Mader

Simonis – Ammerschwihr

När Etienne Simonis år 1996 tog över familjens huvudansvaret för familjens vinmarker efter sin far René slog han in på samma väg som så många andra i sin generation: ekologisk odling, minskad avkastning, extremt skonsam pressning, minskade svavelmängder, lång lagring "sur lies fins" med en god avvägning mellan oxidativa och reduktiva betingelser. Efter mödosamma år står man certifiering som biodynamisk producent, man rankas bland de främsta i Alsace av La Revue du Vin de France och man har ett grundmurat gott rykte bland de lokala nördarna.

Men det som slår en vid ett besök hos Simonis är den vänliga och mjuka framtoningen hos både familjen och hos vinerna. Här, i ett oansenligt litet villaområde i utkanten av Ammerschwihr finns ingen pråligt utanverk, ingen hög svansföring och absolut inga upptrissade priser. Men kunnandet, engagemanget och kvalitén är av högsta klass!

Grunden för Simonis produktion är en räcka mycket bra vinmarker. Flaggskeppen är Grand Cru Kaefferkopf (Riesling och Gewurztraminer) samt en av mina egna favoriter, den återuppväckta Grand Cru Marckrain i Bennwihr. Till det ska läggas Lieu-dit Vogelgarten i dalen ovanför grannbyarna Kientzheim och Sigolsheim som domineras av lerig och kalkrik märgel. Själva geologin är av Grand cruklass, men klimatet svalare. Resultat: en ljuvligt aromatisk, fokuserad Gewurztraminer utan den tyngd och sockerhalt som belastar många Gewurztraminer från Grands Crus.

Mina personliga favoriter är vinerna från den lilla vingården Katzenstegel, eller Clos des Chats. Här växer Pinot Gris och Riesling på en terasserad, karg södersluttning längs vägen från Ammerschwihr mot Trois Epis (vid golfbanan). Viner som visar att det finns små guldkorn att finna, bara man vet var man ska leta.

Av arealen utgörs 36% av Gewurztraminer. I sortimentet finns flera viner av lite udda karaktär, till exempel Lune Rousse (blanc de Pinot Noir), samt två vin orange, Tangerine (Pinot Gris) och L'Indien (Gewurztraminer).

Simonis bekräftar en regel med få undantag: de bra producenterna har alla en unik, personlig och oefterhärmlig karaktär. Vad beträffar Etienne Simonis handlar det om en speciell kombination av mjuk generositet och stramt fokus. Härligt, eller hur!?