ger säkrare skörd. Muscat ottonnel ger lättare viner än á petit grains, Lyckligtvis är en blandning av de två sorterna idealet, det normala är 1/3-2/3 á petit grain och 1/3-2/3 ottonnel. Ett lysande undantag är Andrée Kientzler i Ribeauvillé som gör en 100% Muscat á petis grains från Grand Cru Kirchberg.