Alsace wine

Byar att besöka i Alsace: Niedermorschwihr, Haut-Rhin

Fakta

Karta

Alsace Map

Vägbeskrivning
6 km väst om Colmar, på vägen från Ingersheim till Trois Epis.
Areal
96 ha
Grand Cru
Sommerberg
Lieux-dits
-
Tips
Njut av skönheten och lugnet!
Länk till mer info
Alsace-route-des-vins

Niedermorschwihr

Beställ min bok

"Tack Per, boken kom idag och jag kastade mig över den direkt. Jag måste säga att det är njutning att läsa och bläddra i den."

"Proffsigt och roligt skriven och mycket användbar"

Niedermorschwihr

Niedermorschwihr är en liten pärla. Inklämd i dalen under den mäktiga Grand cru Sommerberg trängs de gamla, vackra husen längs bygatan. Många av husen hänger ut över gatan, på endast 3 meters höjd.

Byns mest kända vinfamilj, Boxler, kom till Alsace under slutet av 1600-talet. Tillsammans med andra schweitziska familjer fyllde man det vacuum som uppkom då det 30-åriga kriget avfolkade regionen.

Niedermorschwihr har lejonparten av Grand cru Sommerberg, som även sticker in lite i Katzenthal. Sommerberg är så brant att den är terasserad och är en av de mest svårarbetade vingårdarna i Alsace. Många odlare har även mark på Grand cru Brand som ligger i grannbyn Turckheim.

Sommerberg är en enastående brant och högt belägen granitsluttning, med lutning kring 45° på nivån 260-410 m. Graniten är rosa, en färg som den får från den hårda kalifältspaten. Byns bästa odlare, Jean Boxler och Claude Weinzhorn, tar till vara den långsamma mognadsprocessen på Sommerberg, och genom att undvika malolaktisk fermentering kombineras kraft, frukt, syra till förstklassiga lagringsbara viner.

Genom att odlarna oftast har mark på olika typer av granit kan du gärna besöken i Niedermorschwihr till att jämför inverkan av terroir.

Byn erbjuder även trevligt boende och underbara vandringar i branta berg.

Odlare att besöka

Gerhard Weinzorn et Fils, 133 rue des Trois Epis, +33 (0)389 27 40 55
På Gerhard Weinzorn et Fils, eller Domain de l'´Oreal som den också kallas, gör sonen Claude på 8 ha klockrena varietetsviner, och seriösa Grand Cru Sommerberg och Grand Cru Brand av hög klass (ca €12). Ingen malolaktisk fermentering. Mysigt välkomnande litet familjeföretag där lille sonen Arnaud ger har gett namn till den förnämsta cuveéen. En helt okänd pärla, rekommenderas starkt! Läs mer på Alsace-Vignoble.
Albert Boxler, 78 rue des Trois Epis, +33 (0)389 27 11 32
Sonen Jean driver denna domain som är i toppklass inom sin stil; stramt, koncentrerat och kompromisslöst. Har marker på båda Sommerberg och Brand, och är känd för sin Auxerrois. Har ett komplicerat namngivningsystem, som för Sommerberg lär vara L31E = standard cuvée, L31 = något senare skörd, L31JV = unga stockar (Jeunes Vignes), och L31D = Vieilles Vignes. Klättrar tyvärr i pris. Läs mer på Alsace-Vignoble.
Justin Boxler, 16-17 rue des Trois Epis, +33 (0)389 27 11 07
Odlare med marker på fyra Grand crus, Sommerberg (Niedermorschwihr), Brand (Turkheim), Florimont (ingersheim) och Wineck-Schlossberg (Katzenthal) samt lieu-dit Phoeller (Katzenthal). Ojämn, men har börjat få vissa framgångar i tävlingar. Driver mycket trevliga Hôtel de l´Ange.
Marcel och Jean-Marc Mullenbach, 12 rue des Trois Epis, +33 (0)389 27 04 13
Jean-Marc Mullenbach är en glad gamäng som inbjuder till "Dégustation généreuse", med vin från bl a Sommerberg. Mycket bra rum.