Vinproducenter i Alsace: Meyer-Fonné

När man besöker vinproducenter i Alsace händer det nästan aldrig att en vinproducent spontant nämner någon kollega, och det tillhör god ton att inte fråga. Men jag har förstått att det finns en stor beundran av Meyer-Fonné bland kollegerna, och inte minst beundras den tekniska skicklighet som Félix Meyer besitter. Firman har ca 12 ha, fördelade över sju kommuner.

Som besökare är märker snart av den stora skickligheten. Hos Meyer-Fonné finns inte att enda vin som faller ur ramen, som är trist eller obalanserat. Allt präglas av kompromisslös kvalité. Smakerna är alltid intensiva, men aldrig utan harmoni.

Meyer-Fonné har också, tillsammans med en eller två kollegor, lyckats övertyga omvärlden om att Katzenthals Grand Cru, den ganska okända Wineck-Schlossberg, kan ge viner av mycket hög klass. Wineck-Schlossberg ligger på granit kring den gamla 1300-talsborgen Wineck. Karaktären på en Wineck-Schlossberg är alltid elegant, och en Riesling från denna terroir ska vara frisk, spänstig och kompakt samt uppvisa en kristallin karaktär med utpräglad mineralitet. Inslag av botrytis är oönskade och skulle lätt maskera terroirkaraktären.

Liksom många andra vingårdar plågas Wineck-Schlossberg av vildsvin som kalasar på de mogna druvorna. Men här har man ett botemedel: genom att sätta upp hårtussar på stolparna i vingården håller man odjuren borta!

Félix Meyer har tillgång till hela fem Grands Crus, inklusive de klassiska Schoenenbourg och Sporen, båda i Riquewihr. Man har en serie Grand Cru Gewurztraminer av yppersta klass som spänner från den härligt friska Kaefferkopf, till den hänförande, rökiga och komplexa Sporen.

Men ännu mer spännande är firmans tre Lieux-dits. Här finns Hinterburg på granit (som ger frisk Pinot Gris), Dorfburg på kalkrik märgel (som ger överväldigande Pinot Gris på VT-nivå) samt - favoriten - Phoeller. Phoeller ligger på ren muschelkalk och ger enastående, rakbladsvassa Riesling. Detta är ett vin med alldeles unik karaktär som är väl värt att lägga i källaren.

Förutom vinerna, miljön och mottagandet finns ett skäl till att besöka Meyer-Fonné: Prisnivån är ännu synnerligen rimlig.

Senaste besök: 2011.

Meyer Fonne

Fakta

Personer
Félix Meyer
Vägbeskrivning
24 Grand-Rue, Katzenthal
Kontaktinfo
+33 (0)389 27 16 50
+33 (0)389 27 34 17 (fax)
felix.meyerfonne@gmail.com
Prisläge (2011)
Riesling Réserve €7,20
Riesling Grand Cru Schoenenbourg €15
Stil
Komplexa, kraftfulla och sofistikerade viner med stor smakrikedom.
Mottagande
Sympatiskt och kunnigt.
Marker
Grands Crus: Kaefferkopf, Schlossberg, Schoenenbourg, Sporen, Wineck-Schlossberg
Lieux-dits: Dorfburg, Hinterburg, Phoeller

meyerfonne

Representativa viner 2011

Fyndvinet
2008 Pinot Gris Reserve Doft av citron, mango, mint, banan och vanilj. Smaken är silkig, frisk och fräsch citronkaramell med spänstiga men absolut inte aggressiva syror, härlig textur och en klingande eftersmak. Bäst i klassen!
Riesling till vardags
2008 Riesling Vielles Vignes Gröngul, mättad färg. explosiv, frisk och fruktig doft med citron, grape och melon. Saftig, massiv, syrlig smak med extra allt. Utom socker. Enormt gott!
Riesling till fest
2008 Riesling Grand Cru Wineck-Schlossberg Storartad doft av mandel, mango, rök och mineral. Smaken är medelfyllig, rik, saftig, skön och god med tonvis av mogen frukt och läckra och bitande syror. Jisses!
Mest spännande vin
2008 Gewurztraminer Grand Cru Kaefferkopf Kraftfull doft av citrus, blommor en kryddig mineralitet. Ljuvligt elegant, lätt och smekande fyllig smak med balanserad sötma och mycket lång eftersmak samt en unik salinitet. Ett förbluffande vin för blott €14,50!