Alsace wine

Böcker om Alsace som du kan lita på

stevensson

The Wines of Alsace av Tom Stevenson

ISBN: 0-5711-4952-9 (inbunden), 0-5711-4953-7 (pocket), Sidantal: 600 sidor
Förlag: Faber, Utgivningsår 1993
Mycket svår att få tag på, bevaka Amazon.com

Detta är bibeln om Alsace och dess viner. Ett fullkomligt monumentalt verk som avhandlar allt om regionen, utom möjligen restips och gastronomi.

Stilistiskt är det en berättelse om aldrig tycks sluta, med en enorm detaljrikedom. Men Stevenson har dessutom en klar uppfattning om vad han anser korrekt vad gäller Grand crusystemet, lägenas avgränsningar, regler för konsumentinformation m m.

Varje by beskrivs på ett spjuveraktigt sätt, 100-tals odlare diskuteras. Visst, Stevenson har säkert haft en hel stab som arbetat för honom, men likväl är det en heroisk insats.

Materialet känns till 90% aktuellt. Möjligen saknas vissa odlare som utvecklats sedan pressläggningen. Men väl på plats är det påfallande hur väl Stevensons analyser om enskilda odlare stämmer än idag. Det hedrar vinproducenterna, som decennium efter decennium uttrycker sig och sina marken med en konsekvent stil, om än på en allt högre nivå.

Denna bok måste du äga!


nilsson

Provsmakning i Alsace - En kulinarisk vinresa av Håkan Nilsson

ISBN: 91-973-60708, Sidantal: 200 sidor, Bindning: Inbunden
Förlag: Liljedahl & Co, Utgivningsår 2002
Beställs från Bokus

Håkan Nilsson är en mycket kunnig sommelier och författare som fångat Alsace själ i text och bilder. Kunnit presenteras odlare, restauranger, gastronomi och fakta.

Boken är enormt inspirerande, inte minst tack vara utmärkta fotografier. Samtalen med producenterna speglar det faktum att dessa inte bara tjänar mammon, utan ser sitt uppdrag under den korta, jordiska vandringen bland vinraderna i ett djupare sammanhang.

De odlare som presenteras utgör eliten i regionen, en exklusiv skara med exklusiva viner. Kanske saknas en del exempel på att mindre producenter kan göra mycket bra och prisvärda viner.


duijker

Touring in Wine Country: Alsace av Hubrecht Duijker

ISBN: 1-8573-2581-8, Sidantal: 136 pages, Bindning: Pocket
Förlag: Mitchell Beazley, Utgivningsår 1996
Ofta tillgänglig på Amazon.com

Hubrecht Duijkers andra bok om Alsace skulle kunnat vara den perfekte resehandboken. Varje by har sin sida, eller sidor. Här beskrivs byns historia och sevärdheter, hotell, restauranger och producenter.

Texten är kompakt men lättläst, saklig men entusiastisk.

Tyvärr räcker dock inte beskrivningarna av odlarna riktigt till. De är av typen "Excellent Pinot gris and Muscat, try the Riesling". Det känns som om 1/3 av materialet är från Wines of Loire, Champagne and Alsace, medan 1/3 kommer från Tom Stevensons bok och 1/3 var nytt och fräscht då boken skrevs.


duijker

The wines of the Loire, Alsace and Champagne av Hubrecht Duijker

ISBN: 0-517-418169, Sidantal: 200 sidor, Bindning: Inbunden
Förlag: Crescent Books, Utgivningsår 1981
Lätt att få tag på via nordiska antikvariatsajter

Hallå där, hur kan en bok från 1981 vara läsvärd?

Hubrecht Duijkers första bok om Alsace är, precis som The Great Wines of Burgundy, en helt underbar "armchair companion". Med vackra upplag och engagerad text driver han läsaren rakt i armarna på dessa charmerande vindistrikt.

Bilderna utgör tillsammans en fin dokumentation av Alsace på 1970-talet, lite luggslitet, vänligt, lantligt och genuint.

Formatet är genialiskt med etiketter och bedömningar som fris längs ovankanten.. De viner täcker som redovisas är i huvudsak från årgångarna 1973-1979, kanske inte helt toppaktuellt men likväl i allra högsta grad relevant.

Ett måste för entusiasten. Jag köpte mitt ex 1985 för 15:- på Odengatan i Stockholm.


wilsson

Terroir - The Role of Geology, Climate and Culture in the Making of French Wines av James E. Wilson

ISBN: 1-84-0000333, Sidantal: 336 sidor, Bindning: Inbunden
Förlag: Mitchell Beazley, Utgivningsår 1998
Kan beställas från Amazon.com

James E. Wilson är en pensionerad petrogeolog som blev förälskad i Frankrike och dess viner som soldat, sårad 1944 i Normandie. Här är hans livsverk, en mycket fin beskrivning av de naturgivna förutsättningarna för vinodling i Frankrikes olika distrikt.

Även om terroir inte förklarar allt, eller ens det mesta, av ett vins karaktär ger Wilson en rad belägg för geologin är viktig för att förklarar skillnader i kvalitet mellan viner.

I avsnittet om Alsace bildningen av dagens vingårdar, och den småskaliga rumsliga variationen förklaras. Kartmaterialet är till stora delar originellt och bra. Den geologiska kartan över området St Hippolyte till Sigolsheim kan man fördjupa sig i timme efter timme.

Tyvärr finns en hel del fel i kartorna. Floder är namngivna felaktigt, vingårdar har placerats några kilometer fel här och var, och hänvisande numrering kan vara felaktig och ologisk. Har man lite överseende med dessa redaktionella missar är boken jättebra.


grand cru

Guide to Alsace Grand Crus wines

ISBN: Sidantal: 54 sidor, Bindning: Häftad
Förlag: Centre d´information des vins d´Alsace, Colmar
Finns att få hos producenter och turistbyråer

Detta är en mycket trevlig skrift som beskriver de 50 lägen som i ett par omgångar upphöjts till Grand Cru. I princip är det samma information som jag har länkat till i dokumentet AOC Alsace > Sorterbar lista över Grand Cru.

Varje Grand Cru avhandlas på en sida, vilket är fullt tillräckligt. Här finns historia och geologi beskrivet i en officiell version.

Kartorna är mycket bra och tydliga och fakta är relevanta. Men i slutet av varje beskrivning finns rubriken "Typical characteristics". I stort sett alla vingårdar ger tydligen viner av enastående klass, tål att lagras hur länge som helt och har en doft och smak utan motstycke. Ja, vad skriver man om 50 olika Grand Cru när man skall vara politiskt korrekt?