Cykla längs vinvägen i Alsace

Ta cykeln med dig

Det bästa sättet att uppleva Alsace är från cykelsadeln. Det går precis så långsamt att du hinner uppleva färgerna, dofterna, naturen och friheten. Men samtidigt hinner du avverka många byar och odlare på en dag, om nu det är målet.

Utmärkt i Haut-Rhin

Det finns en väldigt bra karta över departementen Haut-Rhin, "Haut-Rhin à velo". Den finns att köpa i alla småbutiker som vänder sig till turister. Kartan är perfekt i skala för att transportera sig mellan byarna. I byarna, däremot, räcker den inte alls till. Då skall du följa orienteringstavlorna som finns vid huvudinfarten till byn.

Du kan naturligtvis även använda utskrifter av sidor på denna sajt.

Route-des-vinsCykelvägarna i Haut-Rhin är väldigt väl utmärkta. I de flesta fall är det vägar som används för att ta sig runt bland vingårdarna. Oftast med asfalt, ibland med bra grusbeläggning. I juni känner du dig nästan ensam på vägen.

Den officiella cykelkartan för Bas-Rhin heter "Le tout Bas-Rhin à vélo", och är direkt dålig. Dessutom tycks den bara finnas ett ställe, nämligen turistbyrån i Barr. Cykelvägsnätet är sämre i Bas-Rhin än i Haut-Rhin.

Vägen från Bergheim i norra Haut-Rhin in i Bas-Rhin följer den gamla Gallo-Romerska vägen från Lyon till Trier, så det är historisk mark du beträder!

Använd Huvudet

I cykellandet Frankrike kan dina medtrafikanter komma hastigt, därför måste du ha hjälm!

I byarna hittar du alltid en skuggig plats att sitta ned, ofta med bord för din matsäck. De flesta butiker har stängt mellan 12 och 14. Tänk på det då du planerar din picnic i det gröna.

Överallt finns det filtvänliga gräsplättar, ibland med ett träd som ger skugga. Avsaknaden av allemansrätt begränsar naturligtvis valmöjligheterna.