Alsace

Crémant d'Alsace

En fantastisk måltidsdryck

Jag måste erkänna att jag med åren har blivit mer och mer förtjust i Crémant. Ett skäl är att det är en utmärkt till mat. Det är också mycket billigt i förhållande till kvalitén och det arbete som ligger bakom produktionen.

Crémant är viktigt för Alsace

Alsace har som bekant tre AOC och av dessa är AOC Crémant d'Alsace den senaste, formellt antagen per 24 augusti 1976.

cremant Det finns fyra betydande områden i Frankrike för viner gjorda enligt Métode traditionnelle; Champagne, Loire, Bourgogne och Alsace. Vad gäller volym hamnar Crémant d'Alsace på plats nr 2 med en årlig produktion på ca 255 000 hektoliter, d v s 33 miljoner flaskor. Det motsvarar 10% av produktionen i Champagne. Faktum är att Moët et Chandon ensamma står för en lika stor volym om hela Alsace.

För att nå denna volym används 18% av Alsace totalt 15 500 uppodlade hektar. Matematiken stämmer relativt Champagne; 0,18 x 15 500 = 2 800 ha vilket är nära 10% av de 32 000 ha som utgör Champagne.

Den inhemska andelen konsumtion av Crémant är hög och hela 30% av allt seriöst bubbel som konsumeras inom landets gränser är AOC Crémant d'Alsace.

Métode traditionnelle

Tillverkning av mousserande vin enligt champagnemetoden går till på följande sätt:

  • Ett basvin med låg sockerhalt, och hög syrahalt vinifieras till önskad alkoholhalt. Druvorna skördas inte fullt mogna vid ca 11% potentiell alkohol och chaptaliseras så att det kan jäsa till ca 12,5%. Detta vin måste registreras och kallas formellt för 'Vin destiné à l'elaboration de Crémant d'Alsace', Vin ämnat för framställning av Crémant d'Alsace.
  • Basvinet fylls på sin slutliga flaska tillsammans med nytt socker och jäst,'liqueur de tirage'. Flaskorna försluts med kapsyler varefter den andra jäsningen startar och trycket i flaskan byggs upp till ca 6 bar.
  • Vinet jäser men får sedan ligga till sig i staplar, 'sur latte', varvid den döda jästen bryts ned mikrobiellt, s k autolys.
  • För att bli av med jästfällningen utförs en 'remuage', vanligtvis maskinellt i stora roterande och lutningsbara korgar, 'gyropalettes'. Under detta steg samlas de små döda jästpartiklarna alldeles under kapsylen.
  • Efter 'remuage' fryses flaskhalsen och jästproppen. Då kapsylen avlägsnas skjuts jästproppen ut av trycket i flaskan, 'dégorgering'. Flaskan fylls upp med lite 'liqueur d'expedition', d v s basvin med socker. Detta socker kallas 'dosage' och är avsett att ge optimal balans mellan syra och sötma. Den slutliga korken och grimman sätts på.