Alsace wine

Byar att besöka i Alsace: Andlau, Bas-Rhin

Fakta

Karta

Map is only visible on-line

Vägbeskrivning
6 km sydväst om Barr.
Areal
86 ha
Grand Cru
Kastelberg, Muenchberg, Wiebelsberg
Lieux-dits
Rebberg, Brandhof
Tips
Hotell Kastelberg är lyxigt, utmärkt och ej alltför dyrt.
Länk till mer info
Alsace-route-des-vins

 Andlau

Beställ min bok

"Tack Per, boken kom idag och jag kastade mig över den direkt. Jag måste säga att det är njutning att läsa och bläddra i den."

"Proffsigt och roligt skriven och mycket användbar"

 Andlau

Andlau grundades på 800-talet kring ett kloster. Kloster tillkom efter att den barnlösa hustrun till Karl den Tjocke, förvisad till ödemarken av sin make, fått ett tecken av Gud. Budbärare var den björn hon mött och som hade krafsat ett mönster på marken, ett mönster som den dådkraftiga kvinnan tolkat som en karta. Given detta tecken grundade hon ett kloster på platsen enligt Skaparens instruktioner.

Björnen är ännu symbol för Andlau, och förekommer bl a i form av dekorativt bakverk på glass. Detta kan vi se som ett tecken på att historien är sann.

Andlau har en liten vingårdsareal, med endast 86 ha uppodlade. Vingårdarna ligger inklämda i den trånga dalen, och reser sig över byn. Geologin är ytterst komplex, och de tre Grand Crus vilkar på olikartade och unika bergarter.

Det finns tre Grand Cru. Wiebelsberg är den största och utgörs av sandsten. Här blir rieslingvinerna eleganta och livfulla. Kastelberg betingar oftast ett högt pris och ger komplexa, rasiga Riesling från vilkanisk mark. Moenchberg, som delas med Eichhoffen utgörs av klakhaltiga jordar på granit, vilket är perfekt för Pinot Gris.

Andlau har tre fantastiskt fina producenter. Därför skall du prioritera ett besök i Andlau, gärna på en cykeltur som inkluderar ett besök i grannbyn Mittelbergheim.

Odlare att besöka

Marc Kreydenweiss, 12 rue Deharbe, +33 (0)388 08 95 83
En av Alsace mest respekterade och progressiva odlare som tidigt satsade på strikt biodynamisk produktion. Stilen är stram men vinerna har utmärkt frukt och evigt liv. Har odlat upp Clos Rebberg som utgör ett prisvärt, om än inte billigt, alternativ till de klassificerade markerna.
Guy Wach (Domaine des Marronniers), 5 rue de la Commanderie, +33 (0)388 08 93 20
Guy Wach är en odlare av yppersta klass som nyss blivit upptäckt av omvärlden. Här görs viner från alla Grand Cru som säljs till mycket attraktiva priser (€ 11-15 för Grand Cru). Stilen är klassisk men spännande, och Guy Wach yttrycker de olika markerna strålande. Har en bra hemsida och fina rum.
Gresser, 5 rue de l'Ecole, +33 (0)388 08 95 88
Rémy Gresser är en mycket aktiv och dynamisk odlare som bl a varit ordförande i CIVA. Hör görs alla Grand Cru från Andlau på ett mycket kompetent sätt, och även om jag rankar Gresser som nr 3 i Andlau så skulle de hamna som klar nr 1 i 100 av Alsace 119 vinbyar.