Alsace wine

Byar att besöka i Alsace: Orschwihr, Haut-Rhin

Fakta

Karta

Alsace Map

Vägbeskrivning
12 km sydäst om Colmar, mellan Soulzmatt och Bergholtz.
Areal
190 ha
Grand Cru
Pfingstberg
Lieux-dits
Bollenberg, Lippelsberg
Tips
-
Länk till mer info
Alsace-route-des-vins

Orschwihr

Beställ min bok

"Tack Per, boken kom idag och jag kastade mig över den direkt. Jag måste säga att det är njutning att läsa och bläddra i den."

"Proffsigt och roligt skriven och mycket användbar"

Orschwihr

Det finns nog bara ett enda skäl att åka till Orschwihr - de underbara vinerna!

Själva byn ligger lite bortom allfartsvägen på den sadelformade höjdrygg som sträcker sig mellan Soulzmatt och Bergholtz. även om byn har gamla anor, den omnämns 728 som Otalsvilare, så har två bränder, den senaste 1934, raderat ut varje spår av renässans från bykärnan.

Som vinälskare får man därför trösta sig med besök hos hela 20-talet producenter, varav många är mycket ambitiösa.

Grand Cru Pfingsberg utgör ryggraden i produktionen. Pfingstberg ligger på sandsten med varierande inslag av mica och märgel. Orienteringen är sydostlig. Det skyddade läget, den varma, vädränerade jorden och det måttliga inslaget av kalksten gör läget till idealiskt för i första hand Pinot Gris, i andra hand Gewurtraminer. Riesling från Pfingstberg är bra men sällan stor.

Från Bollenberg kommer många eleganta viner, allt från Muscat till Sylvaner. I Orschwihr är det bara att ge sig ut på skattjakt. En dag längs Grand Rue kommer ge många spännande upplevelser!

Odlare att besöka

Lucien Albrecht, 9 Grand Rue, +33 (0)389 76 95 18
Glöm Lucien Albrecht! År 2013 gick firman i konkurs, enligt uppgift med närmare 100 miljoner Euro i skulder. Under många år hade ägaren spelat ett dubbelspel. Sorgligt, inte minst för alla hårt arbetande leverantörer av vin och druvor som blivit blåsta.
Valentin Zusslin, 57 Grand Rue, +33 (0)389 76 82 84
Organiskt inriktad familjefirma som gör härlig, strikt biodynamisk Riesling Pfingstberg. Firman etablerades 1691 och drivs av 11-13 generationen: Valentin, Jean-Marie, Jean-Paul et Marie. Man har marker på Bollenberg och äger där den utmärkta Clos Liebenberg. Jättebra!
Camille Braun, 16 Grand Rue, +33 (0)389 76 95 20
Mysig familjefirma grundad 1960. Har marker på Pfingstberg, Bollenberg och Lippelsberg som ligger mellan vägen till Soultzmatt och Pfingstberg. Vinerna är generellt mycket goda och enormt prisvärda, men Pinot Gris Pfingsberg lyser allra klarast. Ett måste!
Francois Braun, 19-21 Grand Rue, +33 (0)389 76 95 13
Anses göra byns bästa Riesling Pfingstberg, även om jag håller på Zusslin. Pålitlig och väletablerad.
Francois Schmitt, 19 rue de Soultzmatt, +33 (0)389 76 08 45
Gjorde sensation med sin Gewurztraminer 2002 som av Tom Stevenson utsågs till Alsace mest prisvärda vin 2004. Typisk, vänlig småodlare på stark frammarsch.