Meyer-Fonné

Meyer-Fonné – Katzenthal

När man besöker vinproducenter i Alsace händer det nästan aldrig att en vinproducent spontant nämner någon kollega, och det tillhör god ton att inte fråga. Men jag har förstått att det finns en stor beundran av Meyer-Fonné bland kollegerna, och inte minst beundras den tekniska skicklighet som Félix Meyer besitter. Firman har cirka 14 hektar, fördelade över åtta kommuner.

Som besökare är märker snart av den stora skickligheten. Hos Meyer-Fonné finns inte att enda vin som faller ur ramen, som är trist eller obalanserat. Allt präglas av kompromisslös kvalité. Smakerna är alltid intensiva, men aldrig utan harmoni.

Meyer-Fonné har också, tillsammans med en eller två kollegor, lyckats övertyga omvärlden om att Katzenthals Grand Cru, den ganska okända Wineck-Schlossberg, kan ge viner av mycket hög klass. Wineck-Schlossberg ligger på granit kring den gamla 1300-talsborgen Wineck. Karaktären på en Wineck-Schlossberg är alltid elegant, och en Riesling från denna terroir ska vara frisk, spänstig och kompakt samt uppvisa en kristallin karaktär med utpräglad mineralitet. Botrytis är oönskad och skulle lätt maskera terroirkaraktären.

Liksom många andra vingårdar plågas Wineck-Schlossberg av vildsvin som kalasar på de mogna druvorna. Men här har man ett botemedel: genom att sätta upp hårtussar på stolparna i vingården håller man odjuren borta!

Félix Meyer har tillgång till hela sex Grands Crus, inklusive de klassiska Schoenenbourg och Sporen, båda i Riquewihr. Man har en serie Grand Cru Gewurztraminer av yppersta klass som spänner från den härligt friska Kaefferkopf, till den hänförande, rökiga och komplexa Sporen.

Men ännu mer spännande är firmans tre Lieux-dits. Här finns Hinterburg på granit (som ger frisk Pinot Gris), Dorfburg på kalkrik märgel (som ger överväldigande Pinot Gris på VT-nivå) samt – favoriten ™ Phoeller. Phoeller ligger på ren muschelkalk och ger enastående, rakbladsvassa Riesling. Detta är ett vin med alldeles unik karaktär som är väl värt att lägga i källaren.

Félix Meyer har, liksom många andra, ökat satsningen på röda viner exempelv is genom en ny toppcuvée av Pinot Noir, Altenbourg. Men mer exceptionellt är det att man planerat Syrah på en varm del av Wineck-Schlossberg. Det kan ses som en illustration av hur långsiktigt man tänker vad gäller att möta framtida klimatförändringar.

Förutom vinerna, miljön och mottagandet finns ett skäl till att besöka Meyer-Fonné: Prisnivån är ännu synnerligen rimlig.