Alsace wine

Cremant d'Alsace

En fantastisk måltidsdryck

Man kan inte undgå att bli stormförtjust i Crémant d'Alsace! Crémant tillverkas på ett hantverksmässigt sätt enligt Métode traditionnelle och håller mycket hög kvalitet. Precis som Champagne förekommer det i flera stilar och är utmärkt till mat. Det är också mycket prisvärt i förhållande till kvalitén.

Crémant är viktigt för Alsace

Det finns fyra betydande områden i Frankrike för viner gjorda enligt Métode traditionnelle; Champagne, Loire, Bourgogne och Alsace. Vad gäller volym hamnar Crémant d'Alsace på plats nr 2 med en årlig produktion på knappt 40 miljoner flaskor. Det motsvarar 10% av produktionen i Champagne, där Moët Chandon ensamma står för en lika stor volym om hela Alsace.

Den inhemska andelen konsumtion av Crémant är hög och hela 30% av allt seriöst bubbel (bortsett från Champagne) som konsumeras inom landets gränser är Crémant d'Alsace.

Efterfrågan på Crémant ökar stadigt vilket lett till ökad efterfrågan på Pinot Blanc, samt ympning av Chardonnay och Pinot Noir på befintliga vinstockar. Ympningen sker på bekostnad av Gewurztraminer.

Det finns två viktiga trender. Den ena är att årgångscrémant blir allt vanligare. Den andra att vinerna görs helt torra, vilket betecknas Brut Nature.

Métode traditionnelle

Tillverkning av mousserande vin enligt champagnemetoden går till på följande sätt:

  • Ett basvin med låg sockerhalt, och hög syrahalt vinifieras till önskad alkoholhalt. Druvorna skördas inte fullt mogna vid 11–11,5% potentiell alkohol. Detta vin måste registreras och kallas formellt för "Vin destiné à l'elaboration de Crémant d'Alsace", Vin ämnat för framställning av Crémant d'Alsace.
  • Basvinet fylls på sin slutliga flaska tillsammans med nytt socker och jäst,'liqueur de tirage'. Flaskorna försluts med kapsyler varefter den andra jäsningen startar och trycket i flaskan byggs upp till 4–6 bar. För att bilda 1 bar övertryck behövs 4,6 gram socker per liter. Den andra jäsningen ger även ett tillskott på 1,2-1,5% alkohol till en slutnivå kring 12,5%.
  • Vinet jäser men får sedan ligga till sig i staplar, "sur lattes", varvid den döda jästen bryts ned mikrobiellt, s k autolys.
  • För att bli av med jästfällningen utförs en "remuage", vanligtvis maskinellt i stora roterande och lutningsbara korgar, "gyropalettes". Under detta steg samlas de små döda jästpartiklarna alldeles under kapsylen.
  • Efter "remuage" fryses flaskhalsen och jästproppen. Då kapsylen avlägsnas skjuts jästproppen ut av trycket i flaskan, "dégorgering". Flaskan fylls upp med lite "liqueur d'expedition", som är ett basvin med tillsatt socker. Detta socker kallas "dosage" och är avsett att ge optimal balans mellan syra och sötma. Den slutliga korken och grimman sätts på.

Alternativ produktionsmetod

Enligt "Métode traditionnelle" tillsätts vanligt socker i två steg som söt "liqueur de tirage" samt slutligen "dosage".

Men Barmès Buecher i Wettolsheim gör ett annorlunda. Druvorna skördas vid 13% potentiell alkohol, men man avbryter jäsningen vid nivån 11,5% alkohol och 25 g/liter restsocker. Därefter startas den andra jäsningen på flaska med resterande naturlig fruktos i flaskan, vilket även räcker för en gnutta restsocker.

Denna metod kallas "Méthode ancestrale" och används i Frankrike främst för Clairette de Die.