Etienne Simonis

Vinproducenter i Alsace: René et Etienne Simonis, Ammerschwihr

När Etienne Simonis år 1996 tog över familjens huvudansvaret för familjens vinmarker efter sin far René slog han in på samma väg som så många andra i sin generation: ekologisk odling, minskad avkastning, extremt skonsam pressning, minskade svavelmängder, lång lagring "sur lies fins" med en god avvägning mellan oxidativa och reduktiva betingelser. Efter mödosamma år står man inför en certifiering som biodynamisk producent, man rankas bland de främsta i Alsace av La Revue du Vin de France och man har ett grundmurat gott rykte bland de lokala nördarna.

Men det som slår en vid ett besök hos Simonis är den vänliga och mjuka framtoningen hos både familjen och hos vinerna. Här, i ett oansenligt litet villaområde i utkanten av Ammerschwihr finns ingen pråligt utanverk, ingen hög svansföring och absolut inga upptrissade priser. Men kunnandet, engagemanget och kvalitén är av högsta klass!

Grunden för Simonis produktion är en räcka mycket bra vinmarker. Flaggskeppen är Grand Cru Kaefferkopf (Riesling och Gewurztraminer) samt en av mina egna favoriter, den återuppväckta Grand Cru Marckrain i Bennwihr. Till det ska läggas Lieu-dit Vogelgarten i dalen ovanför grannbyarna Kientzheim och Sigolsheim som domineras av lerig och kalkrik märgel. Själva geologin är av Grand cruklass, men klimatet svalare. Resultat: en ljuvligt aromatisk, fokuserad Gewurztraminer utan den tyngd och sockerhalt som belastar många Gewurztraminer från Grands Crus.

Årsproduktionen ligger på blygsamma 28 000 flaskor från 7 hektar. Den låga produktionen förklaras dels av återhållen avkastning, men också av att man levererar druvor till andra producenter. Av arealen utgörs 36% av Gewurztraminer. I sortimentet finns flera viner av lite udda karaktär, till exempel en Blanc de (Pinot) Noir, samt två söta Sylvaner: Caprice de Sylvaner och Qunitessance de Sylvaner. Men trots vissa katter bland hermelinerna klarar de klassiska vinerna av Riesling och Gewurztraminer att med värdighet bära upp domainens kvalitetsrykte.

Domaine René et Etienne Simonis bekräftar en regel med få undantag: de bra producenterna har alla en unik, personlig och oefterhärmlig karaktär. Vad beträffar Etienne Simonis handlar det om en speciell kombination av mjuk generositet och stramt fokus. Härligt, eller hur!?

Senaste besök: 2010.

Etienne Simonis

Fakta

Personer
Etienne Simonis
Vägbeskrivning
2 rue des Moulins, Ammerschwihr
Kontaktinfo
+33 (0)389 47 30 79
rene.etienne.simonis@gmail.com
Prisnivå (2010)
Riesling €5,50
Riesling Grand Cru Kaefferkopf €11
Stil
Mjukt generösa viner med utmärkt fokus.
Mottagande
Mycket vänligt och familjärt. Ej gärna engelska. Ring i förväg.
Marker
Grands Crus: Kaefferkopf, Marckrain
Lieux-dits: Katzenstegel, Vogelgarten

Etienne Simonis

Viner 2010

Fyndvinet
2008 Pinot Gris Utvecklad och generös doft och choklad och pistage. Kraftfullt fruktig, torr smak med nästan sandig struktur och bra bett i syrorna. Fantastiskt matvin!
Riesling till vardags
2008 Riesling Réserve Sammansatt doft av granatäpple, polkagris och ananas. Riktigt god smak med bra attack och fin, fruktig mitt. Vid provningstillfället lite kort eftersmak, men detta kommer några års lagring råda bot på. Ett gediget och klassiskt vin från vinstockar planterade 1975.
Riesling till fest
2009 Riesling Grand Cru Kaefferkopf Innehållsrik doft med nötter, blommor och mogna gula äpplen. Rik och elegant smak med årgångstypiskt mjuka syror, fyllighet och lång eftersmak. Ett vin där frukten gradvis kommer ge vika för mineraliteten och ge en stor upplevelse under många år!
Mest spännande vin
2008 Gewurztraminer Vogelgarten Underbart frisk, druvtypisk doft av rosor och litche. Elegant, kryddig smak med lite rabarberaktig syra och mycket lång, ren och god eftersmak. Återigen ett exempel på värdet av att söka Gewurztraminer från de mindre varma vingårdarna snäppet under Grand Cru.